Pijn tijdens de seks? Dit kan de oorzaak zijn

Love & Sex door Chloe

Seks zou voor iedereen fijn moeten zijn. Helaas wordt dit lastig als je regelmatig last hebt van pijn tijdens of na het vrijen. Dit is niet alleen vervelend, maar verminderd ook je zin in het vrijen. Daarom hebben wat oorzaken van pijn tijdens de seks op een rijtje gezet mét oplossingen.

Irritatie

Heb jij last van irritatie en roodheid rondom je vagina? Dan is de kans groot dat dit te maken heeft met persoonlijke verzorging. Hoewel je misschien denkt dat je het met wat zeep schoon moet houden, kan je dit beter niet doen. Hiervoor heeft onze vagina namelijk een natuurlijk reinigingssysteem. Het gebruik van zeep of andere verzorgingsmiddelen kan dit proces in de weg staan. Gebruik daarom alleen water en verder niets anders.

Brandend gevoel na de seks

Heb jij na een vrijpartij last van een brandende pijn? Dan kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Dit kan onder andere komen door medicatie, antibiotica of zelfs stress. Gebeurt dit vaker dan één keer? Dan is een bezoekje aan de huisarts de beste oplossing.

Brandende pijn tijdens de seks

Wanneer je bij penetratie last hebt van een brandende pijn dan is de kans groot dat je niet opgewonden genoeg bent. Hierdoor is je vagina te droog en doet het pijn. Neem dus wat meer tijd voor het voorspel zodat dit de volgende keer niet meer gebeurt. 

Hevige pijn tijdens de seks

Doet seks enorm veel pijn of lijkt het zelfs onmogelijk? Dan heb je misschien wel last van vaginisme. Dit betekent dat je denkt dat je vagina te smal is, terwijl dit helemaal niet echt zo is. Maar hoe kan het dan dat het niet lukt? Waarschijnlijk komt dit omdat je onbewust je spieren in je vagina samentrekt waardoor penetratie lastig en pijnlijk wordt. De oplossing hiervoor is om erover te praten. De pijn zal het namelijk alleen maar een nare ervaring maken waardoor je de volgende keer ‘bang’ bent en je je spieren nog meer aanspant. Ontspanning is key voor het oplossen van vaginisme.

Steken tijdens de seks

Voel jij soms steken tijdens een vrijpartij? Dit kan komen door bepaalde standjes die jij en je partner uitproberen. Dit is gelukkig vrij gemakkelijk op te lossen. Maak het bespreekbaar. Ook je partner wil dat jij geniet toch?