Een lager libido? Dit kunnen de oorzaken zijn

Love & Sex door anouk FG

Een laag libido. Misschien een last voor jou, maar ook voor je eventuele partner kan dit vervelend zijn. Het is een onderwerp waar misschien niet snel over gepraat wordt, en daarom doen wij dat voor je! Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat je soms een lager libido hebt of kunt krijgen. Het ligt dus zeker niet altijd aan jou of je partner!

Bijna alles wat ervoor zorgt dat je niet lekker in je vel kan zitten heeft ook invloed op je libido. Zo kunnen stress, vermoeidheid en een laag zelfbeeld/onzekerheid eventuele oorzaken zijn. Maar er zijn nog veel meer, misschien wat minder voor de hand liggende, boosdoeners.

Neem bijvoorbeeld anticonceptie. Door de hormonen in bijvoorbeeld de pil, prikpil, hormoonspiraal en de nuvaring wordt je libido beïnvloed. De hormonen die extra in je lichaam komen door anticonceptie kunnen je reguliere hormoonhuishouding in de war brengen, waardoor er verandering ontstaat in je libido. Sommige anticonceptie, de combinatiepil bijvoorbeeld, staan bekend om het afnemen van testosteron. En laat dat nu net het hormoon zijn dat je seksdrive aanspoort! Een spiraaltje daarentegen onderdrukt de eisprong niet, dit zorgt ervoor dat de hormonale balans in je lichaam veel natuurlijker blijft. Maar er zijn natuurlijk ook anticonceptiemiddelen zonder hormonen! Denk bijvoorbeeld aan de koperspiraal, een diafragma of condooms.

Héérlijk, dat wijntje of biertje. Maar ook deze hebben invloed op je libido. Op de avond zelf lijkt het misschien mee te helpen aan je libido, relatief kleine hoeveelheden alcohol kunnen inderdaad zorgen voor een tijdelijke piek. Maar wanneer deze hoeveelheden groter worden, of vaker per week gedronken worden, geeft dit het omgekeerde effect. Alcohol is namelijk een antidepressivum, en kan ervoor zorgen dat je testosteron verminderd (en dus je libido). En dat willen we natuurlijk niet hé. 

Zwangerschap en medicatie is ook een killer voor je libido. Deze twee kunnen je hormoonhuishouding flink door de war schoppen wat, en dat weten we ondertussen, effect heeft op je libido. Tijdens je zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. Wat het dus niet raar maakt dat dit effect heeft op je libido. Maar ook medicatie kan dit effect geven. Het gaat dan voornamelijk om medicatie die invloed hebben op je testosteron en dopamine, zoals: antidepressiva, anti-epileptica, bloeddrukverlagende medicijnen en cholesterolverlagers. 

Dus no need to stress wanneer je een tijdje een wat lager libido hebt! Probeer erachter te komen wat de oorzaak is, en zo zul je sneller weer helemaal de oude zijn!