Interessante feitjes over spieren
Als je aan sport doet, dan houd je je waarschijnlijk veel bezig met de ontwikkeling van je spieren. Maar wat weet je daar eigenlijk over? Test je kennis met deze interessante feitjes over spieren!
Feitjes over spieren
#1. Tussen de 35% en 40% van je lichaamsgewicht bestaat uit spierweefsel.
#2. Het hart is de hardst werkende spier van het menselijk lichaam.
#3. De gluteus maximus is de grootste spier. Deze zit in onze billen en zorg er onder andere voor dat we rechtop kunnen lopen.
#4. Onze oren bevatten niet alleen de kleinste botjes, maar ook de kleinste spieren in ons lichaam.
#5. Spieropbouw vind plaats tijdens je slaap, niet in de sportschool. Pas als je slaapt kunnen al je spieren eindelijk ontspannen. Er komen dan bepaalde hormonen vrij die zorgen voor het herstel van het spierweefsel, een proces dat van cruciaal belang is voor de opbouw van je spieren. Dat is slechts een van de redenen waarom een goede nachtrust een must is voor een healthy lifestyle.
#6. Je bouwt sneller spieren op dan dat je ze verliest. Uit een onderzoek bleek dat twee maanden niet trainen leidt tot 23% verlies van spieren. Zou je in die twee maanden wel trainen, dan neemt je spiermassa met 47% toe.
#7. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat het drinken van watermeloen sap voor een training helpt om spierpijn te voorkomen. Het eten van een stuk watermeloen werkt overigens net zo goed!
#8. Als wij mensen in staat zouden zijn om frequenties lager dan 20 Hz te horen, zouden we onze spieren kunnen horen bewegen.
#9. Als alle spieren in je lichaam in één richting konden bewegen, dan zou je 25 ton aan gewicht kunnen optillen.
#10. De tong is de enige spier in het hele lichaam die slechts aan één kant vast zit.
#11. Menselijke vingers bestaan uit gewichtsbanden, pezen en botten. Er zitten geen spieren in de vingers zelf; de vingers bewegen door dat de onderarmspieren aan de pezen ‘trekken’.
#12. Ken je het verschijnsel van ‘slaapschokken’, oftewel het gevoel dat je valt terwijl je in slaap valt? Dit wordt in feite veroorzaakt door een verkeerde interpretatie van je hersenen. Het brein denkt dat je valt en stuurt dan signalen naar de arm- en beenspieren in een poging het lichaam weer in balans te krijgen. Hierdoor krijg je dat plotselinge samentrekken van spieren.
#13. Wil je weten hoeveel spieren het menselijk lichaam precies heeft? Je hebt ongeveer 700 skeletale spieren (de spieren die je lichaam laten bewegen), waarvan er 400 bij de meeste mensen geheel onbekend zijn. Echter, als je ook alle spiertjes zou meetellen die op microscopische schaal bestaan, dan zou je uitkomen op een totaal van zo’n 50 miljard spieren. Het hangt er dus echt vanaf hoe je telt!