Gezonder eten in 2022? Check deze tips

Lifestyle & Tips door anne FG

We kennen het allemaal wel: tijdens de koude winterdagen zitten we lekker veel op de bank met smakelijke snacks. De winter is echt zo’n seizoen waarin je veel binnen bent. Hoewel het natuurlijk niet erg is wanneer je in dit seizoen iets aankomt, willen veel mensen dat toch zo liefst mogelijk vermijden. 

Eerder schreven we al een artikel over hoe je tijdens de feestdagen aan de nodige beweging komt; in dit artikel geven we je enkele tips waarmee je 2022 fris en fruitig kunt beginnen door gezonder te eten.

Maak gebruik van gezonde online recepten

Wanneer je al even uit je ritme van gezond eten bent, kan het lastig zijn om ineens weer te beginnen. Dat is niet heel gek; je zit helemaal in een andere flow. De kans is groot dat je wel wat extra handvatten kunt gebruiken om weer die start te maken naar gezonder eten. Wat kan helpen, is om online op zoek te gaan naar gezonde recepten die gemakkelijk te maken zijn. Geen poespas of moeilijke ingrediënten, maar een eenvoudig recept dat lekker en gezond is. Onze tip? Kijk eens wat de website yellowfit.nl voor je kan betekenen. Hier vind je recepten die gezond én lekker zijn! Met de recepten via YellowFit kun je lekker eten terwijl je afvalt. Dat klinkt toch als een droom? Het voordeel van zo’n website is dat je heel eenvoudig meerdere recepten kunt verzamelen om te gebruiken in een gezondere lifestyle.

Weekplanningen maken om gezonder te eten

Ken je dat? Dat je met trek naar de supermarkt gaat en vervolgens allemaal slechte dingen inslaat? Dat hebben we waarschijnlijk allemaal al wel eens gehad. Je boodschappen doen zonder lijstje zorgt ervoor dat je allerlei etenswaren koopt die je niet eens nodig hebt; helemaal wanneer je trek hebt. Daarom is het aan te raden om voordat je naar de supermarkt gaat een weekplanning te maken met vijf of zeven maaltijden. Neem hier de tijd voor zodat je lekkere én gezonde recepten samen kunt stellen. Op deze manier je boodschappen doen is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Je bespaart namelijk flink wat geld in vergelijking met wanneer je zonder voorbereiding naar de supermarkt gaat.

Wissel eten om van ongezond naar gezond

Merk je dat je het nog wat lastig vindt om producten uit te kiezen die gezond zijn? In dat geval heb je waarschijnlijk baat bij een zogeheten Eetwissel, zoals het Voedingscentrum het omschrijft. Bij een eetwissel wissel je een ongezond product met een gezond product. Hoe dat precies werkt? Simpel. Heb je zin in pasta met roomsaus? Kies dan voor volkoren pasta in plaats van voor witte pasta en ga voor zuivelspread light in plaats van voor kookroom. Verder zijn er steeds meer heerlijke recepten te maken met bloemkoolrijst of broccolirijst in plaats van met witte rijst en zien we nog meer van dat soort vervangers voor koolhydraatrijke producten. Je zult zien dat het niet alleen lekker maar ook nog eens heel leuk en gezond is om op die manier te gaan koken.

Neem kleinere porties wanneer je gaat eten

Gezonder eten zit ‘m niet alleen in wat je eet, maar ook hoeveel je eet. Gerookte zalm of avocado is bijvoorbeeld erg gezond, maar ook erg vet wanneer je er te veel van eet. Kijk dus niet alleen naar de ingrediënten, maar ook naar de porties. Wist je dat het beter is om verdeeld over de dag meerdere kleinere porties te eten dan een paar keer heel veel te eten? In Nederland zijn we het gewend om bij het avondeten flink op te scheppen. Misschien kun je dat ritme een beetje draaien en ervoor kiezen om ruimer te lunchen en tijdens het avondeten iets lichts te eten. Kijk voor jezelf wat het beste werkt en onthoud dat kleinere porties in ieder geval sowieso beter zijn dan grote porties wanneer je gezonder wilt gaan eten.

Denk ook aan wat je drinkt

Tot slot moet je niet alleen aan je eten denken wanneer je gezonder wilt leven. Je kunt nog zo gezond eten, maar wanneer je iedere dag thee of koffie met veel suiker drinkt en wekelijks veel glazen alcohol binnen krijgt, kun je je wel voorstellen dat dat niet heel gezond is. Pak daarom ook je drinkgewoonten aan en kijk waar het beter kan. Drink thee en koffie het liefst zonder suiker, vermijd frisdranken en andere suikerrijke dranken zoals chocolademelk en zuiveldrank. Wil je liever toch iets zoetigs drinken? Kies dan voor een limonadesiroop zonder suiker die je aanlengt met water. Kijk tot slot naar je hoeveelheid inname van water. Het wordt aangeraden om iedere dag anderhalf tot twee liter water binnen te krijgen.