Waarom je met hardlopen ook op je power output moet letten
In het vorige artikel hebben we het gehad over het aerobe systeem (ook wel het zuurstofsysteem genoemd). Ons “cardiovasculair” systeem neemt zuurstof op in onze longen en hart en pompt dit door onze bloedstroom in onze spieren, zodat we hierdoor energie kunnen afgeven.
In dit artikel zullen we het over het anaerobe systeem hebben. Dit systeem werkt in principe zonder zuurstof en kan zonder en met melkzuurvorming werken. Het zuurstofsysteem kan langer energie leveren dan het anaerobe systeem, maar kan minder power leveren.
Waarom focussen op power output?
Aangezien afstanden lopen een duursport is (waarbij in eerste instantie gedacht wordt dat je dan “niet direct veel power output” nodig hebt), concentreren veel lopers zich dus tot aerobe activiteiten in hun trainingen. Dit resulteert erin dat men krachttraining doet waarbij ze spiergroepen allemaal apart trainen: bijvoorbeeld benen apart trainen in lange sessies, met behulp van machines. Het zorgt ervoor dat de trainingstijd lang wordt en er veel sessies nodig zijn. Door de routine blijven aanpassingen uiteindelijk ook uit.
De wetenschap leert ons inmiddels 2 dingen:
- Duurtrainingen gaan tegen alle andere fysieke eigenschappen in. Dat wil zeggen dat veel en lange duurloopsessies je minder sterk en powerfull kunnen maken. Maar ook zou je minder coördinatief kunnen worden.
- Concentratie op anaerobe activiteit met een hogere power output ontwikkelt ook het zuurstofsysteem. Met andere woorden: korter en intensiever trainen in de juiste programmering en met de juiste coaching ontwikkelt ook je duurvermogen. Hierdoor ga je dus makkelijker langer en harder lopen.
Hoe moet je dan trainen?
Train in kortere en intensievere sessies. Het lichaam vraagt hiermee naar een andere vorm van energie of brandstof om door je workout heen te komen. De energie komt in dit geval uit het anaerobe systeem.
In een anaerobic workout is de intensiteit (power output) zo hoog dat je lichaam stopt met het produceren van energie die je normaal uit zuurstof haalt. Melkzuur begint zich op te vullen in de spieren en hierdoor kunnen we alleen voor een kortere periode werken.
Trainingsvoorbeeld
Doe de volgende onderdelen zo snel mogelijk:
- 800m run
- 20 clean & jerks (ga uit van een barbell van 40kg)
- 600m run
- 15 clean & jerks
- 400m run
- 10 clean & jerks
- 200m run
- 5 clean & jerks
- 1,5km run
Let wel op: dit is een trainingsvoorbeeld! Wil je echt aan de slag met jouw anaerobe systeem en power output? Ga dan langs een professional of vraag hulp van een crossfit trainer. Over gewichten en eventuele aanpassingen in de beweging, kan een ervaren Crossfit coach je het beste adviseren. We hopen je zo weer wat nieuwe inzichten te hebben gegeven over hardlopen en het trainen van je benen. Succes!