Hello summer! Dit is waarom je zo blij wordt van de zon

Mind & Wellness door Chloe

Inmiddels is de zomer al enige tijd van start gegaan en hebben we al best wat dagen kunnen genieten van heerlijk zomerweer. Merk jij ook dat je een stuk opgewekter bent wanneer de zon schijnt? Dat is niet voor niets. Wij leggen je uit waarom je hier zo blij van wordt.

De zon is een natuurlijk gelukshormoon

Het is een heerlijk gevoel: je opent je gordijnen en je voelt meteen de warmte van de zon op je huid. Je dag begint meteen goed. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? Eén van de redenen is dat de zon een natuurlijk gelukshormoon is. Dat komt omdat de zon de aanmaak van dopamine en endorfine stimuleert. Deze hormonen zorgen ervoor dat je je energieker en vrolijker voelt.

Vitamine D

Dit wist je waarschijnlijk al, maar door de zon wordt er vitamine D aangemaakt. Ook dit heeft een grote invloed op je stemming. Daarbij is de aanmaak van vitamine D ook goed voor je botten. Een kwartiertje in de zon en je huid maakt al vitamine D aan. Ga voortaan in je lunchpauze dus even lekker naar buiten en je komt de werkdag een stuk gemakkelijker door.

De zon is van invloed op je nachtrust

Als er iets is dat een grote invloed heeft op hoe we ons voelen is het wel onze nachtrust. Na een korte nacht is het niet gek dat je je even wat minder voelt. Maar wist je dat je door zonlicht ’s nachts beter slaapt? En dat is niet alles, want we worden ook energieker wakker. Dat komt omdat het al licht is wanneer we wakker worden. Dit zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine eerder afneemt en je dus energieker wakker wordt.

Ontspanning

De zon heeft een kalmerend en ontspannen effect. Natuurlijk is er niets zo ontspannend dan de hele dag in een strandstoel liggen op het strand, maar ook even een kort blokje om werkt al. Ga dus na het avondeten nog even naar buiten om van de avondzon te genieten.