Hoe start je met een gezondere levensstijl?

Lifestyle & Tips door jill-santhuizen

Toen ik zelf wilde beginnen met het aanpassen van mijn levensstijl en de beste versie van mezelf wilde worden, liep ik vaak tegen het feit aan dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Je hebt zoveel informatie, regeltjes en adviezen. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Hierdoor stelde ik het ermee beginnen vaak uit tot maandag, de start van een nieuwe maand of het nieuwe jaar. Nog even inlezen en voorbereiden, dacht ik dan. Er is alleen nooit een magisch startpunt en de dag waarop ik me helemaal had ingelezen of voorbereid kwam maar niet. Misschien loop jij hier ook wel tegenaan, zeker met het nieuwe jaar en de goede voornemens op komst. Graag help ik je daarom met beginnen.

Allereerst denk ik dat we het idee van perfectie los moeten laten. De perfecte levensstijl bestaat niet en maakt jouw plan vaak ook onhaalbaar. Ik was altijd bang om te falen of fouten te maken. Iets wat wellicht ook niet gek was als je zag hoeveel (onhaalbare) doelen ik voor mezelf had gesteld. Ik had een plan bedacht dat gedoemd was om te mislukken. Je mag en kan namelijk niet van jezelf verwachten dat je het allemaal in één keer aanpast.

Verder zou ik zeggen: begin gewoon! Gedurende het proces zal je het meeste leren en vooral ontdekken wat voor jou werkt en misschien nog belangrijker: wat niet werkt. Simpelweg iemand zijn levensstijl kopiëren, werkt naar mijn mening niet. Het moet wel in jouw leven passen. Ik ben zelf in kleine stapjes begonnen en heb me steeds gefocust op een bepaald onderdeel. Zodra ik dat onder de knie had, had ik meer ruimte om een andere gewoonte aan te pakken.

Ik heb zelf eerst de nadruk gelegd op het eten van minder bewerkt voedsel, meer groentes, meer eiwitten en in het algemeen bewuster eten in combinatie met 3 keer per week sporten/bewegen. Gedurende het proces leerde ik steeds meer over voeding en trainen, wat ik weer meenam en aanpaste in mijn levensstijl. Inmiddels ben ik 2 jaar verder en pas ik nog steeds dingen aan. Dat is denk ik een voortdurend proces, maar het hiermee bezig zijn is wel onderdeel geworden van mijn leven en routines. Ik hoef er dus een stuk minder over na te denken. Hierdoor heb ik meer ruimte om me op andere gebieden te focussen, zoals meditatie, slaap, en andere routines, die ik wil aanpassen. Dit allemaal in 1 keer aanpassen klinkt leuk, maar ook onmogelijk.

Vergeet niet, kleine stapjes zetten is ook progressie maken en geloof me, ook met kleine stapjes zal je ‘fouten’ maken of afwijken van je gemaakte plan en daar is niets mis mee! Nooit mogen afwijken maakt jouw levensstijl onhaalbaar, balans is hierin de key. De enigste fout die ik zelf eigenlijk maakte was alles in 1 keer loslaten als iets even niet helemaal lukte. Zolang jij niet stopt of opgeeft, maak je progressie. Hierbij geldt denk ik wel dat als je te vaak moet afwijken van je gemaakte plan, je wellicht moet kijken of je plan wel haalbaar is en past in jouw leven.

Wat is de eerste stap die jij vandaag gaat zetten naar het worden van de beste versie van jezelf?

You got this!