Een goede balans tussen werk en privé

Lifestyle & Tips door sabine FG

Of je nu een vaste baan hebt, zelfstandige girlboss bent, of jezelf een slag in de rondte klust als freelancer: een goede balans tussen werk en privé is noodzakelijk voor de balans in je lijf en hoofd. Maar hoe pak je dit aan? Denk bijvoorbeeld aan een duidelijke tijdsindeling voor drukke dagen en het afsluiten van een goede basisverzekering waarmee je verzekerd bent van de juiste zorg wanneer je deze nodig hebt.

Je gezondheid voorop

Zorg ervoor dat jouw gezondheid altijd op nummer één staat. Wanneer je niet goed kunt functioneren door ziekte of een burn-out heeft je werk daar immers ook onder te lijden. Luister naar je lichaam en ga niet over je eigen grenzen heen. Ben je moe? Pak dan je rust. Heb je meer energie nodig? Skip de suiker en ga voor een wandeling in de frisse lucht met een gezond tussendoortje.

Voor het geval je toch zorg nodig hebt sluit je een goede zorgverzekering af. Vergeet daarbij de tandartsverzekering niet voor de nodige tandzorg, zoals je jaarlijkse gebitscontrole. Ook kun je een uitgebreider pakket afsluiten voor extra zorg, zoals een bezoek aan de fysiotherapeut of alternatieve zorg. Check bij jouw zorgverzekering wat er precies onder de dekking valt, zodat je weet dat de juiste zorgkosten gedekt zijn.

Plan ahead

Overwerken of altijd maar druk zijn wordt soms gezien als iets stoers. Maar niet genoeg tijd hebben voor jezelf, je vrienden en familie, is helemaal niet handig. Daarom is het goed om je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Op die manier krijg je je werk op tijd af én kun je genieten van alle de dingen die jouw leven bijzonder maken.

Gebruik een digitale of fysieke planner waar je niet alleen al je afspraken in kunt zetten, maar ook de dagdelen in kunt markeren waarop je aan bepaalde zaken werkt. Blijf wel realistisch en plan niet te veel in op één dag! Door alles zo overzichtelijk mogelijk in te plannen heb je meer focus en ben je extra productief.

Leer nee te zeggen

Vaker nee zeggen is een simpele truc die een wereld van verschil kan maken. Betrap je jezelf erop dat je vaak ja zegt wanneer je dit liever niet doet? Leer jezelf aan te reageren met “laat mij hier even over nadenken” in plaats van automatisch ja te zeggen. Het is echt niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen. Sterker nog: door meer tijd voor jezelf te hebben zul je ook in je werkleven beter presteren. Win-win!