Hoe overleef ik mijn vakantie in combinatie met een gezonde leefstijl?

Lifestyle & Tips door jill-santhuizen

Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik in het vliegtuig onderweg naar het heerlijke, zonnige Curaçao. Het is tijd voor een weekje vakantie. De week of weken die bedoeld zijn om even uit te rusten en vooral te genieten. Toch heb ik dit niet altijd zo ervaren. Toen ik net bezig was met afvallen en het aanpassen van mijn leefstijl konden vakanties en weekendjes weg wel eens voor stress zorgen. Ik had tenslotte hard gewerkt en wilde niet al mijn progressie weggooien.

Gelukkig weet ik inmiddels dat dit niet zal gebeuren en kan ik volledig genieten van mijn vakantie, inclusief het iets meer en iets minder voedzaam eten, een wat hoger alcoholgebruik en vrij weinig lichaamsbeweging.

Naar mijn mening zou vakantie ook niet voor stress mogen zorgen en is dat ook helemaal niet nodig. Ik zie namelijk geen reden om je druk te maken over calorieën of het aantal gezette stappen op vakantie. De balans zal op vakantie wat minder zijn, maar als je naar je lichaam luistert is deze er waarschijnlijk alsnog. En vergeet niet, het hebben van balans betekent ook er oké mee zijn als deze er even wat minder is. 

Zal de weegschaal bij mij hoger zijn na deze week? Absoluut. Maak ik me hier druk om? Absoluut niet. Het gewicht wat ik (en jij misschien ook) aankom op vakantie zal waarschijnlijk voornamelijk vocht zijn en is zo weer terug naar ‘normaal’ als we weer eten en bewegen als normaliter.

Toch je vakantie zo gezond mogelijk doorkomen? Deze tips pas ik zelf toe op vakantie:

1. Probeer naar je lichaam te luisteren en je (voeding)keuzes hierop te baseren. Vaak laten voedzame maaltijden je namelijk wel beter voelen en heb je hier ook behoefte aan.

2. Zie vakantie niet als de enige dagen dat je mag eten wat je wilt. Dit kan ervoor zorgen dat je geen rem meer kan houden, omdat dit de enige kans is en je deze goed wilt benutten (logisch). Ik probeer daarom minder voedzame producten gewoon in mijn dagelijks dieet te verwerken.

3. Probeer iedere dag een beetje te bewegen: ga lekker door dat leuke pittoreske dorpje struinen of baantjes te zwemmen in dat heerlijke zwembad.

4. Wees lief voor jezelf, altijd, maar op vakantie nog een beetje extra.

5. GENIET! Je lichaam kan de rust waarschijnlijk ook goed gebruiken en deze rust kan er weer voor zorgen dat je zo meteen weer harder kan knallen in de gym.

Geniet van je welverdiende vakantie en voel je niet schuldig, maar pak gewoon je leefstijl weer op na de vakantie, zonder te compenseren❤