Nutella kruipt waar het niet gaan kan

Lifestyle & Tips door ewout

Tessel en Ewout schrijven brieven aan elkaar waarin ze dilemma's, trends of frustraties aan de kaak stellen. Ewout vanuit het heldhaftige oogpunt van de man, Tessel vanuit het weergaloze oogpunt van de vrouw. Helemaal begrijpen zullen ze elkaar nooit, maar toch doen ze een poging.

Hi Tessel,

De afgelopen weken waren zwaar voor me. Ik kreeg geen hap door mijn keel, kwam mijn kamer niet uit en ik heb mezelf avonden in slaap gehuild. Anna is gone. Ze maakt een carrière switch en gaat ze zich vanaf nu bezighouden met kneiter grote taarten, lelijke Gipsy jurken en Eros-Ramazzotti-jank-platen. Anna tipte jou als nieuwe penvriendin en ik was meteen onder de indruk van jouw flinke musculus biceps brachii en gevatte schrijfwerkjes. En ook al voelt het nog een beetje onwennig, hier mijn eerste brief gericht aan jou Tessel.

Jarenlang heb ik in de veronderstelling geleefd dat je Nutella alleen op je brood kunt doen. Als klein jongetje, met toen nog blonde krullen waar iedereen altijd aan moest zitten, smeerde ik het liefst dit bruine goedje op mijn bammetjes. De plakken kaas of ranzige blikjes leverworst liet ik liever links liggen. Mijn ontbijt was met dank aan Nutella een heus feestje. Ondanks dat ik de korstjes niet altijd op at, en nu ook ècht niet kan fluiten, ben ik er groot mee geworden. Niet met pindakaas. Daar ga je toch alleen maar van uit je kanus meuren. Maar nu ik wat ouder en vooral veel wijzer ben, ben ik in de war. Nutella cheesecake? Nutella scones? Nutella lipstick? What the?

Nutella
Hier klap ik een bammetje Nutella weg tijdens het schrijven

Ik vermoed dat 2 op de 10 insta-posts iets van Nutella bevat. Voor de gene die niet slim zijn geworden door Nutella; dat is dus een dikke 20%. Tussen de blaadjes sla door is dat opzich best verfrissend, maar toch. Heftig. Fitties poseren vol trots met een pot Nutella alsof ze een trofee gewonnen hebben. Uiteraard met hun eigen naam glimmend op het etiket. Of ze showen een zelfbedacht baksel waar het smeersel in grote overmaat in aanwezig is. Ook bedrijven maken gretig gebruik van het gegeil op deze chocolade pasta. Zet het woord 'Nutella' voor je productnaam en je hebt een instant hit. Maar hoe kan een ongezond product als Nutella zo mega veel aandacht krijgen van de fitgirls? Chicks die super healthy leven gaan aan de haal met Nutella alsof het hun beste vriend is. Best raar toch?

Nutella wordt kneiter hard gehyped. Waar Nutella voorheen nog de enige reden was waarom je brood kocht, smeer je nu je lippen in met een Nutella-lipstick of loop je rond met 'I love Nutella' op je arm getatoeëerd. Ook de doelgroep is verplaats van irritante snotkinderen die gaan janken als ze hun zin niet krijgen naar twintigers met een ernstige identiteitscrisis. Oer Hollandse gezegdes als 'zo geil als boter' zijn inmiddels verbasterd tot 'zo geil als Nutella'. Of wat dacht je van 'de Nutella kruipt waar het niet gaan kan'. Niemand die raar zal opkijken als je dat uit je naar hazelnoot-ruikende-strotje laat rollen. Want hoe lekker we het met zijn allen ook vinden, 30 gram vet en 50 gram suiker past toch helemaal niet binnen jouw macro's gurl?

Uiteraard heb ik een theorie bij het eigenaardige verschijnsel waarom fitgirls weglopen met Nutella. De fitgirl zal namelijk ten alle tijden aan de wereld willen laten zien hoe gezond ze bezig is. Stipt om acht uur 's-ochtends in de sportschool, bordje havermout erbij, als snack heerlijke banaanpannenkoekjes en ga zo maar door. Maar om niet te veel te shockeren heeft ze een 'dirty pleasure'. Iets wat ze in kan zetten als tegenargument mocht iemand iets zeggen dat ze doorslaat in haar healthy gedrag. "Nee hoor, kijk maar, ik lepel deze pot Nutella leeg alsof het een avocado is". Of ze dit ook echt doet of stiekem de gesmeerde boterham onder haar broertjes deur doorschuift is natuurlijk maar de vraag.

Nutella
"Hier die pot bro, ik moet even een foto maken"

Ik ken je nog niet zo goed Tessel, maar heb jij ook een Nutella fetisj? Smeer jij Nutella liever op je lippen dan op je brood? En sta jij ook regelmatig met de pot met witte deksel te poseren? Toegegeven, Nutella is rete lekker en tovert iedere ochtend een glimlach op menig gezicht. Maar slaan we niet een beetje door met zijn allen? Het is maar broodbeleg wat we naar binnen schuiven. Ik kijk uit naar je reactie en ben benieuwd of jij wèl die Nutella pot in de kast kan laten staan tijdens het schrijven. Mij is het niet gelukt. Ik ben fanboy.

Dikke doei, Ewout