5x dit moet je doen tegen een herfstdip

Lifestyle & Tips door michelle-den-elzen

Baal jij er ook zo van dat de zomer alweer voorbij is? Ik wel hoor. ’s Ochtends als mijn wekker gaat is het elke dag een beetje donkerder. En dat geritsel van die gevallen blaadjes onder mijn voeten vind ik op dit moment eerder deprimerend dan gezellig klinken. Jep, die herfst is officieel begonnen. Om niet in een herfstdip te schieten deel ik je mijn tips!

1. ZORG VOOR LICHT

Het is misschien nog een beetje vroeg, maar hoe dieper we de herfst en winter in gaan, hoe donkerder het natuurlijk wordt. En dat kan er voor zorgen dat  je veel minder energie hebt. De reden? Ons lichaam produceert cortisol wanneer we ons in daglicht bevinden: een hormoon dat ons wakker en gefocust houdt. Minder daglicht = minder cortisol, en dus raak jij sneller in een herfstdip. Zorg er dus voor dat je dagelijks even buiten komt voor een beetje licht!

2. EET STAMPPOT MET WORST

Nog even over die cortisol hè. Je maakt dit handige stofje beter aan als je genoeg (dierlijke) proteïnen eet. Het is dus niet voor niks dat we in de winter de salades laten staan, en gaan voor stoofschotels en stamppot met worst én spekjes.

3. BLIJF SPORTEN

Wij Fit Girls wisten het natuurlijk al lang: van beweging voel jij je beter. In de herfst en winter komt dit helemaal van pas. Zorg dus voor minimaal een half uur beweging per dag. Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn: ga een stukje lopen, pak de fiets naar werk of sop je hele huis van boven tot onder. (Is een Grote Herfstschoonmaak ook een ding? Nee? Nu wel!) Nog beter is om ernaast te zorgen voor inspanning, dus blijf vooral ook lekker sporten.

4. SLAAP GENOEG

Een ritme is enorm belangrijk tijdens de koudere maanden van het jaar. Door op redelijk vaste tijden op te staan, te eten en te bewegen, ondersteun je jouw biologische klok. En daardoor krijg je weer meer energie. Ook moet je zorgen voor genoeg slaap. Acht uur is echt een vereiste om overdag energiek te kunnen zijn. En als we het toch over slapen hebben: doe dit het liefste in een donkere kamer.

5. VERBAN KOFFIE

Het is heerlijk om je dag mee te beginnen (en soms ook om je dag mee af te sluiten): een lekker bakje koffie. Maar cafeïne (wat ook in thee, cola, chocola en energiedrankjes zit) kan je rust behoorlijk verstoren. Het geeft slechts heel kort energie, maar daarna krijg je juist een dip achteraf. Dat is die korte boost echt niet waard. Probeer dus zo min mogelijk cafeïne te drinken door koffie te laten staan, of voor decafé varianten te kiezen.

Wat doe jij om niet in een herfstdip te komen? En heb je nog tips die hier niet tussen staan? Let us know!