5 stretchoefeningen voor je handen en polsen

Lifestyle & Tips door chrismuru

Stretchen heeft veel voordelen. Elke dag 30 minuten stretchen werkt bloeddrukverlagend, en het helpt het risico op blessures te voorkomen. Maar stretch je ook weleens je handen en polsen? Dat klinkt wellicht vreemd, tot je bedenkt hoeveel die wel niet te verduren hebben op een dag. Zeker als je urenlang achter de computer zit of veel met je smartphone bezig bent, is het heel goed om hier wat extra aandacht aan te besteden. Juist doordat je je handen vrijwel constant gebruikt, loop je meer risico op aandoeningen zoals carpaal tunnel syndroom en het syndroom van De Quervain. Om dit te voorkomen is het raadzaam om minimaal één keer per dag wat stretchoefeningen voor je handen en polsen te doen. We hebben er vijf voor je op een rijtje gezet!  

5 simpele stretchoefeningen voor je handen en polsen

Zoals bij alle stretchoefeningen geldt: let op dat je niets forceert. Je mag best wat rek voelen, maar het mag geen pijn doen. Luister naar je lichaam!

#1. Pols extensie met gestrekte elleboog

Strek je rechterarm voor je uit met de handpalm naar boven toe en je vingertoppen richting de grond. Gebruik je linkerhand om de vingers van je rechterhand voorzichtig in de richting van je lichaam te duwen. Doe daarna hetzelfde met je andere hand.

#2. Polsbuiging

Strek je rechterarm voor je uit, dit keer met de handpalm naar beneden toe. Je vingertoppen wijzen richting de grond. Gebruik je linkerhand om de vingers van je rechterhand voorzichtig richting je lichaam te duwen. Herhaal dit met je andere hand.

#3. Pols extensie met gebogen elleboog

Voor deze oefening kun je het beste op een stoel gaan zitten, met je voeten plat op de vloer. Buig je rechter elleboog en zet die op je rechterbeen. Draai je rechter handpalm naar boven toe, alsof je een kommetje met cornflakes vasthoudt. Vervolgens gebruik je je linkerhand om de vingers van je rechterhand voorzichtig richting de grond te trekken. Herhaal dit aan de andere kant.

#4. Vinger abductie

Plaats de vingers van je linkerhand tussen de wijsvinger en middelvinger van je rechterhand en druk die vingers uit elkaar. Vervolgens doe je hetzelfde met je middelvinger en ringvinger, en daarna met je ringvinger en pink. Doe hetzelfde met je andere hand.

#5. Duim extensie

Hou je rechterhand met de handpalm naar boven gericht. Gebruik vervolgens je linkerhand om de duim van je rechterhand voorzichtig richting de vloer te trekken. Wissel daarna van hand.