Waarom je vanaf nu stretchen nooit meer mag overslaan!
Je weet waarschijnlijk vast wel dat stretchen belangrijk is voor je lichaam. Maar waarom doen veel van ons het dan niet? Vaak wordt het vergeten of slaan mensen het bewust over, puur omdat we er geen zin in hebben of liever extra krachtoefeningen doen. Sla een volgende keer het stretchen niet over, want wij leggen uit waarom het zo belangrijk is!
Eigenlijk weet niemand honderd procent zeker of stretchen helpt bij het voorkomen van blessures. Ook onderzoekers vinden het een lastig onderwerp en de afgelopen tijd zijn er veel onderzoeken geweest naar stretchen. We hebben het vandaag dan ook niet over het voorkomen van blessures, maar over andere redenen waarom stretchen dan wél belangrijk is.
Flexibiliteit is key
Door een beperkte flexibiliteit van het lichaam kun je beperkt worden in je doen en laten, wat een pijnsignaal aan je lichaam kan geven. Door te stretchen worden je spieren flexibeler en word je in zijn geheel beweeglijker. Niet alleen maakt dit het sporten makkelijker, maar je zult ook eerder een betere houding aannemen. Iets wat uiteindelijk weer zorgt voor minder rugklachten.
Door beweeglijker te zijn, is het uiteindelijk ook mogelijk om krachtiger te worden. Dit zal niet direct gebeuren, omdat het ook in relatie staat met hoe sterk je bent. Door zowel je flexibiliteit als kracht te trainen, zul je uiteindelijk wel zwaarder en sneller kunnen bewegen, zoals bijvoorbeeld een honkballer of tennisser doet. Zij hebben zowel de flexibiliteit voor de beweging nodig, als de kracht om hard te kunnen slaan en alleen door deze combinatie worden zij beter.
Naast dat meer flexibiliteit voor een betere houding zorgt, kan het er ook voor zorgen dat je minder snel spierpijn krijgt. Spierpijn heb je in twee varianten (directe en indirecte) en door een betere flexibiliteit worden je spieren beweeglijker, waardoor ze makkelijker klappen kunnen opvangen. Iets wat op den duur inhoudt dat zij beter kunnen schakelen, waardoor je minder snel spierpijn krijgt.
Verhelpen van kramp
Tijdens het sporten trekken de spiervezels samen om ervoor te zorgen dat jij de gewenste beweging kan maken. Wanneer je kramp krijgt, betekent dit dat deze spiervezels zich niet automatisch van elkaar losmaken en jij moet helpen. Het verhelpen van deze kramp doe je door te stretchen. Op deze manier zet je een tegengestelde spanning op de spiervezels, waardoor ze van elkaar loslaten.
Ontspanning en rust
Veel mensen geven aan dat zij het sporten zien als een ontspanning waarbij zij hun hoofd leeg kunnen maken. In principe werkt dit met stretchen precies hetzelfde. Je bent volledig bezig met je lichaam waarbij je nergens over na hoeft te denken. Laat alles los en verleg je aandacht naar de spieren die je voelt tijdens het stretchen. Hoe ver kun jij gaan en wat geeft je lichaam voor signalen? Zet op de achtergrond muziek aan en gebruik deze tijd als me time.
Wil jij aan de slag met workouts en stretchoefeningen om aan jouw fitheid, souplesse, conditie of gewicht wilt werken? In onze nieuwste Fitgirlcode Body Guide vind je een 6 weken plan waarbij je elke dag een workout of een half uurtje stretchoefeningen doet!
We werken met een tijdelijke inschrijving voor de Fitgirlcode Body Guide om iedereen goed te kunnen begeleiden. Op 20 april openen we de verkoop weer! Wil jij zeker weten dat je de eerste bent die een seintje krijgt dat de guide weer verkrijgbaar is? Schrijf je hieronder dan in voor de speciale nieuwsbrief!
Bronnen: Gerard van der Poel (Rek in Prestaties, 1998), Men's Health, Joris Vanderstraeten (2009)