Hoe kledingmaten effect kunnen hebben op je lichaamsbeeld
Dat modellen en andere celebs in magazines en modecampagnes flink worden gephotoshopt, dat is inmiddels wel bekend. Probeer je jonge meisjes met een laag zelfbeeld te overtuigen dat die vrouwen in het tijdschrift op de voor-foto ook gewoon wallen, onzuiverheden en kleinere borsten hadden, dan bestaat er voldoende bewijs om dat te ondersteunen. Maar wat zeg je tegen jonge meisjes die zich dik voelen omdat ze die ene broek niet in maat 38 pasten?
Zelf kijk ik al tijden niet meer naar de maat in mijn kleding. Ik weet precies dat ik bij de ene winkel in een S pas en bij een andere winkel M beter zit. Ik vind het belangrijker dat een item mooi valt, niet wat voor lettertje of cijfertje er in het labeltje staat. Maar als je jong bent laat jij je nog door allerlei factoren beïnvloeden. Je bent onzeker over jezelf en als je dan ook nog eens in een winkel niet in je standaard maat past, zakt de moed je in de schoenen. Ben je dikker geworden? Is dit het teken dat je moet afvallen? Dat je maar rigoureus maaltijden moet gaan skippen?
Leugens
Nee, natuurlijk niet. Maar ja, ik ben geen onzekere tiener, dus dat is makkelijk antwoorden. Er zijn een hele hoop jonge meiden die zich hier wél door laten beïnvloeden en ongezonde keuzes gaan maken. Deena Shoemaker, een Amerikaanse coach van jonge tieners, zag dit van dichtbij gebeuren. Ze vertelt aan The Huffington Post: ‘Ik herinner me al die meiden die zichzelf dik noemden omdat ze een grotere broekmaat nodig hadden. Ik probeerde ze te vertellen dat het niet zo was, maar ze geloofden me nooit helemaal. Toen ik al mijn eigen broeken zag, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Omdat de bron van hun onzekerheid zo ‘normaal’ was, herkenden ze het niet als leugens.’
Actie
Tijd voor actie, dacht de Amerikaanse. Ze ploos haar kast uit en kwam broeken van maat 38 tot maat 44 tegen. Niet omdat ze oude te grote of te kleine broeken bewaarde, nee hoor. Alle broeken zaten precies hetzelfde. Ze besloot er een fotocollage van te maken en deze op Facebook te plaatsen met een lang bericht aan zowel de mode-industrie als alle onzekere meiden die zich iets aantrekken van het nummer op het label.
‘Wanneer jullie de maten van broeken veranderen van een 42 naar een 48 en het opeens ‘plus size’ noemen, hoe moet ik daar dan tegen vechten? Fotomanipulatie is al slecht, maar hoe denk je dat ik meiden kan overtuigen dat het label in hun broek ook een leugen is? Hoe denk je dat ik haar kan overtuigen dat ze komende maand haar avondeten niet hoeft over te slaan omdat haar broekmaat niet echt omhoog is gegaan?’
Mooi zoals je bent
Ook voor alle jonge meiden heeft ze nog een bericht. ‘Je maat bepaalt je schoonheid niet, dat doet je hele leven. De maat in de kleding is door de smaak van de mode-industrie hartstikke subjectief en het verandert heel vaak. Stop met het geloven dat anderen bepalen wie en wat je moet zijn. Je bent mooi en geliefd, precies zoals je bent.’ Een bericht waar wij compleet achter staan!
Wat vind jij ervan dat kledingmaten zo veel veranderen? En trek jij je daar iets van aan?