Zo tover je binnen een handomdraai verantwoorde, lekkere gerechten op tafel

Tips door michelle-den-elzen

Ik vind het heerlijk om in de keuken te staan en om elke avond een versbereide maaltijd op tafel te zetten. Maar het komt ook regelmatig voor dat ik helemaal uitgeblust thuiskom en het eigenlijk niet zo zie zitten nog lang achter het gasfornuis te staan. Ik heb een drukke dag achter de rug, moet nog eerst de vaatwasser uitruimen om al mijn snijplanken, pannen e.d. te kunnen gebruiken en dan begint het echte koken pas. Pfff… Toch maar een pizza laten bezorgen dan?

Nope! Gezond en verantwoord eten hoeft namelijk helemaal niet lastig te zijn. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om vooraf je meal te preppen zodat je een flinke lading gerechten in de vriezer hebt liggen. Maar voor iedereen die daar helemaal geen zin of tijd voor heeft op zijn vrije dag is er nog een andere oplossing. Een voorraad gezonde gerechten in jouw voorraadkast opbouwen. Huh, hoe dan?

Duurzaam én verantwoord

Met de maaltijden van vanBLIK! Blik is een beetje een ondergeschoven kindje geworden. De meeste snelle maaltijden laat je tegenwoordig gewoon thuisbezorgen of koop je in het vriesvak. Conserven zijn alleen voor kikkererwten en maïskorrels, toch? Niks is minder waar! Blik is namelijk een hele duurzame manier om voeding voor langere tijd te bewaren. Doordat het zuurstofarm wordt verpakt en er geen licht bij kan (wat bij bijvoorbeeld glazen potjes wel kan) vergaat het eten bijna niet. Daarnaast wordt het blikje na gebruik voor 95% gerecycled! Zo maak je niet alleen jezelf blij met een warme hap, maar ook het milieu door geen onnodig afval te produceren.

Maar wat zit er dan in die blikjes? Op dit moment heeft vanBLIK drie heerlijke maaltijden voor jou in het schap staan: Chili con carne, Kip in kruidige kokossaus en een (vegan) Curry madras. En in die maaltijden zitten weer allemaal volwaardige ingrediënten. Een hele hoop groenten bijvoorbeeld, maar ook kip met 3 Beter Leven-sterren. Alles wat je nodig hebt om een goede maaltijd op tafel te toveren. De blikjes zijn goed voor 1 à 2 porties. Je zou in je eentje een blikje kunnen eten, maar ik vind het juist prettig om een blikje te delen en te serveren met makkelijke, gezonde bijgerechten.

De perfecte Indiase tafel

Zo ben ik laatst gaan experimenteren met de Curry madras en heb ik een hele snelle, makkelijke én lekkere Indiase tafel gecreëerd (voor twee personen). Benieuwd hoe ik dat gedaan heb? Ik deel het natuurlijk met je!

Allereerst heb je een blikje vanBLIK Curry madras nodig. Daarnaast scoor je ook twee naanbroden met koriander & knoflooksmaak die je in de oven even kunt afbakken. De andere twee bijgerechten maak je zelf, maar zijn supersimpel! Een wortelsalade en raita, namelijk. (Al is raita in sommige supermarkten en toko’s ook kant en klaar te koop.)

Recept: Indiase wortelsalade

Ingrediënten:

  • 1 zakje peen julienne
  • klein handje koriander
  • 2 eetlepels sesamzaad (geroosterd)
  • ½ sinaasappel (rasp en sap)
  • ¼ citroen (sap)
  • scheutje olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Meng de wortel met de koriander en het sesamzaad.
  2. Meng daarna alle andere ingrediënten in een kom als dressing. (Olijfolie, citroensap, sinaasappelsap, sinaasappelrasp, zout en peper.)
  3. Doe de dressing bij de wortel en meng alles goed door elkaar. Wil je de salade iets zuurder? Voeg dan wat meer citroensap toe.

Tip: je kunt de dressing ook wat voller van smaak maken door 1 eetlepel sesamzaad tot pulp te malen en door de dressing te mengen. De andere eetlepel sesamzaad gebruik je wel los door de salade.

Recept: Raita

Ingrediënten:

  • 250 gram hangop (of maak het zelf met volle/Griekse yoghurt)
  • ½ komkommer
  • 2 à 3 takjes munt
  • 1/6 theelepel djinten
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer en rasp hem.
  2. Laat de geraspte komkommer uitlekken in een zeef.
  3. Verwijder de muntblaadjes van de takjes en snijd ze in fijne reepjes.
  4. Doe alle ingrediënten bij elkaar en meng goed door elkaar.

Dat was het! Piece of cake, die twee bijgerechten. En zo tover je toch een volwaardige maaltijd op tafel in mum van tijd. Met de andere blikjes kun je natuurlijk ook zoiets doen! Ga bijvoorbeeld voor nacho’s en gaucamole bij de Chili con carne of serveer wat rijst, gekookte eieren, atjar en kroepoek bij de Kip in kruidige kokossaus. Lekker!

P.S. Je kunt de blikjes natuurlijk ook gemakkelijk meenemen! Ideaal voor als je gaat kamperen of meerdere dagen op een festival zit. Ik weet wel welke smaken ik ga inpakken als ik op pad ga! Jij?

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met vanBLIK geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel! :)