fitgirl ewout

Ewout schrijft iedere maand een brief aan een fitgirl. Met zijn kritische groene ogen kijkt hij naar trends en opvallend gedrag binnen de wereld van deze fitgirl. Op satirische wijze omschrijft hij zijn observaties en eindigt elke brief met een vraag. Heb jij het antwoord waar Ewout zo naar uitkijkt? 

Lieve fitgirl,

We leven in een wereld waarin alles mooier, beter en lekkerder gemaakt wordt. En we doen er allemaal keihard aan mee. Als een vers gedraaide worst van de slager (stronk broccoli voor de vegetariërs onder ons) die voor je afgetrainde gezicht bungelt, zit je de hele dag kwijlend toe te kijken hoe anderen een beter leven leiden. Althans. Zo lijkt het. We weten ook wel dat je dit allemaal met een korreltje zout moet nemen. Tòch? Vroeger mocht je best een rode knoeperd met witte pit op je voorhoofd hebben, uit je gier stinken naar een combinatie van rotte vis en kinderboerderij en was een zwanus de normaalste zaak van de wereld. Vandaag is het over met die pret.

Af en toe verzeil ik in een Instagram post, die meer woorden telt dan het merendeel van mijn werkstukken op de basisschool, waarin een fitgirl zich kwetsbaar opstelt over haar onzekerheden. Ik houd van mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen. Daar is best wel een portie karakter en lef voor nodig in sommige situaties. Zeker in de wereld van de fitgirl, die kneiter hard is. Alleen begin ik me achter mijn ongelijke en ietwat uitstekende oren te krabben als ik vervolgens nog vier posts tegenkom, van andere fitgirls, die hetzelfde probleem op dezelfde manier ‘te lijf’ gaan. En ik denk dat jij ze ook tegenkomt in je tijdlijn. Drie meest voorkomende en geliefde onderwerpen om in te koppen:

“Striae op je billen is heel normaal. Ik noem ze tijgerstrepen.”

– bilselfie in de badkamer waar je nog de wc ziet waar ze net vanaf komt

“Ook ik heb rolletjes als ik zit. Voel je daar vooral niet onzeker over.”

– zittend voor de spiegel en daarnaast een foto met kneiter dikke abs

“#nomakeup, want zonder zie je er ook prachtig uit!”

– liggend in bed, maar al wel gedouched en aangekleed

Filtertje over je nieuwe selfie heen, misschien nog eentje extra voor de zekerheid, pukkeltje met één swipe geëlimineerd en nog even het contrast omhoog gooien om andere oneffenheden te laten verdwijnen als de glimlach van de girls van The Green Happiness na de uitzending bij RTL Late Night. Easy peasy lemon squeezy. Als je jezelf laat zien op het wereldwijde web dan moet dit natuurlijk wel van van je beste kant zijn. Niemand, op uitzonderingen nagelaten, slingert een lelijke foto van zichzelf het wereldwijde web op. Je wilt toch meer likes dan op je vorige foto?

Als ik zoveel kwetsbare verhalen over allerlei onzekerheden achter elkaar op mijn Instagram lees dan word ik bijna onzeker of ik wel onzekerheden heb. Moet ik me nu ook kwetsbaar gaan opstellen? Is dat wat mijn volgers van mij willen zien? Stel jij je onzeker op? De likes en positieve reacties van mede-fitgirls rijzen in ieder geval de quinoa-pan uit bij dit soort berichten. Wat de populariteit en waarde van deze post alleen maar verder doet stijgen. ”Je ziet er fantastisch uit, was ik maar zoals jij, WAUW meid, je bent zo mooi, jahoorrrr bolle bips”, en ga zo maar door. Ok. Die laatste was van mij. Dikke veer in de reet voor de afzender in ieder geval.

Onzekerheid inzetten voor business?

Business wise is het dus best interessant om je kwetsbaar op te stellen als je kijkt naar de exposure en de aandacht die je krijgt. Ook als je zelfvertrouwen wilt tanken, is het fijn om af en toe een foto van je striae te posten. Maar waar zit jouw voordeel als ontvanger? Voel je je ècht beter als jouw Instagram heldin je vertelt dat je best een welvaarts rolletje mag hebben? En die cupcakes boven je broek net zo lekker zijn als de gebakken variant (zonder suiker dan wel)? Of ben je het alweer vergeten als je de volgende ochtend in de spiegel naar jezelf kijkt en is jouw heldin de lachende derde?

Normaal gesproken komt mijn vraag altijd in de laatste alinea. Nu zitten er in iedere alinea een paar. Je zult begrijpen dat ik daarom met best wat vragen zit over het kwetsbaar opstellen van de fitgirl. Ik ben benieuwd hoe jullie daar tegenaan kijken. Is het echt nodig? Zijn we zelf verleerd om te relativeren? Is het allemaal maar gebakken lucht om zieltjes te winnen? Hypocriet omdat de girls in kwestie er altijd belachelijk goed uit lijken te zien? Of is het juist super goed wat ze doen? Ik ben in ieder geval benieuwd hoe jij er over denkt.

Ciao,
Ewout

Recommended Posts

6 Comments

 1. Toevallig heb ik net zo’n kwetsbaar opgestelde foto geplaatst. Niks wetende van die hele “trend” die jij er omheen plaats. Ik weet dat veel (vooral jonge) meiden onzeker zijn over hun lichaam en eigenlijk is het dus een boodschap, een wijze les voor iedereen die zich schaamt voor zijn lichaam. Ik vind dat iedereen mooi is op zijn eigen manier en als jij daar hard voor traint mag je daar trots op zijn. Dus ja, ik vind het zeker af en toe nodig om je kwetsbaar op te stellen op instagram.

  Liefs,
  Maartje
  @gezonderecptjes

  • Maartje! Probs voor jou dat je hier dan toch een reactie plaats. Dat kenmerkt jou. En het blijft natuurlijk altijd goed om ook eens een keer de andere kant van het verhaal te belichten.

 2. Tsja, een foto zoals jij hem omschrijft heb ik nog niet gepost.

  Wel plaats ik regelmatig foto’s waarbij ik vertel hoe moeilijk het is, hoe kut, hoe zwaar ook! Dat mijn motivatie ergens onder de grond hangt, dat ik geen zin heb om gezond te eten, dat ik het even niet meer weet.
  Dat vind ik denk ik nog belangrijker dan het lichamelijke deel.

  Iedereen denkt vaak dat het ons fitgirls (haha) zo makkelijk afgaat en dat we zonder tegenslagen het lichaam van onze dromen creëren. We wish! Hier reageren mensen altijd heel positief op, want dan ben je ineens een stuk “normaler”. Dan kan je ze uit hun dipje halen, want ze zien in dat iedereen die heeft.

  Welke foto’s ik trouwens heel fijn vind om af en toe te zien, zijn die van meiden ná een hele dag eten. Ook zij hebben dan een opgeblazen buik en geen lijntjes/abs meer. Reality check! ‘s Avonds ziet iedereen er heel anders uit, not just me.

  Liefs,
  Marit 🙂
  @Fitgirl.Marit

  • Heya Marit! Waarom vindt je het dan precies belangrijk om te laten zien als het juist kut met je gaat? En is het niet hypocriet als je alleen door het delen van deze berichten ‘normaler’ gevonden wordt? Anyhow, ik ben fan van je nuchter- en oprechtheid!

   • Tsja, het is lastig! Als je nooit vertelt dat het niet lekker gaat, gaan ze er maar blindelings vanuit dat het altijd alleen maar goed gaat. Snap ik aan de ene kant wel, vooral als je zelf erg onzeker bent. Maar om te voorkomen dat andere meiden denken dat ze iets verkeerd doen ofzo, maak ik ze liever 10000x duidelijk dat het écht niet makkelijk is <3

    En uiteraard ben ik ook groot fan van jou nuchtere kijk op dit soort onderwerpen! ;D


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.