Maartje's review van de Fitgirlcode Guide
Trainen voor een halve marathon, eten, veel trainen en 36 uur per week werken. 'Hoe doe je dat in hemelsnaam?' Hoor ik je denken. En hoe helpt de Fitgirlcode Guide ter voorbereiding op een eerste halve marathon en om de balans in je dagelijks leven te houden? Maartje testte het uitvoerig voor je uit!
Van Pumps naar hardloopschoenen
Vijf jaar geleden verruilde ik mijn pumps voor sport- en hardloopschoenen. Ik ben altijd wel actief geweest, maar het was en bleef een bumpy ride. Na enige tijd ploeteren startte ik serieus met hardlopen. Ik kreeg de smaak te pakken, kocht een hardloophorloge en een goed stel schoenen. Ook nam ik een abonnement bij de fitness zodat ik ook aan de slag kon met krachttraining, dit is immers ook belangrijk voor hardlopers. Door regelmatig je spieren te trainen worden ze sterker en worden de aanhechtingen versterkt. Hierdoor word je sneller en voorkom je blessures. Ook vormt krachttraining je lichaam mooier door spierdefinitie. Ik stelde om deze redenen dan ook het doel om meer spiermassa op te gaan bouwen.
Uiteraard haal je meer uit je sportprestaties als jij je voeding hier ook op aanpast. En hoewel ik heus wel resultaat zag, zag ik geen grote veranderingen. Mijn spieropbouw bleek maar niet te komen. Niet zo gek ook, want wat en hoeveel ik precies zou moeten eten was me onduidelijk. Ik was er nog altijd van overtuigd dat weinig koolhydraten eten de sleutel was. Ik kwam er door de trainers in de sportschool achter dat ik veel meer calorieën moest binnenkrijgen om mijn spieren te laten groeien. Dus installeerde ik 'My FitnessPall' om mijn macro’s te tracken. Toch bleef creatief worden met recepten erg lastig. Ook het invoeren van alles wat ik at vond ik omslachtig. Na veel online zoektochten kwam ik op de site van Fitgirlcode terecht en besloot ik een Guide te nemen voor wat variatie en inspiratie in mijn eetpatroon. Het fijne is dat de Fitgirlcode ook uitleg geeft over macronutriënten en per recept aangeeft hoeveel koolhydraten, vetten, eiwitten en kcal het bevat. Dit was het begin van een goede basis.
Wat de Guide mij heeft opgeleverd
Zoals ik hierboven al kort beschreef dacht ik dat weinig koolhydraten er voor zouden zorgen dat er wat vetmassa af zou gaan en er spiermassa voor terug zou komen. Ik had een vrij eenzijdig eetpatroon:
- Ontbijten met havermout of kwark met fruit.
- Tussendoor banaan of appel
- Lunchen met een salade (tonijn of kip)
- Avondeten variërend van gebakken aardappeltjes met vlees/vis en groenten tot zilvervliesrijst met groenten en vegetarisch.
- Indien ik in de avond trek had een bakje kwark met blauwe bessen
Discipline was voor mij het probleem niet. Ook maakte ik al gebruik van complexe koolhydraten en at ik bewust en gezond. Mijn probleem was dat ik teveel en te snel wilde. Een eet- en sportschema hanteerde ik dan ook strikt, wat achteraf mijn grote valkuil bleek. Het werd meer moeten dan willen met als resultaat een afname in mijn spiermassa omdat mijn eigen voedingsschema te weinig calorieën bevatte. Voor de hoeveelheid kilometers die ik maak in combinatie met krachttraining at ik relatief gezien te weinig, mijn kcal moesten omhoog en ik wilde meer variatie in mijn voedingspatroon.
De Fitgirlcode Guide bevat niet alleen informatie over voeding en recepten, maar ook fitness- en mindfullnesoefeningen. De Guide is ontworpen om handvatten te geven voor het maken van de beste keuzes voor je lichaam en geest. Mede door de Fitgirlcode Guide ervaar ik meer ontspanning, is het weer willen in plaats van moeten en voel ik me fijn in mijn eigen lichaam, iets dat niemand me meer kan afnemen en nu ook los staat van mijn hoeveelheid spiermassa en/of vetmassa. Ik ben inmiddels ook afgestapt van meetmomenten in de sportschool. Het doet er niet toe, ik voel me goed en daar gaat het om.
Volg je de guide voor de volle 100% of is het meer een richtlijn voor je?
De Guide is voor mij een richtlijn. Ik ben er wel van overtuigd dat, wanneer je echt drastisch een verandering wil doorvoeren in je leefstijl, de Guide een goed middel is om een basis te creëren. Gezien ik al een aantal jaar bewust bezig ben met een gezonde levensstijl was voor mij de omslag niet groot. Het heeft me geholpen flexibeler om te gaan met mijn leefstijl!
Ook biedt de Guide mij een overzichtelijke manier om genoeg calorieën binnen te krijgen. Zeker koolhydraten en eiwitten heb ik momenteel hard nodig in mijn voorbereiding op de halve marathon. Doordat de macro's bij ieder gerecht vermeld worden, bespaart mij dit een hoop denkwerk en tijd.
Ben je puntjes tegengekomen die voor jou niet fijn werken?
Wat voor mij niet fijn zou werken, als ik me strikt aan de Guide zou houden, is het plannen. Hier zouden nog wat meer handvatten voor gegeven mogen worden. Ik werk 36 uur per week (en dan tel ik de 2 uur reistijd per dag nog niet eens mee) en dit in combinatie met een huishouden, sporten en al je maaltijden preppen is soms best vermoeiend. Zeker als je om 7.00uur de deur uitgaat en rond 18.15 uur thuis komt.
Om los van 'het moeten' te komen heb ik bewust de Guide gehanteerd als richtlijn, omdat strikt hanteren voor mij niet fijn werkt. Zelf gebruik ik nu een planner en probeer zo werk te combineren met een gezonde leefstijl en mijn trainingen voor de halve marathon.
Maartje's favoriete recepten ter voorbereiding op de halve marathon
Ik heb een aantal recepten uit de Fitgirlcode Guide die mij perfect helpen met de voorbereiding op de halve marathon. Het leek me leuk om mijn favorieten te delen, zo weet jij precies of de Guide jou ook kan ondersteunen bij je sportprestaties. Dit zijn mijn favoriete recepten uit de Guide:
- Rijstwafels met pindakaas. Do I need to say more?
- Bananenbrood. Niets beters dan de geur van vers gebakken bananenbrood op zondagochtend!
- Voor lunch toch écht de kipfiletwrap, bomvol proteïne en ideaal na een flink rondje lopen.
- Avondeten: Bloemkoolpizza. Hoe lekker kan een gezonde pizza zijn!
- The Smoothie Guide: Vooral om bietensap weg te krijgen. Van bietensap draait mijn maag al om bij het idee (alsof je een hap modder neemt! Maar bietensap is wel belangrijk voor hardlopers. Aangetoond is dat nitraat, in ruime mate aanwezig in rode bietensap , op een bijzondere wijze het verbruik van zuurstof bij inspanning verlaagt. Het gebruik van rode bietensap leidt tot een lager zuurstofverbruik en een lagere hartslag dan bij dezelfde inspanning zonder gebruik van rode bietensap.
Maartje's voorbereiding en motivatie voor de halve marathon.
De Fitgirlcode Guide ondersteunt mij om gezond en optimaal getraind op 14 oktober in Eindhoven aan de start te verschijnen. Echter ren ik niet zomaar de halve marathon, ik maak onderdeel uit van team KWF. Samen met Dieuwertje Mangeng vorm ik het team 'Miles to Cure'. Ik ben werkzaam als Medisch Maatschappelijk Werker en gespecialiseerd in de oncologie en zie dagelijks de impact die kanker heeft op vele levens. Ik bied begeleiding en behandeling bij voortkomende psychosociale problemen ten gevolge van de kanker. Kanker zet je hele wereld op z'n kop. Niet alleen op mijn werk, maar ook in mijn nabije omgeving word ik geconfronteerd met kanker. Zowel bij jong als oud. Wat dat betreft laat kanker vaak zien dat hij niet kieskeurig is. Dieuwertje en ik vinden het onvoorstelbaar moeilijk en wreed dat er zo ontzettend veel mensen en gezinsleden zijn die iedere dag deze strijd moeten meemaken en doorstaan. Daarom rennen wij met alle liefde de halve marathon met het KWF als goede doel en hopen we veel geld op te halen, zodat we deze pijn, het verdriet en die onzekerheid hopelijk zoveel mogelijk kunnen besparen.
Wil jij Maartje en haar team steunen in deze strijd? Klik hier voor meer informatie, onze motivatie en donatiemogelijkheden. Iedere euro telt! Meer zien van Maartje en haar team? Je volgt ze via Facebook of hun blog.
Wil jij ook jouw fit journey starten? De Fitgirlcode Guide biedt jou alle handvatten die je nodig hebt op succesvol van start te gaan. Je krijgt 8 weken lang voedingsschema's, boodschappenlijstjes, workouts en heerlijke recepten. Zo hoef je nergens meer over na te denken en heb je alles wat je nodig hebt in 1 boek!
[maxbutton id="73"]