Mijn eerste detox

Hotspots & Reviews door fitgirlcode

Vorige week heb ik 3 dagen op sapjes geleefd en dit ging veel beter dan ik had verwacht. Dit was mijn eerste detox ooit en ben blij dat ik voor Sapje heb gekozen. De reden waarom ik wilde detox'en was niet om af te vallen, maar om juist letterlijk te de-tox-en (ontgiften van je lichaam). Tijdens mijn Yoga Teacher Training in Thailand at ik voornamelijk groente en fruit en hierdoor voelde ik me echt 'on top of the world'. Sinds ik weer in Nederland ben, ben ik weer terug gegaan naar mijn gezonde- en gebalanceerde levensstijl, maar na 2 maanden had ik de behoefte om weer zo'n kick-start te maken en mijn lichaam weer een energie boost te geven. 

Sapje

Er zijn zo veel verschillende soorten detox, maar waarom heb ik dan voor Sapje gekozen? Sapje is 100% biologisch en puur en dit is waar ik op zoek naar was. Alles wordt gerecycled waardoor ze minimaal/geen afval hebben. Zo worden de sapjes geleverd in glazen flessen en wordt het groentepulp van het sapjes proces weer opgehaald door de boeren en gebruikt als veevoer. De sapjes worden gemaakt van biologisch groente en fruit en worden geleverd en opgehaald met een elektronische bakfiets (in Amsterdam en Amstelveen). Dit maakt hen een milieubewust bedrijf en dit sprak mij wel aan.

Detox

Samen met mijn vriend hebben wij gekozen voor de 3-daagse sapjes kuur. We hebben veel verschillende verhalen gehoord over het detoxen en hebben besloten om deze detox samen te doen. Niet alleen om elkaar te steunen, maar ook om onze ervaringen met elkaar te vergelijken. Ieder lichaam reageert anders op een detox en hier was ik vooral benieuwd naar. Mijn vriend en ik koken vaak samen en maken dan vooral gezonde en gebalanceerde maaltijden. Zelf ben ik al 3 jaar bezig met gezond eten en is het inmiddels een gebalanceerde levensstijl geworden. Mijn vriend heeft in het begin wel af en toe mee gedaan, maar is nu sinds een jaar ook gezonder aan het eten (maar heeft hier en daar nog wel wat cheat meals). Hierdoor had ik verwacht dat wij de detox verschillend zouden ervaren.

sap10

 

Hoe werkt het?sap5

Ook al is de detox zelf 3 dagen is het niet de bedoeling dat je van de één op andere dag overstapt op sapjes en na de detox weer meteen van alles gaat eten. Je lichaam zal effectiever reageren als je een paar dagen voor de detox afbouwt en na de detox weer langzaam opbouwt.

Pretox

Voordat je met de detox begint wil je je lichaam alvast voorbereiden op wat komen gaat. Zo wil je 3 dagen voor de detox alle slechte dingen vermijden, zoals vet eten, alcohol, frisdrank, maar ook koffie. De 2e dag begin je met het afbouwen en kan je het beste alleen de volgende producten eten: groente, fruit, noten en gluten-vrije granen, zoals quinoa, bruine rijst en boekweit. De dag voor de detox wil je zo veel mogelijk water drinken en alleen maar groente en fruit eten.

 

sap7

Dag 1

De eerste en meest spannendste dag. We waren benieuwd naar de sapjes en vroegen ons vooral af hoe deze zouden smaken. De dag begon met een kick sapje, een fris sapje gemaakt van citroen. Hierna ons eerste detox sapje. Deze smaakte echt heerlijk (wat een geluk, deze mogen we 2x per dag). Hierna het superfood sapje, het sapje dat niet los verkocht wordt, omdat bijna niemand hem lekker vind. Omdat ik een slechte smaak verwachtte smaakte hij juist verrassend lekker. Voor lunch weer het lekkere detox sapje wat later gevolgd werd door het recharge sapje. Het is inmiddels 16u en dat betekent tijd voor een zeoliet shotje, het spannende shotje dat volgens velen hoofdpijn veroorzaakt. Ook deze smaakte prima. Het laatste sapje van de dag was het fresh sapje, een super zoet sapje, gemaakt uit onder andere wortel en bataat, en voor mij het minst lekkere sapje. Gelukkig was het detox-soepje vol smaak en lekker zoutig. Precies wat we nodig hadden.

So far so good. 

Dag 2

De tweede dag van de detox ging veel beter als verwacht. Geen honger, geen last van hoofdpijn of vermoeidheid en eigenlijk voelde we ons gewoon normaal. Aan het eind van de dag werd er door Sapje weer contact met ons opgenomen om te kijken hoe het met ons ging.

sap4

Dag 3

Na een fijne nachtrust was het alweer de derde dag. 48 uur op sapjes en nog maar 24 uur te gaan. Ook al hadden we beiden geen honger had ik wel enorm veel trek. Omdat ik mij zo goed voelde en eigenlijk niet eens door had dat ik aan het detox-en was, kon ik alleen maar aan lekker eten denken en werd ik gespamd door alle foodporn op instagram.

Na 2 dagen geen yoga gedaan te hebben besloot ik om mijn mat uit te rollen en wat actiefs te gaan doen. Ik was zo enthousiast en zo lekker bezig waardoor ik langer bezig was dan verwacht en hierdoor achter raakte met het sapjes schema. Na 2uur practice nam ik eindelijk even de tijd voor de sapjes en om bij te komen. Ik merkte meteen dat mijn lichaam niet genoeg energie had en voelde me hierdoor ineens heel slap. Dit was ook wel logisch aangezien ik met de sapjes maar ±600 calorieën binnen krijg en met yoga meer dan de helft al had verbrandt. (Tip: probeer ook tijdens de detox echt naar je lichaam te luisteren en te accepteren dat je niet even veel kan doen zoals je normaal gewent bent). De derde dag ging verder snel voorbij en in de avond kon ik alleen maar denken aan mijn lekkere ontbijt dat ik de volgende ochtend weer mocht eten.

sap1

Aftertox

Het schema voor het opbouwen na de detox is het zelfde als het afbouwen aan het begin van de detox. Na 3 dagen sapjes, sapjes en sapjes was het dus eindelijk weer tijd voor eten! Op de eerste dag alleen maar groente en fruit, maar dit apprecieer je na zo’n detox enorm. Als echte foodie had ik die dag daarvoor al bedacht wat ik ging eten, dus dat was makkelijk opstaan, gewoon nog in mijn pyjama meteen de keuken in en lekker ontbijten. Super simpel ontbijtje maar smaakte heerlijk (coconut yogurt met aardbeien en kiwi)! Voor lunch een courgetti pasta met een sauce gemaakt van avocado. Deze pasta was zo geslaagd dat ik hem minimaal 1x per week ga maken. Het recept zal ik binnenkort met jullie delen op de blog. De tweede en derde dag waren voor ons nog echt speciaal. Simpele gerechten smaakten ineens naar gerechten uit een 5 sterren restaurant. We waren beiden steeds in love met wat we aten en mijn vriend heeft dankzij deze detox nu ook meer liefde voor groente en vegetarische gerechten. Sapje stuurt ook een uitgebreid menu toe met allemaal gerechten voor de aftertox zodat je gezond opbouwt met je eten.

IMG_9478 IMG_9483

 

I love Sapje

De detox ervaarden we beiden compleet anders als verwacht. Eerlijk gezegd merkte ik ook geen groot verschil tussen mijn vriend en ik. Het was wel heel fijn om dit met zijn tweetjes te doen en hebben elkaar ook goed kunnen steunen. De detox werkte voor ons heel goed en gaan we zeker nog een keer doen. Zelf ga ik proberen minimaal 1x per jaar te detoxen. Wie weet reageert mijn lichaam er dan ineens anders op en zal ik iets anders ervaren. Wat ik van deze detox heb geleerd was om echt naar mijn lichaam te luisteren. Ook al ben je normaal heel actief en vaak aan het sporten moet je accepteren dat dit tijdens de detox misschien niet allemaal mogelijk is. Een detox is niet alleen om je lichaam te reinigen, maar ook vooral om weer op te laden en je lichaam van binnen rust te geven en te laten aficken van ongezonde eet gewoontes zoals snoep, suikers, sigaretten, teveel koffie of alcohol en ga zo maar door. Waar ik enorm blij mee ben (en hier ook stiekem op hoopte) is de verandering in mijn gezicht, de huid voelt echt gereinigd en ziet er ontspannen uit.

Als laatste wil ik nog even zeggen dat de detox mij inderdaad die boost heeft gegeven waar ik naar op zoek was. Thank you Sapje, voor de super service en heerlijke sapjes!