Mindfulness; wat is het en hoe doe je het?
Je hoort het steeds vaker: mindfull leven. Voorheen vond ik dit altijd onzin, tot ik me er echt eens in ging verdiepen. En wat bleek? Het bracht echt verandering! Even helemaal stilstaan in het moment. In theorie klinkt dat makkelijk, maar in de praktijk blijkt het een stuk moeilijker dan verwacht. Maar hoe doe je dat dan, mindfull leven? Ik vertel je er alles over.
Wat is mindfulness?
Wanneer je mindfulness toepast, houdt dit in dat je je doelbewust bezighoudt met alle ervaringen die je in dat moment beleeft. Bijvoorbeeld: wanneer je een stukje chocola eet, prop je dit niet naar binnen zonder denken, maar probeer je alle ervaringen stap voor stap waar te nemen. Hoe smaakt het, wat is de structuur, hoe ruikt het, enzovoort...
Hoe werkt het?
Bijna altijd staan we in de automatische piloot. Op zo’n moment ben jij je niet bewust van wat je eigenlijk allemaal waarneemt. Je ziet iets gebeuren op straat en hebt daar automatisch een reactie bij. Die reactie kan onbewust weer een emotie opwekken, waardoor je humeur ineens kan omslaan. En dat wil je nu juist niet, toch?
Met mindfulness geef je bewust aandacht aan die automatische reacties, zodat je kunt afwegen of de gedachten daarbij wel echt kloppen. Het kan namelijk zomaar zijn dat je reactie compleet onterecht was en het over iets gaat waar je je totaal geen zorgen over hoeft te maken. Op zo’n moment kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je bewust te richten op je ademhaling. Je zult dan al snel merken dat jij je een stuk rustiger voelt.
Hoe doe je het?
Wanneer je mindfulness toepast in je leven is het belangrijk dat je er met een open houding in gaat. Probeer nieuwsgierig te zijn bij elke nieuwe waarneming of gebeurtenis. Zo houd je een open blik en zal je het ook sneller leren. Wanneer je al na één mindfulnessoefening besluit ‘dit is niets voor mij’, dan mis je misschien wat voor positieve invloeden het allemaal kan hebben op je leven.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je alles accepteert wat er om je heen gebeurd. Je legt je neer bij een ervaring, of deze nu goed of slecht is.
Hieronder heb ik een oefening uit onze eigen Fitgirlcode guide die je kan helpen in je eerste stapjes richting mindfulness.
Oefening
Probeer de komende week bewust te worden van drie gewoontes die je als positief en drie gewoontes die je als negatief ervaart. Schrijf de positieve gewoontes op en waarom je deze belangrijk vindt. Achter de negatieve gewoontes noteer je op welke manier deze gewoonte je last bezorgt of je misschien wel dwarsboomt in je verdere ontwikkeling.
Voorbeelden van positieve gewoontes:
- In het weekend gun ik mezelf om een dag uit te slapen.
- Ik ontbijt elke morgen en neem hier de tijd voor.
- Na 21:00 stop ik met mailen en ga dan iets doen wat ik ontspannend vind.
- Op maandag ga ik altijd naar yogales om de week goed te beginnen.
Voorbeelden van negatieve gewoontes:
- Ik maak altijd te lange to do-lijstjes die ook altijd af moeten, ook al ben ik te moe.
- Ik stel lastige klusjes (administratie, een lastig telefoontje) vaak te lang uit.
- In plaats van een stukje chocola, eet ik iedere avond een hele reep.
Een paar laatste tips
- Glimlach
Door meer te glimlachen naar anderen, zorg je ervoor dat je een positieve open houding aanneemt.
- Gebruik een mindfulness app
Ik vind zelf Buddhify een hele goed app, die inspeelt op de situatie waarin je je nu bevindt.
- Social detox
Spreek met jezelf af om een keer per week een dag geen gebruik te maken van sociale media. Ik voel me na zo’n dag altijd meteen een stuk relaxter.
- Stop met multitasken
Tuurlijk, het is handig. Maar je staat op zo’n moment totaal niet stil bij wat er allemaal om je heen gebeurd.
Nu weet je de basis van mindfulness en kun je aan de slag! Wat vind jij van mindfulness? En ga je het na dit artikel proberen? En vergeet niet: wees nieuwsgierig! You never know what’s around the corner. ;)
Ben je nu nieuwsgierig geworden naar de oefeningen uit de guide? Je kunt hem hier kopen. Naast deze superhandige oefeningen staan er ook goede eetschema’s, heerlijke recepten en killer workouts in.