Hoe stijve plank Fleur aan haar flexibiliteit werkte

Fit & Training door fitgirlcode

Hi, ik ben Fleur en ik ben een stijve plank. En nee girls, het is niet overdreven dat ik mezelf met een plank vergelijk. Waar ik vroeger mijn oudere zus uitlachte dat ze niet eens een split kon, ben ik nu zover dat ik amper in kleermakerszit kan zitten. Deels is flexibliteit aangeboren, maar voor een groot deel zou je het ook kunnen trainen, met yoga bijvoorbeeld.

Nu riep yoga niet echt positieve gedachtespinsels bij me op. Er zijn een aantal dingen waar ik gelijk aan moet denken. Ten eerste; AU. Als je net zo stijf bent als ik, krijg je bij het horen van het woord alleen al spontaan pijn in je alles. Ten tweede denk ik aan het feit dat yoga niet voor planken zoals ik is gemaakt. Waar iedereen om je heen met zijn of haar benen in z’n nek zit, heeft een plank al moeite met kleermakerszit. Ten derde, moet ik eerlijk tegen mezelf zijn. Ik vermijd yoga ook uit onzekerheid van mijn kunnen. Niks is more embarrassing dan een yoga instructeur die mij expliciet even aanmoedigt om nog een béétje verder te buigen, waardoor ieders ogen op jou zijn gericht. NEE MENSEN, IK KAN ÉCHT NIET VERDER.

Maar goed, even alle trauma’s daargelaten, ik weet wel dat yoga onwijs goed voor je is, en al helemaal voor stijve planken als wij. En wat mag ik eigenlijk zeggen van yoga als ik het nog nooit echt heb geprobeerd? Dus, heb ik twee yogalessen bij Balansz gevolgd; Hot Yoga en Vinyasa Flow. Ik zal mijn insights van mijn stijve plank point of view met jullie delen:

1. It’s all about you!

Yoga gaat om jou en jouw lichaam en om niemand anders. Natuurlijk kunnen er mensen verder buigen, moeilijkere poses aannemen, etc. etc. Maar jij bent hier voor jezelf en jouw focus moet liggen op jezelf. Ik deed het voor de eerste keer én ben een stijve plank, dus het is niet gek dat iedereen wat ingewikkeldere dingen deed dan ik. Ondanks dat mijn been niet in mijn nek lag, heb ik mezelf toch verbaasd.

2. “Don’t compare.”

Dat is wat de yoga instructrice riep in het begin van de les. Dit was belangrijk voor mij om te horen en te beseffen. Wat voor anderen misschien een eitje is, is voor mij super knap als ik het kan. Hoe verleidelijk het ook is, stop met jezelf vergelijken met anderen! Er is geen reden toe waarom jij zou moeten balen dat iemand flexibeler is dan jij. Trouwens, wat is flexibiliteit überhaupt? Met anderen vergeleken lijk je misschien stijf, maar het gaat om je eigen progressie. Dat ik af en toe in de resting child pose lag, terwijl anderen in een bruggetje stonden, was helemaal niet erg. Jij moet doen waar jij je het prettigst bij voelt. (Bovendien is de resting child pose echt de chillste positie ever).

3. Yoga is so much more than flexibility

Ik was bang dat ik lang niet alles mee zou kunnen doen, omdat ik nu eenmaal niet de lenigste ben. Maar yoga is zoveel meer! Het gaat om balans, focus, ademhaling, rust vinden, zelfvertrouwen, spierkracht, je core, vertrouwen hebben in je eigen lichaam en dankbaar zijn voor je eigen kunnen. En ja, daar kunnen stijve planken ook goed in zijn!

Kortom, yoga is wel degelijk gemaakt voor stijve plankjes. Na de les voelde ik me flexibeler, veel rustiger, en ik voelde ook zéker dat ik een workout had gedaan (lees: zweet). Dus, lieve stijve plankjes: put your shame aside! Je bent er voor jezelf en niemand anders. Flexibiliteit is relatief, en het gaat om so much more! Dit heeft de yogalerares bij Balansz mij zeker doen inzien. Ik ben trots op wat mijn lichaam kan en met elke les zal ik mezelf weer een stukje verbeteren. En wie weet... zal ik ooit weer comfortabel in de kleermakerszit kunnen zitten. ?

Liefs, Fleur

Ben je op zoek naar een goede yogastudio in Rotterdam of Den Haag? Neem dan zeker een kijkje bij Balanzs. De studio in Rotterdam waar ik ben geweest is groot, ziet er heel netjes uit en heeft een ruim assortiment aan lessen. Mijn collega’s komen hier al veel langer en zijn allemaal reuze enthousiast over de studio. Wil je eerst een kijkje nemen voordat jij je bindt aan een locatie? Dat kan natuurlijk ook! Bij Balanzs mag je eerst 7 dagen gratis proberen, voordat je kiest of jij je wilt inschrijven ja of nee. Ideaal. ?