Waarom je last hebt van rode ogen na het zwemmen

Lifestyle & Tips door Chloe

Met dit weer duiken we regelmatig even het water in om af te koelen. Heerlijk, maar als je het zwembad zwemt heb je vast wel eens last van rode ogen. Maar hoe kan dit nou eigenlijk? De redactie van Fitgirlcode zocht het voor je uit.

Rode ogen

Heb je net heerlijk wat baantjes getrokken, kom je er daarna uit met knalrode ogen. Het chloor zou hiervoor een logische verklaring zijn zou je denken. Dit is dan ook deels de oorzaak van je rode ogen, maar niet de enige. Van chloor alleen worden je ogen namelijk niet rood. Dit gebeurt pas wanneer het in aanraking komt met organische deeltjes die in het zwemwater zitten.

Organische deeltjes

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat deze organische deeltjes zijn. We waarschuwen je alvast: echt fris is het niet. Deze organische deeltjes zijn stoffen uit het lichaam. Deze komen in het water terecht door zweet, open wondjes of urine. Wanneer zo’n organisch deeltje in aanraking komt met chloor ontstaat er een chemische stof genaamd trichlooramine. Dit stofje zorgt niet alleen voor de sterke geur van chloor, maar ook voor geïrriteerde ogen. Iew!

Zwembadwater getest

Hoewel je door die geur van chloor dus snel denkt dat het zwembad lekker schoon is, betekent dit dus eigenlijk het tegenovergestelde. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld 75 liter urine in een zwembad zit. Oei. Gelukkig valt dat best mee. In een zwembad van zo’n 900.000 liter is dit slechts 0,008% van de inhoud. Toch is het niet heel lekker als je erbij stilstaat.