Wat is pre workout en wanneer kan je dit het best gebruiken?

Fit & Training door bieke-van-orten

Een goede training is voor alle sporters erg belangrijk. Vaak stellen sporters een bepaald aantal trainingen per week voor zichzelf vast. De meeste sporters zullen er dan ook naar streven om elke vastgestelde keer te trainen. Het kan alleen soms voorkomen dat je niet zoveel kracht hebt om te gaan trainen. In dat geval kan een pre-workout wellicht iets voor jou betekenen. Ben je benieuwd naar wat een pre-workout precies is? Lees dan snel verder voor meer informatie over de pre-workout.

Wat is pre-workout?

Maar wat is pre-workout dan precies? De pre workout is een supplement dat gebruikt wordt door sporters. Het wordt ook steeds populairder onder de sporters. Het is anders dan een eiwit supplement. Wanneer je niet zoveel kracht hebt om te beginnen aan een training, kan je pre-workout gebruiken om extra energie te krijgen. Zo kan je met voldoende energie aan je training beginnen.

Er kunnen verschillende ingrediënten in een pre-workout zitten. Het ingrediënt dat er eigenlijk altijd in voorkomt, is cafeïne. Dit heeft te maken met het feit dat cafeïne je uithoudingsvermogen kan verbeteren. Hetzelfde geldt voor creatine. Met creatine kan je ervoor zorgen dat de spiermassa toeneemt. Hier zijn grofweg twee redenen voor, allereerst leidt creatine tot een hoger celvolume waardoor de spier meer massa krijgt. Daarnaast kan je waarschijnlijk langer en zwaarder trainen, wat indirect ook weer kan zorgen dat de spiermassa toeneemt. Vitamine B heeft namelijk te maken met de energieproductie in je lichaam. Je kan de ingrediënten in ieder geval vaak op het etiket vinden. Lees deze dus goed door ;)

Pre-workout gebruiken

Iedereen gebruikt een andere manier om de pre-workout in te nemen. Veel mensen kiezen ervoor om de poeder te mengen met water. Dit kan je dan gewoon opdrinken. Een andere manier om de pre-workout te gebruiken, is dry scooping. Het is dan de bedoeling dat je een lepel vult met de poeder. Dit doe je vervolgens in je mond en spoel je weg met genoeg water. Het wordt op die manier snel verwerkt in je lichaam.

En wanneer kan je de pre-workout dan het beste innemen? Het antwoord daarop is best wel simpel. Je neemt een pre-workout eigenlijk altijd voor de training in en niet erna. Als je de pre-workout na de training inneemt, merk je daar als het ware niets van. Door de pre-workout in te nemen voor de training, krijg je een energie boost. Daardoor verloopt je training juist veel soepeler. Dat is dan ook het doel! :)

Voor- en nadelen

Mensen hebben over het algemeen een verdeelde mening over fitnesssupplementen. Zo heeft een pre-workout natuurlijk voor- en nadelen. Pre-workout zorgt ervoor dat je uithoudingsvermogen beter wordt. Dit komt doordat je meer gefocust bent door de energie boost. Dit heeft dan weer invloed op je sportprestaties. Als het goed is verbeter je de sportprestaties door een pre-workout.

En de nadelen van pre-workout? Als je een pre-workout gebruikt met veel cafeïne kan je te maken krijgen met energieschommelingen. Die energieschommelingen kunnen vervolgens weer de nachtrust beïnvloeden. Je kan dus slechter slapen door het gebruik van een pre-workout. Het is daarom erg belangrijk dat je de juiste dosering voor jouw lichaam gebruikt. Het is niet goed om te veel van de pre-workout te gebruiken.

Meteen even een lekkere training pakken? Hier hebben we een full body workout voor je.