Ziek en toch trainen? Een checklist!

Fit & Training door fannetiek

Als je net zo koppig bent als ik, en bij een fikse verkoudheid (lees: je klinkt als een zeehondje met bijpassende grauwe gloed over je gezicht) toch wil gaan sporten, raad ik je aan eerst even deze checklist te bekijken.

Er is namelijk nogal een verschil tussen je (een beetje) verkouden voelen, of echt grieperig zijn. En of je kunt gaan sporten terwijl je ziek bent, hangt af van een aantal factoren.

Ziek of niet?

Ik ben dus trouwens nooit ziek. Maar één keer per jaar heb ik ineens een aantal dagen een fikse verkoudheid, inclusief lamlendig gevoel, hoesten en verstopte holtes. Dit komt vaak hevig opzetten, en is vaak binnen een week ook weer over.

Nu iedereen om mij heen met bosjes uitvalt wegens griepklachten, vond ik het best logisch dat ik er blijkbaar toch een staartje van heb meegekregen. En toegegeven: ik haat het. Ik haat alles wat mijn energie beperkt en wat mij een lamlendig gevoel geeft. Dat ik-wil-wel-maar-ik-kan-het-niet gevoel. Dat je bijna wordt gedwongen om heel even rustiger aan te doen. Toch heb ik geleerd op die momenten naar mijn lichaam te luisteren.

Ik ben de afgelopen dagen dan ook niet gaan sporten. Mits je de yoga om 7:00 am gisterenochtend meetelt en mijn barre strandtocht die ik iets te enthousiast had ingezet. Had ik in bed moeten blijven liggen of niet?

Check je nek

Nu vond ik laatst een soort check-je-nek-list om te bepalen of je wel of niet kunt gaan sporten met jouw klachten en algehele malaise. Want bevinden jouw klachten zich boven of (ook) onder de nek? Door dat te checken bepaal je op een handige manier of het om een lokaal of algemeen ziektebeeld gaat. Met andere woorden, heb je een (fikse) verkoudheid of heb je echt griep.

Boven de nek: Verkoudheid

  • Snotterige neus
  • Lichte hoofdpijn
  • Lichte vermoeidheid
  • Zere keel
  • Oorpijn
  • Niezen
  • Hoesten

Onder de nek: Griep

  • (Onverklaarbare) spierpijn (‘griep-spierpijn’)
  • Verhoogde hartslag in rust
  • Slap, ziek gevoel
  • Koorts
  • Pijnlijk diep hoesten uit de longen

Sporten met Verkoudheid

Zijn jouw klachten voornamelijk lokaal en boven je nek? Dan is het mogelijk (!) om te sporten. Het hoeft niet hè. Ga dan ook niet direct een halve marathon lopen of full force in de gym, maar doe het rustig aan. Binnen 1 tot 3 dagen moeten jouw klachten duidelijk verminderen of verdwijnen.

Worden de klachten erger als je gaat sporten? Dan direct stoppen en terug je bed in.

Sporten met griep

Als je geen koorts hebt, mág je in principe sporten. Maar bij zogenaamde ‘griep-pierpijn’ en een verhoogde rusthartslag is sporten niet mijn eerste advies. Ik kan me ook voorstellen dat je niet echt zit te wachten op squats en deadlifts als je je flink beroerd voelt. Dus hup, terug je bed in, veel (gember)thee, veel slaap en volgende week weer een nieuwe poging. Niks aan de hand.

Overigens mag je met koorts nooit sporten! Bij koorts heb je een lichaamstemperatuur boven de 38 graden. Koorts is een serieus signaal van jouw lichaam waar je niet aan moet twijfelen. No-go dus.

Bottomline: Je kent jouw eigen lichaam het beste. Je weet zelf vaak wel of je kunt gaan sporten, of dat je beter even een rustdag (of -week) moet inlassen. Pas ook op met aspirine, paracetamol of andere pijn bestrijdende middelen. Doordat je nu misschien minder pijn of klachten ervaart, betekent niet dat het ook echt over is.

Twijfel je? Neem dan het zekere voor het onzekere en blijf een extra dag in bed en eat yo veggies.

Beterschap strijders!