Zo behoud jij een gezond gebit met een healthy lifestyle

Tips door fitgirlcode

Stel. Je bent super lekker bezig. De chipszakken zijn nergens meer te bekennen, frisdrank wordt per direct de kliko in gekieperd, en de gym is more-or-less je vakantiehuis. Je gaat fluitend door het leven, en denkt nergens de mist in te gaan. STOP, YOU’RE WRONG! Nee geintje, zo’n ramp is het niet, maar een healthy lifestyle heeft wel degelijk een aantal minpuntjes. Waarvan één dus de kans op een slecht(er) gebit is! Ja, for real.

A lá, even terug naar de basis. We gaan het vandaag dus hebben over tandglazuur en tanderosie. Tijd voor een klein technisch praatje. Tandglazuur is het buitenste laagje van je tanden, wat ervoor zorgt dat jij die witte killer smile hebt (mits je goed voor je tandjes zorgt, of course). Leuk feitje: glazuur is de hardste substantie die je lichaam aanmaakt! Minder leuk feitje: de zuren in onze dagelijkse maaltijden, snacks, en drankjes verzwakken je tandglazuur. Deze zuren veroorzaken namelijk slijtage, wat bekend staat als tanderosie. Gevolg? Dunnere (en dus transparantere), doffe of gele tanden.

gezond gebit

Nu is de obvious oplossing natuurlijk het mijden van zuren, maar dit kan nu eenmaal niet helemaal als Fit Girl zijnde. Je eet toch je dagelijkse dosis fruit, en andere gezonde voeding waar zuren in voorkomen. Dus, wat doen we dan? First of all, poetsen! Zelf vind ik Proglasur een hele chille tandpasta (ik mocht ‘m testen voor Fitgirlcode), deze helpt bijvoorbeeld bij het versterken van je tandglazuur, én beschermt tegen tanderosie en gevoeligheid. Ook verhardt deze tandpasta je glazuur, waardoor je minder kwetsbaar bent voor nieuwe ‘zuurmomenten’. Maar, naast tandpasta heeft Proglasur ook nog een aantal handige tips voor je! We willen natuurlijk wel onze citroenwatertjes, smoothies, en mandarijntjes naar binnen blijven werken…

Healthy lifestyle ft. glazuurkillers

Deze voedingsmiddelen/gewoonten zijn stuk voor stuk niet weg te denken uit het leven van een Fit Girl! Maar ze hebben allesbehalve een positief effect op je gebit, vanwege het hoge zuurgehalte.

  1. Water met citroen drinken

Oplossing: gebruik een rietje. Door het gebruik van zo’n handige plastic spriet komen je tanden minder lang in aanraking met de zuren!

  1. Fruit eten

Oplossing: spoel na met melk of water nadat je fruit gegeten hebt. Hierdoor worden de zuren geneutraliseerd, en hebben deze een minder grote impact. Doen dus!

  1. Smoothies drinken

Oplossing: houd de drank niet te lang in je mond. I know, het is verleidelijk om lekker lang van je smoothie te genieten nadat je hem helemaal in elkaar hebt staan flansen, maar hoe sneller je je fruitdrank/smoothie doorslikt, des te beter (met oog op tanderosie).

gezond gebit

Nog een algemene tip: wacht minstens 1 uur na je laatste maaltijd met het poetsen van je tanden. Hierdoor krijgt je tandglazuur de tijd om te herstellen. Het is namelijk net na het eten wat zachter dan gewoonlijk, dus poetsen is dan nogal tough love. Na een uurtje is je glazuur weer aangesterkt en kan het je tandenborstel weer aan.

Dus. Poets je tanden met een tandpasta die je tandglazuur helpt beschermen (zoals Proglasur van Sensodyne) en volg de tips op! Een echte Fit Girl zorgt goed voor alle delen van haar lichaam, ook haar tanden dus. En alle beetjes helpen, right?