Zó houd je je goede voornemens dit jaar wél vol!

Lifestyle & Tips door anouk FG

Onder het motto van “new year, new me” begin je ieder jaar vol goede moed. Je hebt een aantal dingen die je dit jaar anders wilt gaan doen, en dit keer gaat het écht lukken! Gezonder eten, meer tijd met familie doorbrengen, positievere gedachtes en ga zo maar door… De eerste weken/maanden gaan je goed af, maar na een tijdje schiet het erbij in en ben je terug bij af. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige! Daarom hebben wij een aantal tips voor je, waardoor je je goede voornemens dit jaar gaat rocken!

Kleine stapjes

Soms kan een goed voornemen stiekem best een grote verandering zijn. Het kan overweldigend zijn om van het een op het andere moment zoveel te veranderen. Probeer in zo een geval je doel op te splitsen in kleinere doelen. Neem één of twee van die kleine doelen en maak deze eigen. Wanneer je merkt dat dit goed gaat kun je nog meer kleine doelen gaan toevoegen. Op deze manier gaat het geleidelijk op en ben je toch bewust bezig met je goede voornemen!

Wees niet te streng

Doordat je een vaste datum hebt zal het misschien voelen alsof je vóór die datum alles er nog uit moet halen, omdat het erna niet meer mag. Dit werkt alleen maar averechts. Wil je gezonder gaan eten? Dan zal het alleen maar lastiger worden om al dat lekkers te laten staan als je het er de afgelopen weken flink van genomen hebt. In dat geval, wees niet te streng voor jezelf! Verbied niet in een keer alle lekkernijen uit je leven. Zorg dat je nog kunt genieten. Als je weet dat je s avonds een taartje neemt, ontbijt of lunch je wat gezonder. En dat ene weekendje weg zal er echt niet voor zorgen dat je je doel niet behaald!

Schrijf je doelen op

Door je doelen op te schrijven zal je je er meer bewust van worden dan wanneer je ze enkel in je hoofd hebt. Schrijf ze uit, wat zijn je doelen, hoe wil je dit bereiken en hoe ga je dat aanpakken. Misschien kun je tussendoor eens reflecteren op hoe het gaat. Op deze manier zorg je ervoor dat het echt gaat leven, waardoor het ook stukken leuker wordt om er mee bezig te zijn.

Beloon jezelf

Doel bereikt? Dan verdien je zeker een beloning. Maar ook tussentijds mag je jezelf wel eens verwennen. Wil je in totaal 10 kilo kwijt? Beloon jezelf met iedere kilo, dit motiveert zó veel meer en is veel leuker. Of wil je meer water drinken? Beloon jezelf met wat kleins, iedere keer dat je die dag genoeg water hebt gedronken! Het moet natuurlijk wel leuk blijven. ;)

Overdrijf niet

Deze sluit goed aan op de eerste. Het is natuurlijk super goed dat je allerlei voornemens hebt, maar overdrijf niet. Wanneer je te veel goede voornemens hebt zullen ze nooit allemaal gaan lukken, en dat voelt weer alsof je gefaald hebt. Je kunt beter met 2/3 voornemens beginnen, en wanneer deze een gewoonte zijn geworden of helemaal in je systeem zitten pas aan de volgende beginnen. Zo zorg je dat er geen overkill aan veranderingen je kant op komt.