Zonbescherming tijdens je workout

Beauty door fitgirlcode

De zomer komt er weer aan en dat betekent - naast naar het strand gaan en nachtenlang wijn drinken op het balkon - dat je waarschijnlijk je workout buiten gaat plaats vinden. Je zult veel tijd doorbrengen in de warme zon, wat je hopelijk die great tan gaat bezorgen. Maar vergeet niet dat UVA en UVB-straling je huid ontzettend kan beschadigen. Uitendelijk kan zelfs huidkanker het gevolg zijn. Waarschijnlijk ga je er vanuit dat je zonnebrand dat wel tegen houdt, maar zo simpel is het helaas niet. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over zonbescherming en hoe je dit het beste kunt gebruiken tijdens je workout. 

Sun protecting factor (SPF)

Sun protecting factor, beter bekend SPF, is het belangrijkste ingrediënt van een zonnebrand. Het bepaalt namelijk hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Hoe hoger de SPF, hoe beter je beschermt bent. Een SPF 15 blokkeert 93% van de UVB-straling, een SPF 30 97% en een SPF 50 blokkeert 98% van de straling. SPF heeft alleen betrekking tot UVB. Zonproducten verschillen in de bescherming tegen UVA en UVA

Aanbrengen

Om de volledige bescherming van je SPF te krijgen, moet je ongeveer de hoeveelheid van een shotglas aanbrengen. Veel mensen gebruiken maar een kwart daarvan, wat er voor zorgt dat de SPF veel lager is op je lichaam dan dat er op de fles staat. De zonnebrand moet 30 minuten voor dat je in contact komt met de zon worden aangebracht, want dan zijn de ingrediënten volledig in je huid getrokken.

Geen één zonnebrand is na twee uur nog effectief. Het is daarom noodzakelijk dat je het aanbrengen herhaalt de hele dag door. Ook moet je na zwemmen, afdrogen of veel zweten opnieuw zonnebrand aanbrengen. UVB zorgt er voor dat je huid verbrand, maar UVA beschadigt je huid zonder dat je het door hebt. UVA is bijvoorbeeld de veroorzaker van rimpels. Het herhalen van het insmeren is minstens zo belangrijk als überhaupt zonnebrand op doen.

Op warme, zonnige dagen is het belangrijk om je elke dag in te smeren, ook al ben je binnen aan het werk. Nog steeds  kom je in contact met ultraviolet stralingen.

Verbranden

Hoe snel je verbrand is afhankelijk van een paar dingen: je huidtype, de intensiteit van de zon en hoelang je in de zon bent. De helft van de verbranding vindt plaats nadat je uit de zon bent. De huidcellen vinden het moeilijk om de schade te repareren, daarom is aftersun zo belangrijk. Aftersun helpt de hitte uit je huid te krijgen en repareert onmiddellijk de schade die is veroorzaakt. Vergeet je vooral ook niet in te smeren op plaatsen zoals je haarlijn, voeten en oren om zo huidverbranding te voorkomen.

Workout

Je workout doen in de zon is top, maar verbranden en rimpels zijn dat niet. Zorg dat je jezelf goed insmeert, ookal is het misschien bewolkt. Kies voor een product dat zowel UVA en UVB blokkeert zodat je volledig beschermt bent. Kies ook voor een zonnebrand met een hoog SPF en die water-resistant of zweet-resistant is, zodat hij niet in je ogen druppelt tijdens het sporten. Of nog erger: verdwijnt van je lichaam. Als je veel aan het zweten bent is het goed om je binnen de twee uur al opnieuw in te smeren. Breng de zonnebrand aan op alle lichaamsdelen die niet bedekt zijn en vergeet vooral je gezicht niet. Voor je lippen zijn speciale lipbalms verkrijgbaar met een SPF.

Steeds meer merken beginnen een speciale 'sport suncare'-lijn, bijvoorbeeld Lancaster. Deze producten kunnen worden aangebracht op een nat lichaam en de bescherming is heel hoog. Ideaal dus! Zijn alleen niet echt geschikt voor dagelijks gebruik, omdat ze plakkeriger zijn dan normale zonnebrand en de combinatie met make-up is geen succes.