10 tekenen van een gezonde relatie

Love & Sex door sabine FG

Gezonde relaties halen het beste in je naar boven en zorgen ervoor dat je je goed voelt over jezelf. Een gezonde relatie betekent niet een "perfecte" relatie, en niemand is 100% van de tijd gezond, maar de onderstaande tekenen zijn gedragingen waar je naar moet streven in al je relaties.

  1. Je praat overal over. Je kan samen over alles praten, helemaal niets gaat te ver. Je vertelt wat je gelukkig maakt of als je juist ergens mee zit. Het maakt niet uit wat het is en jullie kunnen het bij elkaar kwijt. 
  1. Je vertrouwt elkaar. Je hebt er vertrouwen in dat je partner niets zal doen om je pijn te doen of de relatie te verpesten. Je respecteert elkaars privacy en steunt elkaar. 
  1. Jullie maken samen beslissingen. Waar jullie gaan eten, of wat jullie van het weekend gaan doen. Samen maken jullie een beslissing en dat doen jullie rustig door goed naar elkaar te luisteren. 
  1. Je hebt respect voor elkaar. Je hebt respect voor je partner én voor de relatie. Keuzes en dromen van je partner respecteer je.
  1. Je hebt plezier samen. Je brengt graag tijd samen door en haalt het beste in elkaar naar boven. De relatie brengt je humeur niet naar beneden, maar vrolijkt je op. 
  1. Je bent gelijk aan elkaar. De relatie voelt evenwichtig aan en iedereen doet evenveel moeite voor het succes van de relatie. Je hebt het gevoel dat jouw behoeften, wensen en interesses net zo belangrijk zijn als die van de ander. 
  1. Je voelt je veilig bij elkaar. Je weet dat hij of zij er voor je is als je het moeilijk hebt en dat hij of zij z'n uiterste best doet om jou een beter gevoel te geven.
  1. Je bent zelfstandig. In een relatie is het belangrijk dat je ook nog je eigen ding kan doen. Jullie delen niet alles samen. Je hebt ook eigen vrienden en hobby’s. 
  1. Je neemt elkaar niet voor lief. Je verrast elkaar nog altijd met hoe belangrijk jullie voor elkaar zijn. Je voelt je gewaardeerd. 
  1. Je maakt tijd voor elkaar vrij. Jullie maken nog steeds tijd voor elkaar vrij. Zo laten jullie zien dat jullie om elkaar geven.

Als je al deze tien punten kan afvinken dan heb je een hele gezonde relatie. Maar vergeet niet dat echt niet elke relatie perfect is. Eigenlijk bestaat ‘perfect’ niet eens. Iedereen heeft wel z’n eigen problemen en dat is ook helemaal oké. Hierom houden jullie écht niet minder van elkaar. Het gaat erom dat jij blij bent met met je partner.