10 Tips om jouw lange vlucht te overleven

Lifestyle & Tips door michelle-den-elzen

Zoals jullie vast al wel gelezen hebben, ben ik laatst voor het eerst naar Amerika geweest. Er stond een supertof weekend met ASICS in Los Angeles op de planning! Hoewel ik al heel vaak gevlogen heb, was een lange vlucht naar de andere kant van de wereld nieuw voor mij. Verder dan het noorden van Afrika ben ik hiervoor nooit gekomen. Nu wil ik me met een retourvlucht L.A. op mijn naam absoluut geen expert noemen hoor. Maar ik ben wel van tevoren op zoek gegaan naar een hoop tips voor lange vluchten – die in de praktijk verdraaid fijn bleken te zijn. Van de zomer ga ik ze zelf weer gebruiken wanneer ik de andere kant opvlieg, richting Azië. Maar tot die tijd deel ik ze natuurlijk graag met jullie!

tips lange vlucht

1. Trek comfi kleding aan

Je hoeft natuurlijk niet als Ma Flodder op het vliegveld te verschijnen, maar fijne, loszittende kleding tijdens een lange vlucht is heerlijk. Ga voor een broek van zachte stof en draag veel laagjes op je bovenlichaam. Zo kun je altijd iets aan of uit trekken als je in de lucht zit. Denk ook aan een extra paar (warme) sokken – zo kun je jouw schoenen uittrekken zonder dat je koude voeten krijgt. Wil je er op plaats van bestemming netjes uitzien, omdat je bijvoorbeeld op een zakenreis bent? Neem dan een extra setje kleding mee en kleed je om op het vliegveld.

tips lange vlucht

2. Kies een fijne plek

Bij veel vliegtuigmaatschappijen kun je ver van tevoren jouw stoel kiezen. Die met extra beenruimte kosten natuurlijk meer, maar je kunt jezelf ook helemaal gratis strategisch neerzetten voor wat extra comfort. Van plan om veel te slapen tijdens de vlucht? Neem dan een spot aan het raam, zodat je lekker kunt leunen. Wil je juist wat meer bewegen of beenruimte? Scoor dan een stoel aan het gangpad, zodat je lekker jouw benen kunt strekken.

tips lange vlucht

3. Neem eigen entertainment mee

Op een lange vlucht is er altijd een entertainmentsysteem. Soms zitten hier hele leuke films bij (zo heb ik genoten van Bridget Jones’ Baby vorige keer), maar het kan ook zijn dat er helemaal niks tussen zit wat je aanspreekt. Neem daarom altijd eigen muziek, boeken, tijdschriften en/of films mee. Zo heb je altijd iets bij de hand wat je wél leuk vindt.

tips lange vlucht

4. Beweeg voldoende

Niet alleen word je helemaal simpel van urenlang in dezelfde stoel zitten, het is ook nog eens hartstikke slecht voor je. Sta daarom zeker af en toe eens op uit jouw vliegtuigstoel! Het betekent niet dat je gelijk lunges door het gangpad hoeft te doen. Een rondje lopen, eventjes naast je stoel staan of wat rek- en strekoefeningen is voldoende.

tips lange vlucht

5. Vergeet jouw nekkussen niet

Als je geen spot aan het raam hebt, wil je toch af en toe even je hoofd laten rusten. En dan niet op de schouder van je buurman. Neem daarom een lekker stevig nekkussentje mee. Ook echte must haves tijdens een lange reis: oordoppen, een oogmasker, een sjaal die ook als dekentje kan werken en eventueel slaap- en/of reispillen.

(Tip: ik had dit nekkussentje van traagschuim en die is heerlijk comfortabel en stevig!)

tips lange vlucht

6. Drink voldoende water

De droge lucht in een vliegtuig kan jouw lichaam behoorlijk uitdrogen. Drink daarom voldoende water! De stewardessen komen vaak langs met bekertjes water, maar zorg ook dat je een waterflesje in je tas hebt zitten. Bang dat je hem moet inleveren bij de douane? Neem dan een navulbaar flesje, zoals een Dopper, mee. Deze kun je leeg meenemen en na de douane bij de toiletten vullen met kraanwater. Overigens droogt de lucht niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant van je lichaam uit. Een hydraterende crème of spray is daarom geen overbodige luxe.

tips lange vlucht

7. Bewaar je handbagage slim

Het is hartstikke fijn om al je handbagage dichtbij te hebben – onder je stoel bijvoorbeeld. Hierdoor kun je direct dat boek pakken wat je wilt lezen of even dat zakje nootjes van onder uit je tas vissen. Echter blokkeer je een hele hoop ruimte van je benen als je jouw tas onder de stoel voor je bewaart. Haal daarom enkele items die   je sowieso bij de hand wil hebben uit je tas en bewaar ze in je stoelvak. Die rugtas kan daarna gemakkelijk boven je hoofd worden opgeslagen in de bagageruimte.

tips lange vlucht

8. Begroet je buurman/vrouw

Als je een flink aantal uren naast iemand zit in een vliegtuig, kan het geen kwaad om een praatje aan te knopen. Je hoeft echt niet die hele 8+ uren met hem of haar te blijven praten, maar wie weet is het een hartstikke gezellig persoon om de tijd mee te doden of leer je nog nieuwe dingen. Zo heb ik al vele hotspots en andere handige tips voor mijn plaats van bestemming doorgekregen door met mijn buren te kletsen.

tips lange vlucht

9. Neem een toilettasje mee

Tijdens de vlucht wil jij je vast af en toe even opfrissen. Neem daarom een toilettasje mee waar je wat make-up, deodorant, haarelastiekjes en hydraterende crème in bewaart. Ook niet geheel onbelangrijk: een tandenborstel en tandpasta. Na twee vliegtuigmaaltijden en wat snacks tussendoor is het heerlijk om even je mond te verfrissen.

tips lange vlucht

10. Breng kauwgom en wat te eten mee

Tijdens het opstijgen en landen kun je het vervelende gevoel van dichte oren tegengaan door kauwgom te kauwen. Daarnaast is het ook lekker als je na het eten even een fris gevoel in je mond wil, zonder dat je direct met bovenstaande tandenborstel aan de slag moet. En als je toch snoep aan het inpakken bent – stop dan ook wat snacks in je tas. Tijdens een lange vlucht word je vaak wel voorzien van enkele tussendoortjes, maar wie weet zit er helemaal niks naar jouw smaak bij. Neem daarom wat van jouw favoriete snacks mee die makkelijk weghappen, weinig rommel (kruimels) achterlaten en goed vullen.

Zo, hopelijk ben je nu voorbereid op die lange vlucht op jouw planning. Ben jij een doorgewinterde lange-afstands-vlieger en heb je nog tips die zeker niet in de lijstje mogen ontbreken? Deel ze dan in de comments! 

Bron beeld: Finelinervreter (illustraties)        

Besparen op je vakantie? We hebben enkele tips voor je klaarstaan hoe jij goedkoper op reis kunt! >