10 Goede voornemens die jou een beter mens maken

Mind door roos-aduagyei

Alhoewel voornemens zoals meer sporten, stoppen met roken, gezonder eten en meer tijd met familie doorbrengen altijd relevant zijn, is het soms ook leuk om net effe out of the box te denken. Ik heb 10 originele voornemens verzameld die jou in 2016 tot een beter mensen maken. Ga jij deze uitdaging aan?

1. Minder televisie kijken

Voor degenen die graag televisie kijken, I gotta break it to you: het heeft niet bepaald een positief effect op je geest. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het een negatieve impact heeft onze tevredenheid met het leven. Onderzoekers ontdekken nu zelfs dat veel televisie kijken een negatieve invloed kan hebben op je levensduur. Wow! Natuurlijk hoeft je geliefde televisie niet direct uit het raam, maar een beetje minder kan absoluut geen kwaad.

2. Geef meer

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het geven aan goede doelen je geluk een boost geeft en stress vermindert. Zoek dus een goed doel of instantie waar je iedere maand een steentje aan bijdraagt. Ze zullen er ongetwijfeld heel veel aan hebben en jijzelf dus ook. Zeker iets om aan te denken volgend jaar!

3. Minder spullen en meer ervaringen

Het kopen van toffe ervaringen in plaats van spullen leidt tot meer geluk van zowel degene die het koopt als zijn of haar omgeving. Dus met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we wel stellen dat het een goed idee is om het dit jaar anders aan te pakken. Geef wat meer uit aan toffe ervaringen zoals reisjes, concerten en musea in plaats van aan het zoveelste paar nieuwe schoenen. Je zult jezelf dankbaar zijn aan het einde van 2016!

4. Houd een dagboek bij

Schrijf hierin die je heel gelukkig of juist heel ongelukkig maakte. Je hoeft het niet perse dagelijks bij te houden, enkel op de momenten waarop jij er behoefte aan hebt. Hoe leuk is het om terug te kunnen lezen over die heftige flirt in je zomervakantie of de week waarin je besloot vegetariër te worden en gigantisch faalde? Soms vergeten we de kleine dingen in het leven. Wanneer je hierop terug kunt blikken zie je weer hoeveel je hebt meegemaakt.

5. Luister naar je lichaam

In plaats van gigantisch veel gewicht te verliezen in 2016, kun je beter luisteren naar je lichaam. Ben je bijvoorbeeld vaak moe terwijl je wel 8 uur slaap per nacht pakt? Dit kan bijvoorbeeld liggen aan het eten van te veel bewerkt voedsel. Of voel je je vaak heel opgeblazen? Probeer dan eens wat vaker te koken met minder koolhydraten om te kijken hoe dit voor jou werkt. Je lichaam geeft altijd wel signalen door en het is belangrijk om hier goed naar te luisteren.

6. Vraag om hulp wanneer het nodig is

Of het nou over school, werk of je persoonlijk leven gaat; vraag hulp aan je vrienden of familie wanneer je het nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je veel minder stress hebt het komende jaar. Op tijd aan de bel trekken zal ervoor zorgen dat je niet constant slapeloze nachten hebt door al het werk dat je nog moet doen. Stress kan resulteren in oververmoeidheid en daar zit niemand op te wachten. Vind jij het moeilijk om hulp te vragen? Denk er dan aan dat jij andersom ook met liefde anderen zou helpen. Het is niet erg om eens in de zoveel tijd een aantal dingen aan iemand anders over te laten.

7. Zeg 'ja'!

'Ja' zeggen op vragen waarop je dat normaal niet zou doen, zorgt er vaak voor dat je in situaties komt waarin je normaal gesproken liever niet zit. Het is goed om eens in de zoveel tijd buiten je comfort zone te treden. En dat is vooral waar het om gaat. Zeg eens ja tegen de uitnodiging van een vriendin om te komen eten terwijl je liever thuis zou zitten Netflixen. Op de lange termijn kan het je een stuk gelukkiger maken om vaker 'ja' te zeggen tegen situaties. Doen dus!

8. Stop met snoozen

Snoozen is, hoe fijn het soms ook kan zijn, niet de beste manier om je dag te beginnen. Niet snoozen is eigenlijk een hele simpele manier om uitgerust de dag te beginnen. Wanneer je moeite hebt met je slaapritme probeer dan eens om een bedtijd in te stellen, net zoals vroeger. Of gebruik een handige slaap app waarop je kunt zien wanneer je het beste naar bed kunt gaan en op kunt staan. Eerder vond je op #FITGIRLCODE ook dit artikel over hoe je kunt slapen als een pro. Zeker het lezen waard!

9. Minder met social media

Ben jij, net zoals ik, een enorme Instagram addict? Dan heb jij net zoals ik waarschijnlijk het meest aan deze tip. Een beetje minderen met social media gedrag en meer genieten van de mensen om je heen is een goed voornemen. Stop met het constant checken van je feed wanneer je het ook gezellig kunt hebben met al je vrienden en vriendinnen in real life. Dat is toch veel belangrijker?

10. Ontmoet nieuwe mensen

Hoe spannend het soms ook kan zijn, nieuwe mensen ontmoeten leidt vaak tot hele leuke vriendschappen. Wanneer je vast zit in je dagelijkse sleur kan het helpen om je aan te sluiten bij een nieuwe gym of andere club met nieuwe mensen. Dus trek je stoute schoenen aan, zet je verlegenheid aan de kant en schrijf je aan het eind van dit jaar in bij een nieuwe club! Je zult merken hoe leuk het kan zijn om daar allemaal nieuwe mensen te ontmoeten.

Met deze 10 doelen haal je het maximale uit het nieuwe jaar. En dit zijn absoluut voornemens die je de daarop volgende jaren weer wilt voortzetten. Heel veel succes alvast!