Eten voor je brein: de 3 pilaren van nutritionele psychiatrie
Je weet dat wat je eet een enorme impact heeft op je lichamelijke gezondheid. Maar wist je ook dat veranderingen in je dieet ook een positieve invloed kunnen hebben op je mentale gezondheid? Dat is waar specialisten in de nutritionele psychiatrie (of voedingspsychologie) zich bezighouden. Het komt erop neer dat als je zorgt dat je hersenen de juiste voedingsstoffen krijgen, je mentale problemen kunt voorkomen én verminderen. Ter introductie beschrijven we hieronder de drie pilaren van nutritionele psychiatrie.
De 3 pilaren van nutritionele psychiatrie
#1. Zorg dat je hersenen krijgen wat ze nodig hebben om goed te functioneren.
Net als je andere organen hebben ook je hersenen bouwstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Maar het ligt iets ingewikkelder dan simpelweg gezond eten; hoewel je veel voedingsstoffen via je eten binnenkrijgt, betekent dat niet altijd dat die voedingsstoffen de organen bereiken die er behoefte aan hebben. Het vermogen van je lichaam om voedingsstoffen uit je eten te halen, noemen we biobeschikbaarheid. Sommige producten hebben een hogere biobeschikbaarheid dan andere, maar er zijn manieren om je maaltijden zo te optimaliseren dat je lichaam beter in staat is om voedingsstoffen te absorberen. Een manier om dat je doen is door het eten van producten die zogeheten ‘voedingsstoffen synergie’ hebben – met andere woorden, voedingsstoffen waarvan bewezen is dat ze optimaal met elkaar samenwerken. Een voorbeeld daarvan is het combineren van eten dat rijk is in vetoplosbare vitaminen (zoals A, D en K) met gezonde vetten (zoals avocado en olijfolie).
#2. Vervang mogelijk schadelijk eten door voedzame producten.
De tweede pilaar van nutritionele psychologie is om de producten die je brein mogelijk kunnen beschadigen, uit je dieet te halen. Denk bijvoorbeeld aan suiker, bloem, geraffineerde ontbijtgranen en bepaalde plantaardige oliën. Dit soort mogelijk schadelijke producten moet je vervangen door voedzame producten. Dat betekent zo min mogelijk bewerkt voedsel, en zo veel mogelijk (vers!) voedsel dat bijdraagt aan gezonde hersenen. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, zalm, blauwe bessen, kurkuma, walnoten, asperges, kimchi, boerenkool, broccoli, avocado en donkere chocolade.
#3. Optimaliseer je stofwisseling.
Als je insuline resistentie, (pre)diabetes of een beschadigd koolhydraatmetabolisme hebt, dan krijgt je brein een beperkte toegang tot de energie die het nodig heeft om goed te functioneren. Door het juiste voedsel te eten kun je je stofwisseling ondersteunen en tegelijkertijd je bloedsuiker in balans brengen. Om te stofwisseling te stimuleren moet je in de eerste plaats zorgen dat je voldoende water drinkt. Verder kun je je dieet aanvullen met bananen, bessen, verse baby-spinazie, amandelmelk, groene thee, filterkoffie, kalkoen en wilde rijst. Ook kaneel en cayennepeper dragen bij aan een gezonde stofwisseling.