De 4 meest voorkomende hardloop blessures

Fit & Training door chrismuru

Hardlopen vergt repetitieve bewegingen met een hoge impact. Hardloop blessures komen dan ook vaak voor. Gelukkig zijn er veel manieren om dit soort blessures te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van de juiste schoenen, het rustig opbouwen van je training, rust nemen wanneer dat nodig is en voldoende stretchen. Dit zijn de 4 meest voorkomende hardloop blessures – en wat je eraan kunt doen.

Veelvoorkomende hardloop blessures

#1. Lopersknie

Ongeveer 30% van alle hardlopers krijgt vroeger of later last van een lopersknie of runner’s knee, ook wel het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom genoemd. De pijn zit aan de buitenzijde knie en wordt veroorzaakt door een overbelasting van de iliotibiale band, welke langs de zijkant van je been naar je knie loopt. Het kan ook ontstaan door een combinatie van overbelasting en kleine anatomische afwijkingen, slechte hardloopschoenen, verandering van ondergrond, mobiliteitsstoornissen in de SI-gewrichten of onvoldoende ontwikkeling van de spieren in de heupen en billen.

Wat kun je eraan doen?

Als je last hebt van een lopersknie kun je het beste gedoseerde rust nemen, dus de belasting verminderen maar wel blijven bewegen. Als je weer gaat hardlopen, moet je je schema heel rustig opbouwen. Ook is het goed om dagelijks te stretchen en spierversterkende oefeningen te doen die gericht zijn op de bilspieren en heupen.

#2. Shin splints 

Shin splints worden ook wel springschenen, beenvliesontsteking of mediaal tibiaal stresssyndroom genoemd. Dit is een van de hardloop blessures die vaak ontstaan aan het begin van een training, of wanneer de training na een vakantie weer wordt hervat. Het gaat hierbij om het ontstaan van micro-scheurtjes in de spieren die rondom het scheenbeen liggen. In sommige gevallen ontstaat de blessure door te veel trainen.

Wat kun je eraan doen?

Als shin splints veroorzaakt worden door te veel trainen, is het belangrijk om voldoende rust te nemen zodat de blessure niet verergert. Meestal is het echter een kwestie van te snel te veel willen na een periode van rust. Heel rustig en geleidelijk je training opbouwen is dan ook van essentieel belang.

#3. Achilles tendinitis 

Achilles tendinitis is een ontsteking van de achillespees. Deze pees kan normaal gesproken heel veel hebben, maar als je je training niet rustig opbouwt is het risico op overbelasting groot. De blessure is te herkennen aan pijn vlak boven de hiel, waar de kuitspieren met het hielbot verbonden zijn. De plek kan soms ook opzwellen.

Wat kun je eraan doen?

Een ontstoken achillespees kan het beste behandeld worden met rust en koelen. Het is ook raadzaam om de spieren rondom je hielen en kuiten te stretchen. Zodra de blessure enigszins genezen is, zijn oefeningen zoals calf raises (“kuitheffen”) goed om deze spieren rustig aan weer sterker te maken.

#4. Hielspoor

Hielspoor, ook wel plantar fasciitis genoemd, is een van de hardloop blessures die wordt veroorzaakt door de repetitieve aard en de impact van hardlopen. Het gaat hierbij om een ontsteking of micro-scheurtjes in het bindweefsel aan de onderzijde van de voet.

Wat kun je eraan doen?

Omdat het lastig is om de onderzijde van je voet te ontlasten, blijven veel hardlopers langere tijd met deze blessure rondlopen. Rust is echter wel van belang. Daarnaast kunnen strekoefeningen voor de voeten en tenen helpen om de pijn te verlichten, evenals het masseren van het weefsel.