Alleen hardlopen vs. een hardloopclub

Fit & Training door fitgirlcode

Ik hoefde niet zo nodig bij een hardloopgroepje. Ik had genoeg redenen om alleen te lopen. En toch ben ik bij een hardloopclub beland en nu vraag ik me af waarom ik dit nooit eerder heb gedaan. Mezelf inschrijven voor de NYC Marathon eind 2016 en mezelf naar een next hardloop level tillen was uiteindelijk de drive voor deze overstap. Al m’n redenen om het ooit niet te doen heb ik er even bij gehaald en vergeleken.

1. Socializen

Alleen

Ik ben zo’n type met altijd mensen om me heen. Ik zit vaak in een non-stop modus en ik heb weinig rust in m’n donder. Met hardlopen ging de ene knop uit en de andere aan. Hoofd leegmaken en gaan met die banaan. Even geen rekening houden met anderen of mensen pleasen. Echt een moment voor mezelf.

Groep

Ik moest even wennen aan het clubhuis en het ‘community’ gevoel wat er bij mijn club hing, maar na een zeer warm onthaal was ik om. Het zijn mensen die me niet kennen, geen verwachtingen van me hebben en elke week met dezelfde redenen komen als ik. Ik vind het een frisse ervaring en ik kijk er elke week naar uit. Praten met elkaar gebeurt vaak alleen in de warming up of in de rustmomenten en voelt heel natuurlijk in plaats van geforceerde gezelligheid.

hardloopclub

Tijdens de warming up heeft iedereen altijd nog praatjes ;-) 

2. Muziek aan

Alleen

Ik loop altijd met muziek. Hardlopen zonder muziek vind ik enorm zwaar. Ik heb een beat nodig om in m’n hardloopritme te komen en het helpt me om op zware momenten door te zetten. Muziek is m’n focus. Daarom loop (liep) ik niet vaak samen met iemand anders omdat ik muziek luisteren en bijkletsen niet altijd goed kon combineren.

Groep

Vanaf training nummer 2 heb ik heel voorzichtig m’n muziek aangezet zonder oortjes in. Iedereen kon het horen en reageerde er eigenlijk heel positief op. Ik doe het niet altijd, alleen tijdens de wat langere trainingen of als ik stukken alleen loop maar het is een prima alternatief.

3. Hardloop route

Alleen

Als je vanuit huis start met hardlopen, ren je toch vaak dezelfde routes. Althans, ik wel. Je hoort mij niet klagen met de duinen praktisch in de achtertuin, maar je kan in een hardloopsleur terecht komen. Bovendien is mijn richtingsvermogen niet heel goed ontwikkeld (understatement) waardoor ik ook niet het lef heb om eens van het pad af te wijken.

Groep

Ik vind het echt een verademing dat er een trainer is die voor mij de route bepaalt. Ik hoef niet na te denken waar ik heen moet lopen, want dat wordt me verteld én ik weet redelijk zeker dat ik binnen de tijd weer terug ben. Met mijn hardloopclub iets verder van mijn huis kom ik op plekken waar ik zelf nooit zou hardlopen. Het enige ‘nadeel’ is soms dat het moeilijk inschatten is hoe ver je nog moet, wat ik op m’n eigen routes natuurlijk wel weet.

hardloopclub

Trainer Ben fietst ons door de mooiste routes samen met zijn hond.

4. Uitdaging

Alleen

Daag ik mezelf uit als ik alleen hardloop? Ik wil heel graag JA roepen, maar als ik zelf hardloop, loop ik constant en daag ik mezelf hoogstens uit met versnellingen bij lantaarnpalen of met een sprint aan het eind van m’n training. Dus intervallen zat er niet bij.

Groep

Dit is de aanleiding geweest om bij een hardloop club te gaan trainen. Want hoe ga ik mezelf nou klaarstomen voor 42 (!!!) kilometers?! Ik twijfelde serieus aan m’n eigen kunnen en ik wilde het wel goed aanpakken. Nu interval ik me suf omdat de trainer roept dat we 5 minuten lang moeten versnellen of binnen een bepaalde tijd een afstand moeten lopen. Uitdagingen genoeg die me beter, sterker en sneller gaan maken.

hardloopclub

5. Spontaan moment

Alleen

Het grote voordeel van hardlopen is natuurlijk dat je op ieder gewenst moment de deur uit kunt stappen en kunt gaan hardlopen. Groot rondje, klein rondje. Je hebt alles lekker zelf in de hand. Dit kan overigens nog steeds, alleen dan naast de trainingen met een hardloopclub. Zeker in de winter merk ik dat ik moeite heb met dit spontane element. Met m’n legio aan excuses, motiveert een hardloopgroep me meer.

Moment  -  Groep

Het is per club verschillend vermoed ik maar de club waar ik hardloop heeft een rooster waar dagelijks hardgelopen wordt. Dus een training past met gemak in mijn persoonlijke schema en is er genoeg flexibiliteit om eens bij een andere groep aan te haken als dat beter uitkomt. Toch kan een vast moment in de week heel fijn aanvoelen als je van structuur en regelmaat houdt ;-).

Train jij alleen of in een groep en wat zijn jouw ervaringen/motivaties? Zou je het anders doen?

Je kunt je standaard hardlooprondje ook een afwisselen door een aantal krachtoefeningen in de mix te gooien. Check deze 5 essentiële oefeningen voor hardlopers. 

Photo credits: The Hague Road Runners