Wat jij moet weten over sporten na een borstvergroting

Borsten horen bij een vrouwelijk lichaam, tenminste dat is mijn mening. Iedereen mag en heeft hier natuurlijk zijn eigen (soms iets te uitgesproken) mening over, maar ik kan je beloven er zal geen dame zijn waar de gedachte ‘zijn mijn borsten wel mooi genoeg’ nog nooit door het hoofd heeft gespookt. En gelukkig veranderen deze gedachtes vaak, maar bij mij niet. Ik was lang, dun, sportte met regelmaat en had letterlijk niets van vrouwelijke vormen. Het beïnvloedde mijn leven op een gegeven moment zo erg, in relaties, met sporten en shoppen dat ik onderzoek ben gaan doen naar een borstvergroting. Toen Fitgirlcode mij vroeg om mijn verhaal te delen, dacht ik dit is mijn kans om andere sportieve dames te inspireren, want zijn er ook fitgirls met een borstvergroting?
Mijn ervaring met borstvergroting en krachttraining
Na veel research online en gesprekken met een kleine plaatselijke kliniek, had ik besloten om voor een kleine C te gaan. Ik heb nog nooit zo erg getwijfeld. Ik wilde borsten, niet te groot en toch blijven fitnessen zonder dat ze in de weg zouden zitten. Wat ik me echter niet realiseerde, was dat deze beslissing invloed zou hebben op mijn krachttraining na borstvergroting.
Pfoe, wat had ik deze eerste periode onderschat. Ik sport veel, eet gezond en ben écht sterk! Zo’n operatie kan ik makkelijk aan dan toch? Ik moest er al een half jaar intensief sporten voor opgeven, en de pijn die erbij kwam kijken had ik even niet verwacht. Verplicht rustig aan doen dus!
Er zijn verschillende manieren waarop je protheses kan laten plaatsen, onder de borstspier of erboven. De chirurg raadde mij aan om de prothese onder de borstspier te plaatsen, omdat ik erg dun ben zie je anders de randen van de prothese beter. Wanneer je ze onder de borstspier plaatst, valt dat minder op. Maar wist je dat je deze spieren bij ongeveer iedere beweging gebruikt?!
Sporten met protheses
Ik maakte me het meest zorgen over het was het idee van sporten na borstvergroting. Voelt het wel fijn? Gaat die pijn ooit weg en kan ik alle oefeningen blijven doen? Zou ik ongemak ervaren bij bepaalde oefeningen, vooral met sporten met een prothese? Ook hier heb ik het met mijn chirurg vaak over gehad. Ik wist dat ik zeker wel een half jaar uit de running zou zijn, want de operatie was niet niks en herstel is zo ontzettend belangrijk heb ik ontdekt! Na ongeveer 12 weken begon ik heel langzaam met sporten na plaatsen implantaat. De chirurg adviseerde me om niet te snel weer te beginnen met intensieve krachttraining na borstvergroting, omdat de borstspieren, vooral als de protheses onder de spier waren geplaatst, nog herstellende waren. Ik merkte dat het begin moeizaam was en mijn borsten erg strak stonden. De chirurg heeft mij dan ook flink erop aangesproken dat ik écht heel langzaam moest opbouwen.
Sporten met een prothese is anders dan zonder, dus ik nam mijn tijd om te wennen aan mijn nieuwe lichaam en langzaam mijn trainingen weer op te pakken. Al met al, ik ben weer volledig back on track. Het heeft een tijdje geduurd voor ik weer terug op mijn eigen kracht was, maar ik heb geen één moment spijt gehad van deze beslissing. Ik voel me weer mooi in mijn eigen lijf, kleding staat me beter, ik heb vrouwelijke rondingen wat zorgt dat ik minder ‘bottig’ ben rondom mijn hals én doe nog steeds de sport die ik het liefst doe. Het kan dus echt: gespierd zijn, veel sporten en dat in combinatie met protheses.
Wat kun je doen na de eerste weken herstel?
Na de eerste weken van herstel, wanneer je begint met sporten na borstvergroting, kun je starten met lichte oefeningen die geen grote druk op je borstspieren leggen, zoals oefeningen voor ronde billen. Lichte krachttraining na borstvergroting is een goed idee, maar probeer te vermijden dat je zware borst- of schouderoefeningen doet in het begin. Denk bijvoorbeeld aan benen trainen, lichte cardio of core oefeningen. De sleutel is om het rustig op te bouwen en goed naar je lichaam te luisteren.
Het belang van een goede sportbeha
Wanneer je sporten met een prothese weer oppakt, vergeet dan vooral niet een goede, ondersteunende sportbeha. Een stevige beha zorgt ervoor dat je borsten goed op hun plek blijven en geeft je het comfort dat je nodig hebt tijdens je krachttraining na borstvergroting. Dit zal je helpen om elke beweging zonder ongemak uit te voeren, vooral als je weer opbouwt naar intensievere trainingen.
Laat je niet beïnvloeden door de mening van anderen, luister altijd naar je eigen gevoel. Wanneer je overweegt een borstvergroting te doen, doe veel onderzoek, praat met mensen die ervaring hebben en natuurlijk met de experts! Door deze keuze heb ik mijn leven weer kunnen oppakken en ben ik weer de persoon die ik wilde zijn. Zelfs wanneer je sport op hoog niveau is het een optie om een borstvergroting te overwegen. Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben met mijn verhaal, bedankt voor het lezen!
Veelgestelde vragen
Hoe lang niet sporten na borstvergroting?
Na een borstvergroting is het essentieel om minimaal 6 weken niet intensief te sporten. Gedurende deze tijd heeft je lichaam de kans om goed te herstellen van de operatie. In de eerste weken na de operatie wordt aangeraden om lichamelijke inspanning zoals krachttraining, cardio, en activiteiten die de borstspieren belasten, te vermijden. Dit is vooral belangrijk om de genezing van de borstspieren en het littekenweefsel te bevorderen en complicaties zoals het verschuiven van de implantaten of ontstekingen te voorkomen.
Hoe lang na een borstvergroting kan ik een sportbeha dragen?
Direct na de borstvergroting krijg je meestal het advies om een ondersteunende sportbeha te dragen. Dit is belangrijk om de borsten op hun plek te houden en de zwelling te verminderen. De meeste chirurgen raden aan om een sportbeha continu te dragen gedurende de eerste 6 weken na de operatie. Dit zorgt ervoor dat je borsten goed ondersteund worden en helpt bij het herstel. Na deze periode kun je, afhankelijk van het herstel en de adviezen van je chirurg, overschakelen op andere vormen van lingerie.
Waarom 6 weken sportbh na borstvergroting?
Het dragen van een sportbeha gedurende 6 weken na borstvergroting is belangrijk omdat de beha zorgt voor de nodige compressie en ondersteuning van je borsten. Na de operatie kunnen de borsten opzwellen en hebben ze extra steun nodig, vooral in de eerste weken wanneer het weefsel zich aanpast en herstelt. De sportbeha voorkomt dat de borsten te veel bewegen, wat ongemak kan veroorzaken en het herstel kan vertragen. Het is een manier om ervoor te zorgen dat je implantaten goed op hun plek blijven tijdens het genezingsproces.
Hoe lang na een operatie mag je niet sporten?
Het hangt af van het type operatie, maar over het algemeen geldt dat je minimaal 6 weken niet intensief mag sportenna een operatie. Dit geeft je lichaam tijd om te herstellen. Bij een borstvergroting is de herstelperiode meestal 6 tot 8 weken, waarbij je in de eerste weken lichte activiteiten kunt doen, maar zware lichamelijke activiteiten zoals krachttraining of cardio die de borstspieren belasten, moet je vermijden. Het is belangrijk om altijd het advies van je chirurg op te volgen over wanneer het veilig is om te beginnen met sporten, omdat de tijd variëren afhankelijk van de specifieke operatie en je herstelproces.