Deze 8 dingen helpen écht als je een kater hebt

Fit & Training door anna FG

Afgelopen donderdag ben ik helemaal losgegaan. Ik had hard gewerkt en ging burgers eten in de zon bij Biergarten in Rotterdam. Om me vervolgens vol te gieten met wijn, en later op de avond met gin&tonics en wodka. Dat klinkt heftig, en dat was ook. Ik ging gewoon even helemaal naar de getver. Dat mocht best vond ik, onder het mom #workhardplayharder. De volgende dag voelde ik me alles behalve bueno. Ik had ook niet anders verwacht. Helaas duurt dit soort katers tegenwoordig twee dagen, soms zelfs drie. Ja mensen, ik word oud. Toen ik maandag weer aan de bak moest, dacht ik dat mijn wekker me in het ootje nam toen 'ie om half 8 in mijn oor begon te bleren. Jep, dit was een ouderwetse kater deel 2. Een voor mij bekend symptoom van kater deel 2, is de immens opgezette pens die er mee gepaard gaat. Als ik 'm de vrije loop zou laten, zouden mensen me zonder gekheid feliciteren met mijn zwangerschap. #truestory

Op het moment dat mijn pens weer was geslonken tot normaal formaat kwam ik een fantastisch artikel tegen over 8 dingen die je moet eten en drinken als je een kater onder de leden hebt (en goor gegeten hebt). Als ik dat eerder had geweten! Dus lieve party Fit Girls, ik hoop dat je dit artikel vandaag leest (en anders is het goed leesvoer voor je volgende kater), want deze voedingsmiddelen helpen de schade te beperken na een avondje comazuipen.

1. Griekse yoghurt en blauwe bessen

Ook al moet je niet aan denken aan ontbijt, het is beter om het wel te doen. Het is essentieel om je stofwisseling weer op gang te brengen. Hou het licht, zodat je lichaam aan het idee van eten kan wennen. Griekse yoghurt met blauwe bessen is the way to go. Yoghurt bevat heilzame lactobacillus bacteriën die je darmen weer tot rust brengen en maagzuur verminderen als gevolg van alcohol en suikerhoudende voedingsmiddelen, en blauwe bessen zitten nokkievol anti-oxidanten.

2. Groene thee

Als je 's ochtends een subtiele energieboost nodig hebt, slurp dan een beetje groene thee naar binnen. Dit brouwsel is rijk aan antioxidanten, en die gaan celafbreuk tegen als gevolg van te veel junkfood en alcohol. Bovendien helpt groene thee je bloedsuikerspiegels stabiliseren, wat belangrijk is als je je hebt laten gaan met alcohol en andere ongezonde crap. En het houdt cravings enigszins onder controle. Awesome! Bonus: groene thee geeft je immuunsysteem een boost.

3. Water

Als aanvulling op alles wat cafeïne bevat, is het ook belangrijk om heel de dag door water te drinken. Dat lijkt misschien een open deur, maar je bent al snel geneigd om een heel pak Taxi naar binnen te klokken. Water is essentieel om alle afvalstoffen af te voeren, helpt de stoelgang een handje en voorkomt daardoor een opgeblazen pens.

4. Veggie omelet

Eieren bevatten het aminozuur cysteïne, dat de giftige stoffen van alcohol (acetaldehyde) afbreekt, waardoor het kan worden uitgescheiden via de urine. Vezelrijke groenten zoals spinazie en tomaten helpen tegen een opgeblazen gevoel en houden de spijsvertering aan de gang. Dus laat de kaas en spek vandaag even staan, want vette voedingsmiddelen vertragen het proces in de dunnen darm, en dit kan weer leiden tot een extra opgeblazen pens, gas en kramp. Ja, ik weet dat je vandaag naar alles craved waar gesmolten kaas op zit. Toch is het beter van niet!

5. Gember of muntthee

Als je je super opgeblazen voelt, kramp hebt of het gevoel hebt dat je verstopt zit, is gember- of muntthee de beste oplossing die er is. Deze twee kalmerende brouwsels zijn beiden krampstillend. Wat betekent dat ze de spieren in het spijsverteringskanaal helpen ontspannen, waardoor gas gemakkelijker doorgelaten wordt. Het voorkomt scherpe stekende pijn. Bonus: Ze zijn cafeïne-vrij, zodat ze meetellen als water. Yay!

6. Bananas

Als je het echt bont hebt gemaakt in 'the alcohol department', moet je de mineralen (waaronder kalium) die verloren zijn gegaan als het gevolg van uitdroging, als een razende roeland aanvullen. Je vindt kalium in bananen, kokoswater en aardappelen (yeah, vrijbrief voor frietjes). Als je veel zoute crap naar binnen hebt gewerkt, (lees: chips, pizza en kaas) helpt kalium ook om een opgeblazen pens tegen te gaan.

7. Havermout

Heb je een avondje tanken afgesloten met een Kapsalon? Dan is de kans groot dat je zo misselijk bent als een zeehond. Havermout met een gesneden peertje schijnt dan een betere keuze te zijn dan eieren of yoghurt. Deze combi zit vol met gezonde vezels, en zowel havermout als peer is zacht voor de maag.

8. Waterrijke vruchten

Denk: meloen, grapefruit, sinaasappels, perziken en frambozen. Als je water alleen moeilijk wegkrijgt, dan helpen deze vruchten de vochtbalans te herstellen en vullen ze vitamine en mineralen aan die je nodig hebt om uit je suiker/alcohol coma te ontwaken. Bovendien zitten ze vol met vezels en die helpen bij een goede stoelgang. Kakken maar!

Prop je koelkast vol met bovenstaande voedingsmiddelen en kater deel 2 behoort vanaf heden tot de verleden tijd. Maar nu eerst, zuipen alsof je leven er van afhangt!