Verse spinazie bewaren: tips & tricks tegen bederf

De term superfood klinkt voor sommige mensen misschien wat ingewikkeld, maar spinazie? Dat is juist dé toegankelijke topper onder de groenten! Deze veelzijdige bladgroente is het hele jaar door verkrijgbaar en zit bomvol goede voedingsstoffen. Je kunt het rauw eten in een salade, roerbakken bij je avondmaaltijd of lekker door je smoothie blenden (zoals bij met spinazie, appel, gember en limoen, dikke aanrader!).
Maar er is één nadeel waar we allemaal tegenaan lopen: verse spinazie bederft ontzettend snel. En da’s zonde, want die grote zakken zijn vaak voordelig, maar verdwijnen ook net zo snel in de prullenbak. Gelukkig kun je daar iets aan doen! In dit artikel lees je hoe je verse spinazie kunt bewaren, wanneer verse spinazie niet meer goed is én geven we een tip voor een lekkere en gezonde dip voor groente met spinazie. Win-win!
Waarom bederft verse spinazie zo snel?
Verse spinazie blijft minder lang goed als andere groene bladgroenten (zoals boerenkool). Dat komt vooral doordat de bladeren zachter zijn en spinazie een zeer hoog vochtgehalte heeft (ongeveer 90%!). Om die reden is spinazie vergeleken met andere groenten gevoeliger voor bederf. Het kan dan ook lastig zijn om door een hele zak verse spinazie te komen voordat alles bedorven is. Wanneer is verse spinazie niet meer goed? Zien de bladeren er slijmerig of klef uit, of beginnen ze te stinken? Dan kun je ze beter niet meer eten. Gelukkig zijn er wel manieren om je verse spinazie langer goed te houden, zowel in de koelkast als in de vriezer. Hieronder lees je hoe verse spinazie te bewaren.
Hoe verse spinazie bewaren zodat het langer houdbaar blijft?
De gouden tip om verse spinazie langer houdbaar te maken, is zorgen dat het droog blijft. Dus in plaats van wat ik voorheen altijd deed (de zak spinazie bij thuiskomst van de supermarkt achteloos in de groentela van de koelkast smijten en vervolgens compleet vergeten dat ‘ie daar ligt) kun je het beste:
- Je verse spinazie direct na aankoop uit de verpakking halen;
- De bladeren droog deppen;
- De bladeren die er slecht uitzien meteen weggooien;
- De bodem van een luchtdicht bewaarbakje met keukenpapier bedekken;
- Daar de spinazie op leggen;
- Het bewaarbakje sluiten en in de koelkast bewaren;
- De bladeren pas wassen vlak voordat je ze gaat bereiden/eten.
Pro tip: Wil je spinazie nóg langer bewaren? Je kunt het ook blancheren en invriezen! Zo heb je altijd een voorraadje voor smoothies, pasta’s of sauzen.
Oké, het vergt dus wel wat meer moeite dan mijn oude methode. Maar het helpt om voedselverspilling tegen te gaan én je kunt eindelijk die hele zak opmaken voordat de spinazie bedorven is!
In plaats van verse spinazie bewaren, meteen opmaken!
Spinazie bewaren is handig, maar nóg beter is het om het meteen lekker op te maken! Wist je dat spinazie perfect is als basis voor een gezonde dip voor groente? Superlekker als voedzame snack of als fris bijgerecht. En het mooiste: je maakt deze simpele spinaziedip in een handomdraai. Hier komt het recept!
Ingrediënten gezonde spinazie-yoghurt dip (voor bij rauwkost)
- 2 handjes verse spinazie
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Was de spinazie (als hij nog niet gewassen is).
- Hak fijn of blend met de yoghurt, knoflook en citroensap.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer als dip met komkommer, wortel, paprika of bleekselderij. Yum!
Deze dip is een gezonde topper voor iedereen die wil snacken zonder schuldgevoel. En natuurlijk ideaal als je nog wat spinazie over hebt of juist om deze meteen te gebruiken!
Verspilling tegengaan = winnen
Dus: wil je optimaal genieten van je gezonde lunch of snackmoment? Leer hoe je verse spinazie het best kunt bewaren in de koelkast, herken wanneer spinazie niet meer goed is, en maak er iets lekkers mee, zoals een gezonde dip voor groente. Op deze manier hoef je nooit meer een halve zak spinazie weg te gooien en tover je binnen no-time een voedzame snack op tafel!
Veelgestelde vragen
Hoe kun je spinazie het beste bewaren?
Verse spinazie bewaar je het best in de koelkast, in een luchtdichte bewaardoos met een vel keukenpapier op de bodem. Dit helpt om vocht op te nemen en voorkomt dat de blaadjes snel slijmerig worden. Zo blijft je spinazie langer vers! Spinazie bewaren in de koelkast doe je het liefst zo droog mogelijk – was de bladeren dus pas vlak voor gebruik.
Kun je spinazie nog een keer opwarmen?J
a, je kunt spinazie zeker opnieuw opwarmen, maar doe dit slechts één keer en bewaar het niet te lang na bereiding. Laat restjes snel afkoelen, zet ze in de koelkast, en verwarm ze goed door. Opnieuw opgewarmde spinazie is bijvoorbeeld heerlijk in een omelet of door pasta!
Kun je verse bladspinazie invriezen?
Absoluut! Verse bladspinazie invriezen kan prima. Blancheer de spinazie eerst kort (1-2 minuten), laat goed uitlekken en afkoelen, en vries het daarna in porties in. Zo behoud je meer voedingsstoffen én verleng je de houdbaarheid van spinazie tot wel 3 maanden in de vriezer.
Hoe verleng je de houdbaarheid van spinazie?
De houdbaarheid van verse spinazie verlengen doe je door het droog en koel te bewaren. Haal de spinazie uit de originele verpakking, dep de blaadjes droog en bewaar ze in een luchtdicht bakje met keukenpapier. Je kunt spinazie ook invriezen na het blancheren, zodat je het later nog kunt gebruiken in soepen, sauzen of een gezonde dip voor groente!