Spinazie VS Boerenkool: The battle of the greens

Food & Recipes door fitgirlcode

Spinazie is door Popeye uitgeroepen tot beste groente ooit. Toch is de ouderwetse boerenkool de hipste groente die er op dit moment te krijgen is. Wie van de twee gaat de strijd winnen? Let the battle begin! 

Wat is er zo geweldig aan ze?

Beide groentes zijn enorm veelzijdig. Je kunt ze gebruiken in een ovenschotel, een smoothie of in een wok-gerecht. Boerenkool heeft wat meer crunch en het is wat bitter. Hij komt dan ook van dezelfde familie als sla. Spinazie heeft daarentegen een minder heftige smaak en is vrij slap. Beiden schijnen ze de kans op kanker te verminderen.

Breakdown: Hoe helpen deze groenten ons lichaam?

Dus wat betekenen al deze letters en cijfers nou? Hierbij presenteer ik u een mega snelle breakdown van een aantal van deze voedingsmiddelen.

  • Vitamine K: Deze vitamine helpt bloedproppen voorkomen en het zorgt ervoor dat je botten, die afhankelijk zijn van eiwitten, goed functioneren. Zowel spinazie als boerenkool bevat veel vitamine K, maar zoals je ziet boerenkool iets meer.
  • Vitamine A: Deze is essentieel voor groei, het functioneren van je ogen, de regulatie van het weefsel en je embryonale ontwikkeling. Klinkt fancy en belangrijk, en dat is het ook.
  • Calcium en magnesium: Dit zijn beide voedingsmiddelen die heel belangrijk zijn voor je botten. Een tekort aan magnesium kan leiden tot hoofdpijn, spierpijn en chronische vermoeidheid. Eet flink wat spinazie om je magnesium inname te verhogen.
  • Spinazie bevat wat meer mangaan dan boerenkool. Het bevat enorm veel antioxidanten die het risico op oxidatieve stress verminderen.
  • Foliumzuur: Dit is essentieel voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Ijzer is cruciaal voor je lichaam, dit zorgt ervoor dat de zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam wordt geleid. Spinazie bevat van beide voedingsmiddelen meer dan dan boerenkool.

Voor welk groentje moet ik gaan?

Het is wel duidelijk dat zowel spinazie als boerenkool hartstikke gezond zijn voor je. Kies daarom de groente die het beste past bij behoeftes. Voeg veel spinazie toe aan je dieet wanneer je zwanger bent of last hebt van een hoge bloeddruk. Kies voor boerenkool als je een griepje voelt opkomen. Als je niet zeker bent welke je moet kiezen, ga dan gewoon voor degene die je het lekkerste vindt! Of flikker ze allebei in je salade of smoothie :)

Mijn favoriet is absoluut spinazie omdat het in praktisch iedere maaltijd goed smaakt. Daarnaast vind ik het ook een stuk lekkerder omdat de smaak wat subtieler is. Ik gebruik spinazie dagelijks in wraps, omeletjes, smoothies en salades (dus vrijwel elke maaltijd die ik eet). Je kunt een hoop lekkere recepten met spinazie en bloemkool vinden op de blog. Bijvoorbeeld deze groene hulk soep en deze boerenkool salade met crispy kikkererwten.

Yum yum, nu het debat tussen spinazie en bloemkool een beetje gesetteld is, kun je van start gaan met het experimenteren met deze groentes!

XO Andrea

Bronnen: POPSUGAR & ONE GREEN PLANET