6 tips om meer spinazie te eten
Een vriendin gaf me laatst een simpel maar o zo waardevol advies: “Als je geen tijd hebt om iets gezonds te koken, voeg dan iets gezonds tóé aan iets makkelijks.” Vaak maken we namelijk niet bewust de keuze tussen gezond en ongezond, maar tussen gezond en makkelijk. Een van de meest ideale ingrediënten om toe te voegen aan je makkelijke hap is spinazie. Deze simpele bladgroente is namelijk supergezond én je kunt er heel veel mee doen!
Waarom spinazie?
Mama zei vroeger al dat je altijd je spinazie op moest eten. Laten we de health benefits eens op een rijtje zetten. Ten eerste is deze bladgroente zeer rijk aan voedingsvezels en bevat het veel water, waardoor het wel vult, maar je er niet van aankomt. Daarbij zit het boordevol ijzer, magnesium, vitamine A, K, C, B11 en ga zo maar door. Een echte alleskunner dus! Hieronder geven we je wat voorbeelden van hoe je deze heerlijke blaadjes toevoegt aan je favoriete guilty pleasures en je snelste receptjes.
Zo krijg je meer spinazie binnen
#1. Tussen je tosti’s
Ah, het tosti-ijzer. Mijn absolute go-to als ik geen zin heb om te koken. Probeer eens tosti’s met een mengsel van geraspte kaas en spinazie. Hiervoor gebruik je de ontdooide, fijngesneden variant uit het vriesvak. Voeg zo nodig bijvoorbeeld oregano of zwarte peper toe. Ook combinaties met feta, geitenkaas of zelfs champignons zijn superlekker!
#2. Op je boterhammen
Als je geen tosti-ijzer tot je beschikking hebt, kun je spinazie natuurlijk ook op je boterhammen doen. Gebruik hiervoor hele verse blaadjes en combineer die met kaas, tomaat, ei, vleeswaren… go nuts! Een veel gezondere optie dan het standaard blaadje sla.
#3. Door de pasta
Deze kennen we allemaal: de studentikoze pasta met spinazie. En je kunt het maken zoals het jou uitkomt. Fruit een ui, voeg daar al roerend een pak diepvriesspinazie en een pakje roomkaas aan toe, en je hebt een pastasaus. Niks mis mee! Ga je liever voor vers? Probeer dan eens een bedje van verse spinazieblaadjes met pasta, kerstomaatjes, feta en cashewnoten.
#4. Verstopt in je pannenkoeken
Het klinkt misschien een beetje apart, spinazie in je pannenkoek. Maar was is de absolute favoriet van m’n vriendin, en nu ook die van mij! Ik heb altijd een pak pannenkoekenmix in de kast staan voor avonden waarop ik behoefte heb aan comfort food. Alleen in plaats van alleen melk en eieren voeg je ook wat fijngesneden spinazieblaadjes (ontdooid of vers) toe aan je beslag. Proef je eigenlijk niks van! Tip: bak je spinazie-pannenboeken met kaas of bedek ze met zure room, champignons en zalm.
#5. Als garnering van je instant noodles
Weer zo’n studentikoze klassieker waar we ons, als we eerlijk zijn, allemaal nog wel eens schuldig aan maken. Voeg verse spinazieblaadjes, lente-ui, broccoli-roosjes en een gekookt eitje toe aan je kommetje noodlesoep en het is zowaar een prima cheat maaltijd!
#6. In je smoothie
Het mooie van spinazie is dat je het nauwelijks proeft als je het bij de rest van je smoothie-ingrediënten gooit. Combineer een handvol spinazieblaadjes met een appel, een kiwi, een avocado, een sinaasappel en wat limoensap, gooi alles in de blender en je hebt een heerlijke en supergezonde smoothie!