Terug in het oude ritme: zo raak jij die zomerkilo’s weer kwijt!

Fit & Training door Djamila

De zomer loopt ten einde. We hebben weken genoten van mooi weer, extra vrije tijd en natuurlijk de nodige hapjes en drankjes. Genoten hebben we zeker. Voor veel mensen betekent dit genieten echter ook dat ze wat kilo’s zijn aangekomen. Dat kan ook bijna niet anders na vakantie en minder sporten dan je gewend bent. Gelukkig hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Het is een illusie om te geloven dat overgewicht enkel door de vakantie veroorzaakt wordt. Die paar weken per jaar mag je best genieten. Zolang je daarna maar weer terug in het oude ritme komt.

Merk je dat je dit toch wel lastig vindt? Of wil je echt eens een vliegende start maken om die zomerkilo’s kwijt te raken? Met behulp van de volgende tips gaat dit je zeker lukken.

Stel een weekmenu samen 

Tijdens de vakantie heb je de teugels vast een beetje laten vieren. Waarschijnlijk bedacht je elke dag ter plekke wat er gegeten ging worden. Dat waren zeker niet altijd even gezonde keuzes. Nu is het belangrijk om terug naar de basis te gaan. Naar het eten van gezonde en voedzame maaltijden dus. Om te voorkomen dat je terugvalt in slechte gewoontes, is het belangrijk dat je ruim van tevoren een weekmenu samenstelt. Haal de benodigdheden ook direct al in huis, zodat je minder snel van het plan afwijkt.

Heb je nu de vakantie geëindigd is minder tijd om te koken? Dan zijn er ook alternatieven om gezond en voedzaam te eten. Bijvoorbeeld met de maaltijden van factormeals. Deze worden stuk voor stuk door chefs gemaakt en bevatten enkel gezonde en verse producten. Ze worden aan huis geleverd en hoeven enkel nog opgewarmd te worden. Ideaal voor drukke dagen en handig om snel gezonder te gaan eten.

Meer bewegen 

Sporten komt er meestal niet van in de vakantie. Als je dit normaal wel gewend was om te doen, dan betekende dit misschien ook dat je lichaam minder energie is gaan verbranden. Dat kan gewichtstoename veroorzaken. Daarom is het belangrijk om langzaam weer wat meer te gaan bewegen. Probeer het sporten van voor de vakantie weer op te pakken.

Sportte je voor de vakantie al niet? Dan kan extra beweging ertoe leiden dat je weer sneller de overtollige kilo’s kwijtraakt. Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je lichaam nodig heeft en hoe sneller je dus afvalt. Dit hoeft niet eens te betekenen dat je moet gaan sporten. Pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets, ga wandelend naar de supermarkt of loop wat vaker de trap op en af. Zelfs met lekker winkelen in Amsterdam kan je ongelooflijk veel calorieën verbranden! Het hoeft echt niet moeilijk te zijn.

Drink extra veel water 

Wist je dat veel van het gewicht op de weegschaal door vocht is ontstaan? Door zoute en koolhydraatrijke gerechten te eten, hou je sneller vocht vast. Zeker als het ook nog eens warm weer was. Dit vocht zie je terug op de weegschaal. Door meer water te drinken, is je lichaam beter in staat om dit weer af te drijven. Op die manier zie je sneller effect op de weegschaal. Ook een hele geruststelling om te ontdekken dat je zeker niet alleen in vet aankomt en het meeste gewicht alweer snel verdwenen is zodra jij je oude ritme weer oppakt.