Kun je beter op jouw voorvoet of hak landen met hardlopen?

Tips door michelle-den-elzen

Sinds enkele tijd is er onenigheid in hardloopland: kun je nou beter op jouw hakken landen tijdens het rennen of is een landing op de voorvoet beter? Haklanders vinden dat zij gelijk hebben, voorvoetlopers staan automatisch ook achter hun eigen loopwijze. Maar wat is nou de beste methode die het minst blessuregevoelig is? Ik ben op zoek gegaan naar een antwoord. 

Allereerst even de verschillen! Een haklander landt tijdens het hardlopen op zijn hak en wikkelt daarna zijn voet af naar voren. De tenen raken slechts heel kort de grond, want dan wordt er alweer afgezet voor de volgende pas. De landing gebeurt met een gestrekt been - vaak hebben haklanders een behoorlijk grote pas. Het been steekt een stukje voor het lichaam uit tijdens de landing. Een voorvoetloper heeft daarentegen juist een kleine pas en zal landen terwijl het lichaam zich boven de voet bevindt. Zij landen op hun voorvoet en rollen hun voet naar achteren af, waarbij de hak nauwelijks de grond raakt. Dit gebeurt met een licht gebogen been.

Haklanders vs voorvoetlopers

Doordat het been van haklanders gestrekt is, moet het een flinke klap opvangen. Het is daarom belangrijk voor haklanders om schoenen met goede demping te hebben, omdat anders de knieën het flink te verduren krijgen. Voorvoetlopers hebben hier een voordeel, doordat zij de klap van een landing beter op kunnen vangen dankzij het licht gebogen been. Zij hebben minder demping nodig en zouden zelfs op blote voeten kunnen rennen. (Wat ook wel bekend is onder de term natural running.) Doordat zij zich sneller kunnen afzetten, wordt er gezegd dat ze sneller en beter kunnen lopen. Maar is het ook echt waar? En is het door de verminderde klappen ook minder blessuregevoelig?

Wat is beter?

Er is niet per se een techniek die als duidelijke winnaar uit de bus komt. Er zijn onderzoeken die laten zien dat de ene loper niet vaker geblesseerd is dan de ander. Het enige verschil zit hem in de soort blessures: haklanders zijn vaak boven de knie geblesseerd, voorvoetlopers juist onder de knie. Logisch ook, aangezien voorvoetlopers de klappen voornamelijk met hun kuiten opvangen en haklanders met hun gewrichten. Wel zit er een kern van waarheid in de zin 'gewrichten slijten, maar spieren kun je trainen'.

De switch

Ben jij een haklander en wil jij eigenlijk overstappen naar een voorvoet- of middenvoetlanding? Dan is het noodzaak om dit langzaam op te pakken. Misschien kun je qua conditie gemakkelijk 10 kilometer lopen, maar als jij dit altijd op jouw hakken hebt gedaan, gaan jouw kuiten het echt niet leuk vinden als je het opeens op jouw voorvoet doet. Probeer daarom kleine rondjes te rennen om jouw spieren steeds een beetje meer te trainen. Ook andersom werkt het zo, maar dan voor jouw gewrichten. Toch kan het prettig zijn om allebei de technieken te beheersen, zodat je per training kunt kiezen hoe jij wilt lopen. Op jouw voorvoeten lopen is bijvoorbeeld erg fijn als je een ongelijke ondergrond hebt, terwijl op jouw hak landen beter aan kan voelen bij lange, vlakke stukken of als je vermoeid bent.

Denk in ieder geval goed na voordat je jouw techniek van de ene op de andere dag opeens wilt veranderen. Iedereen heeft een natuurlijke manier van lopen en door daar tegenin te gaan, kan het juist zijn dat je jouw kans op blessures vergroot. Het kan daarom verstandig zijn om contact op te nemen met een expert en met hem/haar te kijken naar jouw technieken. 

Bron (header): Joe Scarnici for ASICS

Waarom je eigenlijk moet gaan hardlopen? Nou, wel om deze redenen! >

Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me dan op Instagram op @michelledenelzen.