4x Healthy cafeïne vervangers

Lifestyle & Tips door resy-van-rooijen

Veel mensen grijpen graag naar een kopje koffie om ervoor te zorgen dat zij zich actiever voelen en zo meer kunnen doen. Jammer genoeg zitten er ook een paar nadelen aan het koffiedrinken zoals een verhoogde bloeddruk, een opgejaagd gevoel en dat je vaker naar de wc moet. Wij zijn daarom voor jullie op zoek gegaan naar goede alternatieven die wel de voordelen van koffie hebben, maar zonder al deze nadelen!

1. Een warm kopje groene thee

Wanneer je groene thee drinkt, heb je helemaal geen koffie meer nodig! Groene thee zorgt er namelijk voor dat jij nóg makkelijker wakker wordt en een stuk scherper bent dan wanneer je een kop koffie drinkt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het je hersenen scherper maakt, waardoor jij je beter kunt concentreren en je makkelijker dingen kunt onthouden. Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen, waaronder het verbeteren van jouw immuunsysteem (zodat je minder snel ziek wordt) en helpt het met afvallen. Een ander leuk feitje is dat jij ook gewoon zorgeloos dat drankje van het weekend kunt drinken, want groene thee beschermt jouw lever tegen alcohol! Waarom heb je nog koffie nodig wanneer een warm glas groene thee veel betere voordelen heeft?!

2. Een groene smoothie met spinazie

Een smoothie is al heel gezond vanwege de hoeveelheid fruit - en dus ook vitamines die je erin stopt, maar wanneer je er spinazie doorheen doet wordt het nog beter. Spinazie bevat namelijk veel ijzer en vitamine A, C, E en K. Zodra je fruit en spinazie in een smoothie doet, kun je eigenlijk spreken van een soort supersmoothie. Door deze combinatie van vitamine C en ijzer, wordt het ijzer nog sneller opgenomen in je lichaam. Voordelen van voldoende ijzer is een goede concentratie en een beter denkvermogen en vervolgens zorgt de vitamine C ervoor dat je voldoende energie hebt. Een perfecte combinatie dus!

3. Een verfrissend blikje Tranquini

Een vervanger voor cafeïne die je ook nog eens gemakkelijk mee kunt nemen wanneer je de hele dag op stap bent, is Tranquini. Tranquini zorgt door de kalmerende ingrediënten kamille en groene thee-extract voor een ontspannen gevoel, waardoor jij je niet meer druk hoeft te maken om alles wat je nog moet doen. Door stress worden je prestaties namelijk minder en dat willen we natuurlijk voorkomen. Met Tranquini zorg je er juist voor dat jij je goed kan blijven focussen op dat waar jij mee bezig bent. Het blikje bevat verder geen rare en onbekende ingrediënten zoals kunstmatige kleurstoffen, alleen een klein beetje vruchtensuiker (5 mg) voor een heerlijke smaak! Een ander groot voordeel is dat je hier verder niks voor hoeft te doen behalve het blikje te openen. Geen gedoe met een blender of het laten afkoelen van een warm drankje, maar direct een healthy oppepper binnen handbereik!

4. Een schaaltje healthy bananenijs

Iets anders dan een drankje, maar ook ijs kan gemakkelijk jouw kopje koffie vervangen! Je zult hiervoor wel wat voorbereiding moeten doen, want je gaat bevroren banaan nodig hebben. Maar als je ervoor zorgt dat je die altijd in de vriezer hebt, dan heb je wel een makkelijke en gezonde snack! Een van de vele voordelen is dat in bananen veel koolhydraten zitten, waardoor je meer energie krijgt en daarnaast stimuleert het ook direct de hersenwerking. Je hersens hebben namelijk koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Andere bijkomende voordelen van het eten van bananen is dat je alerter wordt en dat jij je door een betere werking van de hersens ook nog eens een stuk beter kan concentreren. Nu heb je zeker een goed excuus om bananenijs te mogen eten!

Volgens mij heb je nu genoeg alternatieven waardoor je dat kopje koffie kunt laten staan, als je geen cafeïne wilt! :) Welke ga jij als eerste uitproberen?

Bronnen: European Journal of Clinical Nutrition, Voedingscentrum

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Tranquini geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel! :)