4x voordelen van alleen reizen

Lifestyle & Tips door michelle-den-elzen

Vertel dat je alleen gaat reizen en de meeste mensen om je heen zullen je voor gek verklaren. Waarom zou je dat in vredesnaam willen doen? Nou, om een hele hoop redenen! Tuurlijk, alleen reizen kan zijn nadelen hebben (bijvoorbeeld als je ziek wordt en het thuisfront wel heel ver weg voelt), maar wat mij betreft wegen de voordelen daar ruimschoots tegenop! Daarom heb ik ze gebundeld tot een leuk lijstje.

1. Je hebt alle vrijheid

Your way is the highway als je in je eentje reist. Je hoeft met helemaal niemand rekening te houden, behalve met jezelf. Heerlijk is dat! Heb jij zin om drie avonden op een rij bij hetzelfde restaurant aan te schuiven? Kan gewoon. Toch geen zin om vandaag naar die ene grote stad te gaan? Niemand die je teleurstelt als je het een dagje uitstelt. Je kunt gedurende je hele vakantie alle keuzes maken zonder dat je met iemand rekening hoeft te houden en dat voelt ontzettend bevrijdend.

2. Je wordt zelfstandiger

Tuurlijk, het is vervelend dat je geen reisgenoot hebt die lastige situaties voor jullie afhandelt, zoals een overboeking bij het hotel. Maar je wordt er zo ontzettend zelfstandig van als je al dit soort dingen zelf regelt. Daarnaast zal je waarschijnlijk een hoop nieuwe dingen doen die je hiervoor nog nooit hebt gedaan. (Lees: in je eentje bij een restaurant eten, spontaan op pad met die leuke local of onderhandelen met een taxichauffeur.) Allemaal dingen die misschien een beetje onwennig zijn in het begin, maar waarop je later trots kunt terugkijken. Heb jij mooi maar even gedaan in je eentje!

3. Je ontmoet nieuwe mensen

In je eentje zal je eerder openstaan voor nieuwe contacten tijdens je vakantie dan wanneer je al met een gezelschap bent. En ook andersom werkt dat zo: locals zijn eerder benieuwd naar jouw verhaal dan dat van een stelletje dat al de hele tijd met elkaar zit te kletsen. Als je ervoor openstaat, kun je een hele hoop nieuwe mensen ontmoeten tijdens jouw reis. Tip: ga naar plekken waar veel gelijkgestemden zijn. Slaap in een hostel, leer locals kennen via couch surfing en bezoek dat leuke festival in de stad.

4. Het kan goedkoper zijn

Tuurlijk, het is jammer als je in een hotel slaapt met een prijs per nacht dat je die niet met iemand kunt delen. (Al zijn er ook genoeg goedkope eenpersoonskamers!) Maar ga jij altijd iemand op reis die elke avond uit eten wil, ook al kun je best een maaltje in de kitchenette in de hotelkamer maken? Dan kan dat al een hele hoop schelen. Of bespaar op dure tripjes, zoals toen vriendin X per se die dure boottocht wilde maken en jij ook tevreden was geweest met een wandeling over het eiland. Je hebt zelf in de hand hoeveel geld je uitgeeft tijdens je vakantie.

Ben jij weleens alleen op reis geweest? En wat vond je daarvan? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Op zoek naar leuke bestemmingen? Ik heb laatste een hele hoop leuke vakanties (mét korting!) opgezocht >