5 dingen die je moet weten voordat je gaat detoxen

Tips door robin-den-besten

Detoxen - je houdt ervan of je vindt het helemaal niets. Welke kant je ook kiest, er zijn een aantal belangrijke dingen die je misschien nog niet wist over het volgen van een detoxkuur. Dus voordat je begint aan je (volgende) sapkuur is het misschien handig als je onderstaande weetjes even doorleest. ;)

1. Detoxen is niet voor iedereen

Tijdens het detoxen ontbreken er voor sommige mensen een aantal essentiële voedingstoffen. Zo krijg je bijvoorbeeld minder eiwitten binnen, wat zorgt voor minder spiergroei. Daarnaast zal je minder energie krijgen, omdat je lichaam minder voedingsstoffen binnen krijgt. Ben je van jezelf al snel moe? Dan is detoxen misschien niet voor jou weggelegd.

2. Het geeft slechts tijdelijk resultaat

Het is inderdaad waar dat je door een detoxkuur snel een aantal kilo’s kunt kwijtraken, maar dat betekent niet dat je hierdoor blijvend resultaat hebt. Als je echt blijvend wilt afvallen, zul je echt je leefstijl moeten aanpassen en gezonder moeten blijven eten. Wel kan een detoxkuur een goede start zijn om even 'opnieuw' te beginnen. Doordat jij je enkele dagen aan een strikt schema houdt, kan het makkelijker zijn om oude, slechte gewoontes af te zweren wanneer je weer begint met vast voedsel.

3. Medicijnen werken minder goed

Dit is wellicht iets wat weinig mensen weten, maar wanneer je je lichaam ‘schoonspoelt’ ,kunnen je medicijnen hier ook minder goed door gaan werken. Dit geldt ook voor anticonceptie. Als je bijvoorbeeld de pil slikt, zou het kunnen dat deze minder goed werkt gedurende jouw detoxdagen.

4. Je hoeft niet te detoxen om gifstoffen te verwijderen

Wanneer je een goedwerkende lever hebt, zal deze er al voor zorgen dat de overgebleven reststoffen in je lichaam worden afgevoerd.

5. Je kunt allergieën ontdekken

Wanneer je jezelf een tijdje ontziet van bepaalde voedingsstoffen kun je er bijvoorbeeld achter komen of je lichaam anders reageert. Tijdens het detoxen eet en drink je vaak geen granen en melk. Wie weet ben je hier normaal gesproken gevoelig voor en merk je een enorm verschil met je normale eetpatroon. Reden om op onderzoek uit te gaan!

Met deze weetjes hoop ik jullie iets meer te informeren over detoxen. Natuurlijk is het zo dat je zelf altijd het beste aanvoelt of iets wel of niet goed voor je is. Voel jij je helemaal op en top na een detox? Ga dan vooral lekker door!

Wil je meer weten over detoxen? We zetten de feiten en fabels voor je op een rij >