wielrennen

Op het moment dat het asfalt onder mij doorschiet weet ik weer waarom ik dit zo graag doe. Die snelheid is gewoon zo gaaf! Het warme lentezonnetje dat op mijn zwarte wielrenbroekje brand maakt het geluksgevoel compleet. Vorige week maakte ik mijn eerste kilometers van dit seizoen. Heb ik je met mijn vorige blog overtuigd wielrennen een kans te geven? Lees dan snel verder. In dit artikel 5 tips voor de beginnende wielrenster.

1. Zoek een racefiets op marktplaats

De aanschaf van een racefiets is nu eenmaal erg prijzig. Gelukkig zijn er online genoeg tweedehands fietsen te vinden die je voor een schappelijke prijs over kunt nemen. Verdiep je van te voren wel goed in de technische kant. Welke systemen zijn er? Welke maat fiets heb je nodig? Het is erg belangrijk dat je de juiste fiets koopt.

2. Kleding kopen – waar wel en niet in investeren

Wielerkleding is niet goedkoop en op sommige kledingstukken moet je geen geld willen besparen. Gelukkig zijn er ook een aantal andere items waar je wel op kunt bezuinigen.

Investeer zeker in een goed fietsbroekje met zeem, een goed paar handschoenen en een helm. Wielrenners dragen geen ondergoed tijdens het fietsen, maar een broekje met zeem. Dit is echt ontzettend belangrijk om zadelpijn te voorkomen. Investeren in een goed broekje is wat mij betreft dan ook noodzakelijk. Heb je snel last van je handen dan is een goed paar handschoenen aan te raden. De laatste en belangrijkste investering is die in een helm. Op de racefiets ben je erg kwetsbaar.

Verder heb je nog een paar schoenen en bovenkleding nodig. Met name op dit laatste punt kan je gemakkelijk geld besparen. Houd bijvoorbeeld eens de goedkopere aanbieders in de gaten voor een wielrenshirt en -jasje.

3. Uitrusting kopen – overige hebbedingen

Een (zonne)bril is bij het wielrennen ook een musthave. De kans dat er anders een vliegje in je oog vliegt is erg groot. En dat komt hard aan met die snelheid. Je bent lang onderweg en zweet snel. Een bidon om je waterpeil aan te vullen is erg belangrijk.

Wil je helemaal goed voorbereid de fiets op stappen dan is een tasje met bandenplak, bandenwippers, enzovoorts aan te raden. Ik neem hiervoor altijd mijn vader of vriend mee. 😉

Als je op de fiets zit is het leuk een kilometerteller te hebben. Een simpele variant heb je al vanaf 10 euro. Ik zou niet meer zonder willen. Net proberen die 40 kilometer per uur aan te tikken in je sprint. Of nog even die kilometers extra pakken om je totaalafstand nog iets op te krikken.

Nog iets wat veel vrouwelijke wielrenners misschien wel fijn vinden om te hebben is een bel. Ik kocht vorige week een heel klein exemplaar bij de fietsenwinkel en vind het heerlijk om nu gewoon te bellen in plaats van te moeten schreeuwen.

4. Oefenen!

Voordat je op de fiets stapt is het aan te raden eerst goed te oefenen met het kliksysteem. Uit ervaring kan ik vertellen dat goed kunnen uitklikken erg handig is. Zelf klikte ik de eerste keer op de weg mijn verkeerde voet uit en viel zo hoep als een baksteen de andere kant op. Au. Mocht je dit echt te eng vinden kan je natuurlijk ook beginnen met gewone pedalen en sportschoenen.

Heb je het kliksysteem onder de knie? Tijd voor de eerste kilometers. Begin met een kortere afstand van bijvoorbeeld 20 kilometer. Gaat dit je goed af dan kun je de afstand iedere keer iets langer maken. Verhoog bijvoorbeeld met 10 kilometer per keer.

5. Zoek gezelschap

Ik wielren al jaren en heb pas vorige zomer voor het eerst alleen een rondje gemaakt. Ik vind het erg prettig om met anderen te fietsen, met name als ik verder van huis ga. Gezellig kletsend met mijn zusje trappen de kilometer toch makkelijker weg. Het is ook leuk om elkaar uit te dagen in een sprintje op een lange strakke asfalt weg (niets maakt mijn wielenhart gelukkiger dan een gloednieuwe asfalt weg).

Ga je wel alleen fietsen? Neem dan altijd je telefoon mee mocht er onderweg iets gebeuren. Dit jaar ben ik al twee keer alleen de polder in gegaan en dan is het fijn om de buitenwereld te kunnen bereiken. Het is een roteind terug naar huis lopen als je een lekke band krijgt en er is geen kip in de buurt om je te helpen.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze 5 tips voor de beginnende wielrenster. Ga jij dit jaar je eerste kilometers maken? Of stap jij al jarenlang met plezier op je racefiets? Nog tips of vragen? Stel ze gerust in een comment hieronder of via Instagram (@Nathalie2605).

Recommended Posts

1 Comment

  1. Hoi,
    Ik wil al heel lang gaan fietsen, en zeker na het lezen van je blogs ben ik heel enthousiast. Maar mijn grootste probleem is de aanschaf van een fiets. Hoe weet je waar je op moet letten bij de aanschaf? Ik hoop dat je me enigszins kan helpen!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.