5x tips & tricks voor avocado-lovers

Tips door fitgirlcode

Het leven van een avocado-lover gaat helaas niet altijd over rozen. Maar toch kan ik echt niet zonder mijn bijna dagelijkse portie avocado. Dit gaat alleen wel gepaard met de nodige struggles. Weer eens een kei harde avocado mee voor de lunch of je favo greeni is veranderd in een alles behalve aantrekkelijke bruine drap. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de pit (I HATE YOU) die er nooit soepel uit gaat. Daarom help ik jullie (en mezelf natuurlijk) graag om de haat-liefde verhouding weer een beetje fijner te maken met deze avocado tips.

1. IS-IE AL RIJP?

Thuis komen met de eetbare avocado's, dat blijkt nog een hele uitdaging. Het belangrijkste is de hardheid. Knijp licht in de avocado om te voelen hoe rijp de avocado is. Is de avocado keihard? Deze is nog niet eetbaar, maar je kan hem prima meenemen om over een paar dagen in je salade te doen. De avocado moet dus zacht zijn, maar niet te zacht. Ja, het is lastig… Ik kan je vertellen, oefening baart kunst! En als je er echt zeker van wilt zijn dat je avocado ready to eat is, moet je het pitje aan de bovenkant van de avocado verwijderen. Zie je een bruine holte? You’re too late... De avocado is overrijp. Als er een heldere holte zit kan je heerlijk gaan genieten van je rijpe avocado. Is er nog niet eens een holte te zien? Wacht dan nog even met het eten van deze avocado.

2. BEWAREN

En dan heb je de goede avocado gevonden, maar waar laat je ze dan? Het is het beste om ze op een koele plek te bewaren, zo'n 12 tot 15 graden (niet in de koelkast dus). Bij deze temperatuur kunnen ze nog rustig door rijpen. Om ervoor te zorgen dat ze niet meer verder rijpen moet je ze wel in de koelkast bewaren, hierdoor wordt het rijpingsproces vertraagd.

3. HALFWAY THERE

Een hele avocado is soms iets te veel van het goede, maar het is ook zo zonde om de volgende dag de andere helft te moeten weg gooien. Waarschijnlijk is bij de meeste mensen al bekend dat je de helft waar de pit in zit het beste kunt bewaren, afgedekt in de koelkast. Verder kun je er een beetje citroen sap op sprenkelen om bruinkleuring te voorkomen. Maar wat het allerbeste blijkt te helpen is rode ui! Je snijd een paar stukjes rode ui en legt dit onder in een schaaltje, leg hier vervolgens je halve avocado op (met de schil op de ui), dek het goed af, zet het in de koelkast, et voilà.

4. EAT ME

Je hebt altijd van die eigenwijze avocado’s die maar niet rijp lijken te worden (of die vervelende eat-me avocado’s die je echt nog niet wilt eten). Gelukkig zijn hier ook handige tips & tricks voor om dit allemaal iets sneller te laten verlopen. Wanneer je een avocado in een zak met bananen stopt en deze dicht maakt, wordt het rijpingsproces versneld door de gassen die de banaan uitstoot. Zo kan de avocado binnen een paar uur al rijp zijn. Kan je echt niet wachten? Wikkel aluminium om een hele avocado en leg deze voor 10 minuten in een voorverwarmde oven van 100 graden. Leg het vervolgens in de vriezer zodat die weer afkoelt. Enjoy!

5. THAT'S A PIT-TY

En dan is eindelijk het moment daar, je mag gaan genieten van je wel verdiende avocado. Je snijd de avocado door de lengte langs de pit, maar dan… Ik weet niet of het aan mij ligt, maar het is me nog nooit gelukt om de pit soepel te verwijderen (jup, ik ben een keer geëindigd bij de dokter met een hechting in mijn hand). Voor wie het nog aandurft om een koksmes te gebruiken, je kan het beste een zo’n scherp en stevig mogelijk mes gebruiken. Hiermee heb je meer grip en kan je gemakkelijker in de pit snijden om vervolgens de pit er rustig uit te draaien. Om het jezelf iets makkelijker te maken, kan je de avocado ook in vieren snijden en de pit er uit lepelen.

Hopelijk helpen deze tips om het leven van een avocado-lover net iets gemakkelijker te maken. Heb je nog andere tips? Let me know! En ohja, heb je die avocado nu toch al in huis? Check deze heerlijke avocado recepten eens.