Recepten

5 x vega lunchen

Zoals jullie misschien wel weten is het deze maand Meat Free Month. Op de redactie doen we hard ons best om jullie te inspireren met veel vega(n) gerelateerde artikelen en eten we natuurlijk met z’n allen de hele maand geen vlees. Vandaag: 5 keer vega lunchen.

Zelf eet ik heel weinig vlees, en als ik vlees eet is dat altijd biologisch. Toch merk ik aan mezelf dat vlees eten zo gebakken zit in de Nederlandse cultuur, dat het soms moeilijk is om uit je comfort zone te stappen en inspiratie te vinden voor een lekkere vega lunch. Ik heb even goed nagedacht, maar kwam eigenlijk al snel op vijf heerlijke recepten die ik maar al te graag met jullie deel!

Speltpita met vega balletjes en Griekse yoghurtsaus

Deze lunch is heerlijk en binnen 10 minuutjes klaar. Ook handig, je kunt het pitabroodje heel makkelijk meenemen voor onderweg: aluminiumfolie eromheen en inpakken maar.

Ingrediënten:

  • 1 speltpita
  • Ongeveer 5 vega balletjes
  • Handje rucola
  • 2 eetlepels griekse yoghurt
  • 1 munt takje fijngesneden
  • Scheutje water

Bereidingswijze:

  1. Stop de pita in de broodrooster voor ongeveer 2 a 3 minuutjes.
  2. Bereid ondertussen de balletjes in de pan/oven.
  3. Meng de griekse yoghurt met de munt en het water tot een sausje.
  4. Snijd de broodjes en vul ze met de rucola en de balletjes.
  5. Verdeel de saus over je broodje.

Neem je de broodje mee? Bewaar de saus dan apart en voer stap 5 pas uit wanneer je gaat eten.

Courgetti met avocadopesto

Ik vind courgetti echt de uitvinding van de eeuw, het voelt alsof je een bord pasta eet terwijl je eigenlijk een heerlijke lichte lunch binnenkrijgt.

Ingrediënten:

  • ½ courgette
  • 1 avocado
  • ½ limoen
  • 1 teentje knoflook
  • +/- 1 basilicum takje
  • Scheutje olijfolie
  • 1 el pijnboompitjes
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

Het recept stond al eerder op onze website. Je vindt hem hier.

Wortel-linzensoep met kokosmelk

Het wordt kouder, dus dat betekent dat het weer volop tijd is voor soep! Waarom zou je het bewaren tot het avondeten als je ook gewoon lekker kunt lunchen met soep? Deze is zelfs vegan!

Ingrediënten:

  • 100 gram rode linzen
  • 1 winterwortel
  • ½ rode peper (je kunt deze weglaten als je niet van pittig houdt)
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml kokosmelk
  • 200 ml groentebouillon
  • 2 takjes koriander
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Peper en zout
  • Olijfolie/kokosolie

Bereidingswijze:

  1. Snijd de peper en koriander en pers de knoflook fijn. Snijd de winterwortel in stukken.
  2. Zet een pan met olie op het vuur en bak de peper en knoflook ongeveer 2 minuten.
  3. Voeg de wortel, linzen en kerriepoeder toe en bak kort mee.
  4. Doe de bouillon en de helft van de kokosmelk in de pan en breng aan de kook.
  5. Laat het geheel ongeveer 20-30 minuutjes koken.
  6. Voeg naar smaak peper en zout en eventueel wat extra kerrie toe.
  7. Pureer de soep met een staafmixer en laat daarna nog even 5 minuutjes zachtjes koken.
  8. Serveer de soep met de kokosolie en de koriander.

Tosti met geitenkaas, avocado en honing

Geitenkaas en avocado, zo’n heerlijke romige combinatie. De honing maakt het lekker zoet.

Ingrediënten:

  • 2 (desem)boterhammen
  • ½ avocado
  • 4 plakjes zachte geitenkaas
  • ½ eetlepel honing

Bereidingswijze:

  1. Zet je tosti-ijzer aan.
  2. Beleg de boterhammen met de geitenkaas en avocado en verspreid de honing er overheen
  3. Stop de tosti in het tosti-ijzer, na ongeveer 3 minuten is je tosti klaar (dit kan verschillen per ijzer, dus houd je tosti goed in de gaten).

Wrap met banaan, walnoot en cottage cheese

Bij lunch wordt bijna altijd gedacht aan iets hartigs, terwijl er zoveel heerlijke zoete lunchgerechten zijn. Deze wrap is een van mijn favoriete zoete lunchgerechten.

Ingrediënten:

  • 1 volkoren wrap
  • 1 banaan
  • 3 eetlepels cottage cheese
  • Handje walnoten, in stukjes

Bereidingswijze:

  1. Verdeel de cottage cheese over de wrap met een lepel.
  2. Snijdt de banaan in plakjes en verdeel over de cottage cheese.
  3. Strooi de walnoten over de wrap en rol op.

Meenemen? Snijd de wrap doormidden en rol in aluminiumfolie, zo blijft je lunch lekker vers.

Laat vooral weten wat je van de recepten vindt en of je ook mee doet aan de Meat Free Month! Eet smakelijk!

Meer inspiratie nodig? We hebben hartstikke veel lekkere lunchrecepten online staan!

Plaats een reactie