Deze messen zouden in iedere keuken moeten staan

Food & Recipes door Elsemieke

Wanneer je kok bent of gewoon graag en veel kookt, kunnen goede messen van kwaliteit immers niet ontbreken. Een mes gebruik je bij ieder gerecht, waardoor veel messen snel slijten en aan vervanging toe zijn. Hierdoor is het aan te raden om te investeren in messen van goede kwaliteit die een lange levensduur hebben. In dit artikel vertellen we je welke messen er in iedere keuken zouden moeten staan en in jouw keuken dus niet kunnen ontbreken. Lees snel verder!

Een vleesmes

In Nederland, maar ook in andere landen, wordt veel vlees gegeten. In veel verschillende gerechten is een stukje vlees onmisbaar. Hierdoor is de bereiding van het vlees erg belangrijk. Hierbij is het voor een vleesmes essentieel dat je precies te werk kunt gaan. Zo wil je bijvoorbeeld stukken vet goed van het vlees kunnen verwijderen. Daarbij is het ook belangrijk dat het mes erg scherp is en je in één beweging door het vlees kunt snijden. Japanse messen van Sumisu beschikken ook een kleine snijhoek en zijn gemaakt van 100% damascus staal. Hierdoor kun je met precisie het vlees snijden en gaat het mes lang mee. Door de afwerking van de rug van het mes met een hoek, wordt het snijden van vlees nog makkelijker. 

Een vismes

Daarnaast mag een mes voor het snijden van vis ook niet ontbreken in je keuken. Vis komt in erg veel gerechten terug en is daarnaast ook nog eens ontzettend gezond. Ook hierbij is een scherp mes essentieel. Denk bijvoorbeeld aan het fileren van een vis, daarbij wil je in één beweging zo precies mogelijk te werk kunnen gaan. Doordat de Japanse vismessen gemaakt zijn van lichtgewicht, kun je deze beweging ook gemakkelijk maken. Bij een vismes is de lengte van het mes ook erg belangrijk. Een vis is immers in de meeste gevallen niet klein, waardoor je met een scherp en lang mes ook snel te werk kunt gaan.

Een groentemes

Groente is in praktisch ieder gerecht terug te vinden en de bereiding hiervan is sterk afhankelijk van het mes dat je gebruikt. Zo kun je groente erg snel snijden met een scherp en sterk mes, maar dit kan ook erg lang duren wanneer je niet gemakkelijk door de groente heen komt met je mes. Doordat Japanse messen zo ontzettend scherp zijn kun je hier ook zonder moeite kruiden mee fijnhakken om je gerecht helemaal af te maken en wat meer smaak te geven. Een groentemes is in de meeste gevallen een erg geschikt mes om mee te beginnen en kennis te maken met de Japanse messen. 

Kortom, in iedere keuken zou een vlees-, vis- en groentemes moeten staan. Japanse messen zijn hier uitermate geschikt voor.