Gezonde vervangers voor melk

Food & Recipes door roos-aduagyei

Als Fit Girl zul vast weten dat er enorm veel verschillende soorten melk zijn. Zo heb je amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk en natuurlijk de 'gewone' koemelk. Maar welke soort is nou geschikt voor wie? Vandaag vertel ik jou wat de verschillen zijn en welke varianten het gezondst zijn.

Ik snack regelmatig met magere kwark. Dat is ook de reden dat ik de gewone koemelk (deels) van mijn eetpatroon wilde schrappen. Zo nu en dan drink ik nog wel een glas, maar meestal kies ik voor amandelmelk of rijstmelk. Steeds vaker komen er op internet artikelen voorbij over de gevaren van melk. Zelf zie ik het niet als een ongezond product. Alles waar 'te' voor staat is niet goed voor je, het zelfde geldt voor melk. Toch merk ik dat mijn huid er niet zo lekker op gaat wanneer ik te veel zuivel binnenkrijg. En omdat ik mijn geliefde kwark geen vaarwel wil zeggen, heb ik ervoor gekozen om onderzoek te doen naar gezonde vervangers voor melk.

Amandelmelk

Bij de recepten die je op Fitgirlcode vindt, gebruiken we regelmatig amandelmelk. Het is inmiddels in vrijwel elke supermarkt te vinden en het is niet heel duur. Amandelmelk is een plantaardig product dat onder andere veel gebruikt wordt door vegans. Het zit bomvol vitamines (B en E) en mineralen. Amandelmelk bevat geen verzadigde vetten (normale koemelk wel) en geen cholesterol. Het is de ideale vervanger als je wilt afvallen, het bevat namelijk de minste calorieën van alle melkvervangers. Helaas bevat het ook een stuk minder eiwitten dan gewone koemelk.

Havermelk

Havermelk is officiëel geen 'melk': Het is namelijk een combinatie tussen haver en water. Dit zorgt voor een romige smaak en daarom is het uitermate geschikt om te gebruiken bij een graanontbijt. Het is ook nog eens heel gemakkelijk om zelf te maken. Er zitten veel voedingsstoffen in die je lichaam goed kan gebruiken. Zeker wanneer je niet houdt van producten met haver, is dit een goede aanvulling op je voedingspatroon. Helaas is deze variant niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. In de supermarkt staat havermelk vaak bij de amandel- en sojamelk

Sojamelk

Sojamelk wordt veel gedronken door mensen die lactose intolerant zijn. Het is een melksoort die vrijwel overal te koop is. Het is iets romiger en zoeter dan koemelk en daarom zal niet iedereen het even lekker vinden. Vaak wordt er ook wat suiker aan toegevoegd. Dat is niet per se nodig aangezien het van nature al vrij zoet is. Biologische, ongezoete sojamelk bevat minder toegevoegde stofjes en dat maakt het een goed alternatief voor de 'gewone' variant. Bekijk dus altijd even de voedingswaarden wanneer je een gezonde versie van sojamelk wilt kopen.

Rijstmelk

Tegenwoordig is magere rijstmelk ook een product dat je veel voorbij ziet komen in de supermarkt. Het is een plantaardig product dat veel vezels bevat. Desondanks is het redelijk omstreden omdat het vaak zo'n 10 gram suiker per glas bevat. Het kan dus voor een enorme piek in je suikerspiegel zorgen. Toch is het wel een goede oplossing voor mensen met een allergie die zo nu en dan een glaasje 'melk' willen. Het is wel verstandig om deze variant af te wisselen met een andere melksoort, zoals soja- of havermelk.

Hennepmelk

Hennepmelk wordt gemaakt door de superfood hennepzaad. Het is enorm eiwitrijk en daarom bij uitstek geschikt voor fanatieke sporters. Het zorgt voor gezonde en sterke botten. Daarnaast zorgt hennepmelk voor een gezonde huid en helpt het bij gewichtscontrole. Helaas is het nog niet zo gemakkelijk te krijgen als alle andere bovenstaande varianten. Je vindt het momenteel bij natuurwinkels zoals De Tuinen.

Zoals je ziet heeft elk van de bovenstaande melkvervangers zijn voor- en nadelen. Sommigen bevatten meer proteïnen terwijl anderen juist een stuk meer suiker bevatten. Het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. Bekijk in de supermarkt eens de voedingswaarden van al deze vervangers en kies wat voor jou het beste werkt.