Mealprep madness: 4x ontbijtjes to-go!

Food & Recipes door lotte

In mijn vorige artikel waren we er al over uit dat mealpreppen dé manier is om je healthy lifestyle niet de rug toe te hoeven keren wanneer je buiten de deur bent. Dit beperkt zich gelukkig niet alleen tot de avondmaaltijd. Helemaal wanneer je in de ochtend vroeg van huis weg moet of bijvoorbeeld nacht- en/of ochtenddiensten werkt, is het belangrijk dat je de dag met een voedzaam en verzadigend ontbijt begint. Een goed begin is tenslotte het halve werk, right? Wanneer ik de nachtdienst in moet, prep ik daarom dan ook altijd mijn ontbijtjes. Maar wat kan ik dan meenemen? En hoe zorg ik ervoor dat mijn geprepte ontbijt niet taai, uitgedroogd en smaakloos is? Don't you worry. Speciaal voor jou heb ik mijn 4 favoriete ontbijtjes to-go op een rijtje gezet.

Cake for breakfast!

Nee, dan bedoel ik helaas geen red-velvet taart van De drie Graefjes (*snik*). Misschien dat je die punt wel in je calorieën kan proppen wanneer je de rest van de dag op worteltjes leeft, maar die verdomd lekkere red-velvet taart zal hoogstwaarschijnlijk niet snel in je macrootjes passen. Het is tenslotte 'If it fits your macro's' en niet 'if it fits your calories', helaas voor ons. Nee, de cake waar ik op doel is een gezond, voedzaam en verzadigende cake. Eentje die is gemaakt met vezelrijke en macro-vriendelijke ingrediënten. De osawa-cake van Rens Kroes is hier een goed voorbeeld van. Deze cake is gemaakt met rijst, noten en speltmeel en vult ontzéttend goed! Een andere cake die prima als ontbijt kan functioneren is bananenbrood. Meer eiwitten nodig? Maak dan een proteïne bananenbrood of een kwarkbrood. Een grotere fan van muffins? Gooi hetzelfde beslag dan in een paar kekke cupcake-vormpjes en there you go! Kortom: ontbijt-waardige cakes in alle vormen, maten en smaken. Vrijwel al deze cakes zijn perfect in te vriezen in dikke plakken. Zo hoef je in de avond alleen maar een plak uit de vriezer te halen, easy peasy! Vergeet hem overigens niet in je tas te stoppen: ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat dat oprechte hartenzeer oplevert.

Het recept voor de osawa-cake en het bananenbrood kun je vinden in het boek Powerfood van Rens Kroes, deze kun je hier kopen!

Cut-leven

''Summer body's are made in the winter' is een van de geboden voor een Fit Girl. In de winter zwoegen wij net even een tikkeltje harder zodat we in de zomer de show kunnen stelen in onze parels van bikini's. Een van de maatregelen die we daarvoor treffen is het 'cutten', gewoon omdat het zo lekker over de tong rolt. Om eerlijk te zijn vind ik 'cutten' een ontiegelijk rotwoord. Wanneer je met je BFFF in de trein over je 'cut' zit te praten levert dat altijd van die onwijs ongemakkelijke blikken op: het wordt wonder boven wonder niet echt op prijs gesteld dat je het in het openbaar over je 'cut' hebt. Weten zij veel dat je daarmee bedoelt dat je onder je onderhoudsniveau aan het eten bent en je de carbs even een tijdje aan je voorbij laat gaan. Wait whut? No carbs? Tijdens mijn 'cut' vond ik dat een van de moeilijkste dingen: low-carb ontbijten. Tot ik deze pareltjes uitprobeerde: eiwitmuffins. Dat werkt als een soort mindfuck, u know: je noemt het gewoon een muffin, dan waan je je gewoon eventjes in een carb-hemel. In werkelijkheid ben je gewoon een shitload aan eiwitten weg aan het werken, zonder dat er ook maar een carb aan te pas komt: gewoon eieren, kipfilet, hüttenkäse  en veggies. Even roeren, mik er wat kruiden doorheen die je lekker vindt (tip: begin aub niet meteen met knoflook op de vroege morgen, vinden je collega's NIET fijn), even in de oven et voilà! Ja, deze eiwitmuffins zijn helemaal 'cut-proof' en zijn nog eens lekker ook. Zo zwaar is dat 'cut-leven' helemaal niet!

Tip van flip: maak ze in een muffin-bakvorm, die papiertjes kunnen zoveel eiwitten gewoonweg niet handelen. De muffinvorm die ik gebruik kun je hier vinden!

Shake it away!

Voor degene die van een liquid-ontbijt houden, is een shake, sapje of smoothie echt dé uitkomst. Zelf heb ik dit ook een tijdje gedaan, maar had ik op de een of andere manier niet echt het gevoel alsof ik gegeten had. In feite had ik dat ook niet en tóch had ik wel 3 bananen, 2 appels, een hand spinazie en een fles verse jus d'orange achter de kiezen, bij wijzen van spreken dan. Tóch zet ik dit handige goedje op mijn ontbijtlijst omdat een smoothie, sapje of shake handig is om mee te nemen en vaak veel vezels bevat. Ook wanneer je in een detox zit, is een smoothie natuurlijk hét perfecte ontbijt. Zorg wel dat je hem in een betrouwbare fles of beker vervoerd, anders begint je dag écht niet prettig: trust me. Ik verwijs jullie bij dezen dan ook graag even door naar mijn artikel over goede mealprep bakjes. Succes gegarandeerd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oats, oats, oats!

Tja, wat kan ik hier nog over zeggen. Havermout, mijn persoonlijke all-time favourite! Havermout is ontzettend voedzaam, je kan er eindeloos mee variëren en geeft je lang een verzadigd gevoel. Overnight oats zijn ontzettend makkelijk te bereiden. Laat je geliefde havervlokjes gewoon een nachtje zwemmen in een vloeistof naar keuze (liever geen cola) en gooi er 's ochtends nog wat lekkere toppings overheen voordat je je bakje dicht maakt. Voilà, ontbijt to-go. Helemaal hemels wordt het wanneer je bijvoorbeeld een (bijna) lege nutella of pindapasta pot hebt staan, ik durf te wedden: uit enthousiasme voor de volgende ochtend vergeet je bijna in slaap te vallen! Geen fan van overnight oats? Dan kan je ook gewoon een bakje vullen met wat nog onbereidde havervlokjes en deze op het moment suprême met wat amandelmelk in een magnetronnetje schuiven. Tenminste, als je deze op je werk ter beschikking hebt. Zo niet: dan zou ik dat persoonlijk een goede reden vinden om verder te gaan solliciteren ;) Vooral in de winter prefereer ik deze laatste optie, gewoon: omdat ik dan een lekker warm ontbijtje heb! Vervolgens roer ik er wat isolaat doorheen en tadam: een beter begin van je dag kan je niet hebben. Deze superhandige bakjestoren van Body en Fit shop maken het helemaal makkelijk voor je: één bakje havervlokken, één bakje eiwitten en één bakje met noten of gedroogd fruit, even op elkaar schroeven en klaar is je mealprep!

Met deze vier persoonlijke favorietjes zal het buiten de deur ontbijten voortaan een heuze breakfastparty worden, yay! Uiteraard behoor je als echte Fit Girl er ook even een fotootje van te maken én deze op instagram te plaatsen. Tag je ons dan even? Voor lunch- en dinnermealprep inspiratie kun je altijd even een kijkje nemen op mijn instagram!