6x tips tegen hooikoorts

Tips door michelle-den-elzen

Het hooikoortsseizoen zit er weer aan te komen, helaas. Een groot deel van Nederland gaat dan weer snotterend, niezend en met prikkende ogen door het leven. Naast anti-hooikoorts pilletjes zijn er nog enkele dingen die je kunt doen om de symptomen van hooikoorts te verminderen. Er helemaal mee weggaan zullen ze niet, maar wie weet maken deze tips jouw lente- en zomermaanden wel ietsje meer nies-vrij. Fingers crossed! 

1. Ontdek waar je allergisch voor bent

Door te weten voor welke pollen jij precies allergisch bent, kun jij goed in de gaten houden op welke dagen jij voornamelijk last gaat krijgen. (En dus op tijd beginnen met het slikken van medicijnen.) Dit kan door de bloeiperiodes in de gaten te houden, maar er zijn ook allerlei handige apps en websites die per dag en regio laten zien welke pollen het meeste in de lucht zullen hangen. Om erachter te komen waar je last van hebt, zou je een allergietest bij de huisarts kunnen doen.

2. Ga op 'de juiste tijden' naar buiten

's Ochtends en na regenbuien hangen er relatief weinig pollen in de lucht. Wil jij die dag naar buiten voor boodschappen of een rondje hardlopen? Plan het dan zo in dat je op een moment gaat dat je weinig last hebt van jouw hooikoorts. Denk ook na over waar je naartoe gaat: voor wat buiten sporten kun je beter in de stad blijven dan dat je naar een bos of gebied vol gras gaat.

3. Houd jouw slaapkamer pollenvrij

Doordat pollen overal naartoe waaien, komen ze ook op jouw kleding en haren terecht. Probeer jouw slaapkamer dus zoveel mogelijk pollenvrij te houden door jouw kleding direct in de wasmand te doen en jouw haren te borstelen voor je gaat slapen. Zo verklein je de kans dat ze op jouw hoofdkussen terecht komen en je er de hele nacht in moet liggen. Een douche voor het slapengaan vermindert de kans natuurlijk nog meer. Ook kun je een (speciale anti-pollen)hor voor de ramen van jouw huis plaatsen en regelmatig een stofzuiger door het huis halen.

4. Wrijf niet in jouw ogen

Het is natuurlijk ontzettend heerlijk om bij een jeukend en prikkelend gevoel in jouw ogen te wrijven. Het enige nadeel is dat het slechts 5 seconden verlichting geeft en daarna gaan de kriebels weer net zo hard door. Sterker nog, het zou zelfs kunnen dat de jeuk daarna erger is. Dit komt doordat je de pollen die op jouw hand zitten zojuist in jouw ogen hebt zitten wrijven, waar natuurlijk weer een reactie op komt. Wil je toch verlichting door te kriebelen? Gebruik dan een nat washandje.

5. Bescherm jouw gezicht

Als je toch naar buiten gaat, zijn er enkele tips hoe je jouw gezicht zoveel mogelijk kunt beschermen tegen de pollen. Zo kun je ervoor kiezen om een zonnebril te dragen om jouw ogen zo veel mogelijk te beschermen. Het beste is om voor een groot montuur te gaan dat goed afsluit aan de randen. Ook zou je er voor kunnen kiezen om wat vaseline onder je neus te smeren. De pollen plakken dan namelijk aan de crème vast en zullen niet in jouw neus zelf of luchtwegen terecht komen.

6. Haal geen pollen in huis

Er zijn nog enkele trucs hoe je jouw huis zo pollenvrij mogelijk kunt houden. Borstel en was bijvoorbeeld jouw huisdieren regelmatig, zeker als ze ook buiten komen. Jouw hond vindt het heerlijk om te ravotten in dat pas gemaaide gras, maar als hij naderhand aan jouw voeten ligt te slapen zit jij dus wel bij een grote pollenhaard in de buurt. Ook doe je er verstandig aan om jouw was niet buiten te laten drogen, omdat de pollen zich makkelijk aan de natte stof kunnen hechten. Daarnaast is het verstandig om geen bloemen in huis te halen tijdens de hooikoortsperiode (tenzij je zeker weet dat je niet allergisch bent voor die bepaalde plant).

Heb jij nog tips tegen hooikoorts? Deel ze dan vooral in de comments zodat ook anderen er iets aan hebben!

 

Zit jij enorm te snotteren en weet je niet zeker of je mag sporten als je ziek bent? Lees dan dit artikel eerst >

Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me dan op Instagram op @michelledenelzen.