Dit is wat er gebeurde toen Mariska 9 weken lang geen alcohol dronk

Fit & Training door nina-en-maris

Voor veel mensen gaat alcohol gepaard met plezier. En eerlijk is eerlijk, ook ik vind veel dingen net iets gezelliger met een drankje op.  Alcohol is bijna niet meer weg te denken als je iets te vieren hebt. Een zomer met mooi weer wordt gevierd met wijntjes op het terras en gin tonics bij een barbecue  En als je op vakantie bent én 10 dagen lang kan genieten, dan doe je dat vaak met een alcoholische versnapering op het strand of aan het zwembad. Als je, zoals ik, de hele zomer werkt in het buitenland dan liggen de drankjes op de loer. Vooral als je werkt voor een organisatie die feesten geeft mét onbeperkt drank. Maar dit artikel gaat niet over de lekkerste alcoholische versnapering van deze zomer. Met dit artikel wil ik je inspireren om de drank wat vaker te laten staan. Ik, Maris besloot deze zomer alcoholvrij door te brengen en die ervaring wil ik graag met jullie delen.

Ken je de uitspraak 'alles of niets'? Dat gebeurt er bij mij als ik drink. Ik ga tot het gaatje, eet de volgende dag een vette hap en ga niet sporten. Het idee dat ik 9 weken zou schommelen tussen fit en een hoopje ellende zijn, zag ik totaal niet zitten. Ik wilde gewoon fit de zomer door, lichamelijk én mentaal. Daarnaast is het soms goed om jezelf flink uit te dagen. Maar kan ik het wel? Heb ik de ruggengraat om 9 weken lang nee te zeggen tegen alle verleidingen. Ja, dat kan ik! Én dat is me mega goed bevallen. Benieuwd waarom? Dit zijn de voordelen als je niet drinkt.

Op tijd naar bed & vroeg uit de veren

Je kent het misschien wel: je staat net op een feestje, zit lekker in de flow en binnen no time is het afgelopen. Je hebt helemaal geen zin om naar huis te gaan en dus schuif je jezelf een deurtje verder. Je gaat van kroeg naar kroeg en voor je het weet is het 6 uur en zie je het buiten licht worden. Om de avond af te sluiten, beland je vaak ook nog in de snackbar. Je ligt laat in bed en dus vervalt het vroege opstaan ook meteen. Dag morning workout! Als je niet drinkt, weet je vaak prima wanneer het tijd is om naar huis te gaan en kun je dus wél vroeg uit de veren. De extra uren die de dag heeft als je vroeg op staat, geven je tijd voor dingen die je al tijden voor je uit schuift. En wedden dat er zo vroeg nog niemand aan het zwembad ligt?

Fit as f*ck

Als je niet drinkt, is op tijd naar huis gaan en vroeg opstaan dus ook geen probleem. Terwijl mijn wekker gaat ligt het halve huis nog voor pampus en maak ik me klaar voor een workoutje bij het zwembad. Ik neem een zwarte koffie en ga 20 baantjes trekken. Daarna doe ik nog een buikspierkwartier. Als ik terugkom, slapen mijn collega's vaak nog. Die zijn brak en slapen uit tot een half uur voor ze moeten werken. Ik ben fit en begin met frisse moed m'n werkdag, terwijl zij er brakjes bij staan. Dit hele niet-drinken had ik echt veel eerder moeten doen, heb ik menig ochtend gedacht.

geen alcohol drinken

Geen kater

Bijna iedereen kent het gevoel van na het stappen wakker worden met hoofdpijn en misselijkheid. Je hunkert naar zout eten, een omelet bakken is teveel moeite en dus grijp je naar fastfood. Thuisbezorgd is je beste vriend en je komt de rest van de dag niet meer van de bank af. Geen kater = geen katerontbijt. Ben je fit, dan flans je zonder er over na te deken een gezond en voedzaam ontbijtje in elkaar. Dat is pas een goed begin van de dag.

Je bespaart bakken met geld

Hoewel we op onze feesten gratis kunnen drinken, ben ik juist iemand die de voorpret van zo'n avond al laat beklinken met een drankje. Als we het feestje uitverkopen, is er geen beter gevoel om dat te vieren dan met een lekker drankje. En ja, op één been kun je niet staan dus dat worden er vaak al snel twee. Met het dorstige, zomerse weer gaan we op onze vrije dag meestal niet aan het water, dan worden er koelboxen gevuld met Despo's en wordt er massaal sangria besteld tijdens het avondeten. Voordat je het weet geef je weer tientallen rondjes en is je portemonnee leeg. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik door geen alcohol te drinken behoorlijk wat geld hebt bespaard. En dat vind ik natuurlijk helemaal niet erg!

Mijn eindoordeel? 9 weken lang geen alcohol drinken was een stuk makkelijker en vooral fijner dan ik dacht. Natuurlijk vond ik het wel eens jammer als iedereen proostte met een glas wijn en ik aan het water zat, maar de volgende ochtend was ik het mezelf enorm dankbaar. Bovendien was ik deze zomer fitter dan ooit. Ik ben heel benieuwd hoe jij tegenover alcohol drinken staat en of jij weleens een zelfde uitdaging bent aangegaan. Laat je het weten in de reacties?